Cluj: Centrul medicinei clujene se mută în tribune (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A 60-a generaţie de medici formaţi pe băncile universităţii clujene sărbătoreşte absolvirea. 1.300 de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca depun, în această seară, jurământul hipocratic pe stadionul echipei CFR.

Festivitatea de absolvire a studenţilor medicinişti din Cluj presupune, anul acesta, o impresionantă mişcare de forţe. Locaţia desfăşurării este cea a stadionului „Doctor Constantin Rădulescu”, ale cărui tribune vor fi umplute, în această seară, începând cu 19.30, de către părinţii, prietenii şi profesorii proaspeţilor absolvenţi. Scena a fost amplasată încă de aseară.

Ceremonia de absolvire va fi marcată, conform tradiţiei, de depunerea jurământului hipocratic şi de predarea cheii universităţii către generaţia viitoare. Absolventii vor cânta şi au pregatit pentru această ocazie colaje de fotografii care vor rula pe ecranele gigant ale stadionului.

Un moment aşteptat în cadrul ceremoniei îl reprezintă discursul Decanului de Promoţie, ales de către studenţi dintre dascălii care le-au îndrumat paşii, în persoana profesorului doctor Nicolae Costin, rectorul universităţii.

„Anul acesta absolvenţii au optat pentru organizarea festivităţii la stadionul <> din considerente de spaţiu, numărul lor fiind relativ mare. S-a avut, de asemenea, în vedere faptul că, la acest eveniment important din viaţa lor, li se vor alătura profesorii, familiile şi prietenii”, a motivat alegerea locaţiei purtătoarea de cuvânt a universităţii, Simona Iclozan.

Dintre cei 1.300 de absolvenţi, 164 sunt cetăţeni străini, proveniţi din 20 de ţări precum Tunisia, Mauriţius, Franţa, Germania, Israel, Canada, Republica Moldova sau Austria.

Numărul studenţilor medicinişti este în continuă creştere, astfel că, anul acesta, generaţia de absolvire numără cu 200 de membri mai mult decât în 2008. Tinerii sunt absolvenţi ai celor 11 specializări oferite de UMF Cluj prin facultăţile de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Moaşe şi Asistenţi Medicali şi Ştiinţe pentru Sănătate.

9.71, cea mai mare medie de absolvire

Cel mai bun rezultat la nivel de universitate obţinut în decursul celor şase ani de facultate îi aparţine, anul acesta, absolventului Sebastian Armean. Acesta este şi şef de promoţie al Facultăţii de Medicină, şi este din Deva. Tânărul a continuat tradiţia familiei, ambii părinţi fiind medici.

Absolventul nu ştie încă ce specializare va alege mai departe, dar ştie sigur că nu vrea să plece din ţară. „Vreau să urmez aici o carieră medicală, să mă specializez, iar Cluj-Napoca este una dintre primele opţiuni”, ne-a declarat tânărul. 
La festivitatea din această seară este aşteptat şi premierul României, Emi Boc, care şi-a confirmat deja prezenţa.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite