Cluj: „Centru de excelenţă, dispun de genii şi caut sponsorizare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: „Centru de excelenţă, dispun de genii şi caut sponsorizare”
Cluj: „Centru de excelenţă, dispun de genii şi caut sponsorizare”

Singurul centru şcolar de excelenţă din ţară, aflat în judeţul Cluj, trăieşte de pe o zi pe alta din sponsorizări, donaţii şi parteneriate.

Criza financiară nu înseamnă nimic pentru conducerea, profesorii şi elevii Centrului Regional de Excelenţă Cluj. Ei trăiesc de pe o zi pe alta încă din 2003, de la înfiinţarea şcolii dedicată tinerilor care, în prezent, aduc titluri şi medalii României, câştigând competiţii internaţionale.

Pe atunci se construia şi dota, din fonduri europene, instituţia în care se perfecţionează anual peste trei mii de elevi din Regiunea de Detvoltare Nord Vest, aici fiind incluse judeţele Bihor, Bistriţa, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Doar trei copii din regiune au fost premiaţi internaţional până atunci. De când există Centrul, 45.

Brambureala miniştrilor

În urma unui ordin din 2001 al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în România ar fi trebuit să se construiască nouă astfel de centre. După doi ani, nu s-a întâmplat asta decât în Cluj, după ce directorii celorlalte centre au abandonat proiectele, aflând că nu sunt fonduri şi interes ministerial pentru a continua.

„În 2003, noi construiam deja centrul, finanţat prin programul Phare. Am atras 475.000 de euro, deci nu puteam renunţa la proiect”, ne-a spus Mircea Dragoş, directorul instituţiei. Miniştrii Educaţiei au promis, de-a lungul anului, că situaţia se va remedia. „Până să se rezolve, erau schimbaţi din funcţie”, a completat directorul.

Încetul cu încetul, centrul s-a extins în ceea ce priveşte materiile, iar acum elevii se perfecţionează în matematică, chimie, fizică, biologie, geografie sau chiar astronomie şi latină. Centrul este dedicat nu doar celor supradotaţi, ci şi acelor copii pasionaţi de carte şi cu aptitudini ce merită dezvoltate. „Nu vrem să compromitem noţiunea de excelenţă. Important e ca aceşti copii să evolueze”, ne-a mai spus directorul centrului.

Problema principală: banii

Centrul nu duce lipsă de elevi, ţinând cont că, anual, aici sunt pregătiţi pentru olimpiade internaţionale şi alte competiţii la nivel înalt peste trei mii de elevi. „Problema principală sunt banii, cum facem plata la profesori”, susţine Mircea Dragoş.
Astfel, fiindcă centrului de excelenţă nu-i este prevăzut niciun buget, aceasta funcţionează cu ajutorul sponsorizărilor şi a parteneriatelor.

„Profesorii sunt plătiţi cu greu, ne ajută Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, iar premiile le dăm cu ajutorul donaţiilor. Anul trecut am oferit premii în valoare de 80 de mii de lei în urma unui parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj”.
Elevii nu cunosc toate aceste lucruri. „Oricum e destul de greu când ajung la competiţii în străinătate. Discută între ei şi văd cum se pregătesc elevii din alte ţări, total diferit faţă de cum o fac la noi”, a precizat acesta.

Înscrierile la Centrul Regional de Excelenţă se fac în perioada 15-30 septembrie, pe baza unui formular. Cei selectaţi sunt grupaţi câte 10-15, pe discipline şi ani de studiu şi şi se repartizează un număr de ore de pregătire intensivă, în funcţie de posibilităţile Inspectoratului Şcolar Judeţean de a le plăti.

Elevii văd partea plină a paharului

Constantin Giurgiu, clujeanul medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, organizată anul acesta la Cambridge, care s.a pregăti la acest centru, spune că nu a fost afectat de problemele financiare cu care se confruntă Centrul. „În alte ţări sunt fonduri şi condiţii mai bune, însă noi avem profesori mai bine pregătiţi şi asta m-a ajutat foarte mult”, a spus acesta.

Citat:
„Profesorii sunt plătiţi cu greu, ne ajută Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, iar premiile le dăm cu ajutorul donaţiilor”
Mircea Dragoş
Director centru de Excelenţă

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite