Cele mai ieftine apartamente de la începutul crizei. În Bucureşti şi Cluj preţurile cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele vechi (adevarul)
Locuinţele vechi (adevarul)

Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti sunt oraşe în care preţurile la apartamente au crescut în luna august. Aceasta cu toate că la nivel naţional se înregistrează pentru a doua lună consecutiv, un nou nivel minim al preţurilor apartamentelor din România, de la începutul crizei imobiliare şi până în prezent.

„Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna august, 967 euro/mp util, este cu 0,8 % mai mică decât cea înregistrată în iulie. Înregistrăm, pentru a doua lună consecutiv, un nou nivel minim al preţurilor apartamentelor din România, de la începutul crizei imobiliare şi până în prezent. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele la nivel naţional sunt mai ieftine cu 6,2%, tendinţa fiind una de accentuare a acestei diferenţe. Totuşi, în Capitală, Timişoara şi Cluj-Napoca preţurile nu au scăzut în luna august. Panta descendentă a fost însă puternic resimţită în oraşe precum Braşov, Constanţa sau Ploieşti", conform unei analize imobiliare.ro.
«Asistăm, pentru a doua lună consecutiv, la atingerea unui nou prag minim al indicelui preţurilor apartamentelor calculat  la nivel naţional. Pe anumite categorii de apartamente, cum ar fi unităţile vechi cu trei camere din Braşov, înregistrăm scăderi de peste 4%, comparabile cu cele de la începutul crizei. În acelaşi timp, în Constanţa de exemplu, Indicele imobiliare.ro a înregistrat un nivel minim record atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi  », explică Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Creştere la Bucureşti
Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti înregistrează, pentru luna august, o valoare medie de 1.128 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în uşoară creştere, dar cu doar 0,3% mai mult decât pragul minim atins în iulie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din Bucureşti sunt mai ieftine în prezent cu 4,6%.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna august la valoarea de 1.287 euro/mp util, în uşoară scădere faţă de luna iulie. În comparaţie cu august 2011, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală este în prezent cu aproape 6% mai mic. Deşi apartamentele noi cu două şi trei camere s-au scumpit în acest interval, evoluţia preţurilor garsonierelor a fost contrarie. Unităţile locative cu o cameră s-au ieftinit cu 0,3% în ultimele treizeci de zile.
Luna august nu a adus modificări importante de preţ în cazul apartamentelor vechi din Capitală. Totuşi, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafaţă utilă, acestea sunt cu 5,8% mai ieftine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul garsonierelor, care s-au scumpit cu 1%. Apartamentelor cu două camere s-au ieftinit cu 0,3%. În acelaşi timp, unităţile cu trei camere s-au ieftinit cu 0,2%. Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este constatată în cazul apartamentelor cu trei camere care sunt mai ieftine, în prezent, cu peste 7%.

Cluj-Napoca - 903 euro/metru pătrat
Cluj-Napoca s-a numărat printre oraşele în care preţurile apartamentelor au crescut în luna august. Chiar dacă vorbim de o creştere de doar 0,4%, evoluţia din ultima perioadă vine pe fondul mai multor luni consecutive de scădere a preţurilor. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna august are o valoare medie de 903 euro/mp. Valoarea actuală este cu peste 6% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni şi, totodată, foarte apropiată de recordul minim înregistrat de la începutul crizei până în prezent pentru preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca, stabilit în iulie. Apartamentele noi din oraşul de pe Someş s-au ieftinit cu 1% în ultimele treizeci de zile, până la 813 euro/mp util în august. Un nou nivel minim este atins pe acest segment. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 12% şi au cel mai accentuat ritm de scădere dintre toate oraşele analizate.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 970 euro/mp util, în luna august. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 1,1% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, tendințele au fost diferite. În cazul garsonierelor şi al unităţilor cu două camere, a fost constatată o scădere de 0,7%, respectiv 0,3%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit, însă, cu 1,4%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dacă apartamentele cu trei camere sunt mai ieftine cu 3%, garsonierele şi unităţile cu două camere au preţuri uşor mai ridicate. Totodată, Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu excepţia Capitalei.

Braşov
În ultimele treizeci de zile, preţurile apartamentelor din Braşov au înregistrat cel mai mare ritm de scădere, în special sub influenţa evoluţiei apartamentelor noi. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a atins, în luna august, valoarea de 850 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 2,2% mai puţin decât în luna precedentă. Preţul mediu actual este foarte apropiat de valoarea minimă a ultimilor patru ani, atinsă în luna mai 2012 (848 euro/mp util). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile actuale sunt, în medie, cu 2,3% mai mici. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a scăzut în ultimele treizeci de zile până la valoarea de 889 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu 2,6%.
Evoluţia atipică este confirmată şi în cazul apartamentelor vechi, al căror preţ solicitat de proprietari a ajuns, în luna august, la o valoare medie de 855 euro/mp, în creştere cu 1,2% față de luna trecută. Valoarea actuală este, de altfel, foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Dacă preţul garsonierelor a crescut cu aproximativ 2%, apartamentele vechi cu două camere s-au ieftinit cu 0,8% în luna august. Mai mult, preţul apartamentelor vechi cu trei camere a scăzut cu peste 4% în ultimele treizeci de zile.

Constanţa
                                                                 

Apartamentele scoase la vânzare în Constanţa continuă să se ieftinească. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul oraşului pentru luna august a atins valoarea de 864 euro/mp util, cu 1,4% mai puţin decât în luna precedentă. Valoarea actuală este cu 9,5% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.  În august, a fost atins, totodată, nivelul minim al preţurilor apartamentelor din Constanţa din ultimii patru ani. În ceea ce priveşte evoluţia preţului mediu cerut pentru apartamentele noi, înregistrăm o scădere de 1,8%, de la 908 euro/mp util până la 892 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele noi din Constanţa rămân, în medie, cu 5% mai mici, nivelul actual fiind totodată cel mai scăzut înregistrat pe acest segment de la începutul crizei până în prezent.
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 1,3% în luna august, atingând valoarea de 858 euro/mp util, cu peste 10% mai mică decât în urmă cu 12 luni, atingându-se şi pe acest segment un nivel minim record al ultimilor ani. În ultimele treizeci de zile, unitaţile cu două camere sunt singurele care nu s-au devalorizat, înregistrând o creştere de preţ de 0,6%.  Totuşi, în aceeaşi perioadă, garsonierele s-au ieftinit din nou, de această dată cu 4,7%, în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere a înregistrat o scădere de 3,1%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul unităţilor vechi cu trei camere care sunt cu aproape 11% mai ieftine în prezent.

Timişoara
Luna august aduce preţuri sensibil mai ridicate pe piaţa rezidenţială din cel mai mare oraş din vestul ţării, contrar tendinţei manifestate la nivel naţional. Astfel, apartamentele din Timișoara s-au scumpit cu 0,8% în ultimele treizeci de zile,  valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată la nivelul oraşului pentru luna august, 790 euro/mp util, fiind cu doar 1,1% mai mică decât valoarea înregistrată în urmă cu cu 12 luni. Diferenţa este sensibil mai mare (de 1,5%)  în cazul unităţilor vechi, care, cu o valoare medie a prețului cerut de 778 euro/mp util, sunt cele mai ieftine dintre toate oraşele analizate. Pe de altă parte, în august, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a ajuns la 900 euro/mp util, înregistrând o creştere de peste 3% în ultimele treizeci de zile. Totodată, preţul mediu actual este cu 2,4% mai ridicat decât cel afişat în aceeași perioadă a anului trecut. În ultimele treizeci de zile, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 778 euro, valoare mai ridicată cu 0,5% decât în iulie Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Timişoara sunt mai ieftine cu 1,5%. Pe categorii de apartamente, în ultimele treizeci de zile, garsonierele au recuperat cel mai mult, scumpindu-se cu aproape 2%. În acelaşi interval, unitățile cu două s-au scumpit cu 0,6%, în timp ce apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de preţ de 0,1%. În comparaţie cu luna august 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între +0,7% în cazul apartamentelor cu trei camere şi -6% în cazul garsonierelor. Unităţile cu două camere sunt mai ieftine cu 4,1% faţă de anul trecut.

Ploieşti
Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti indică, pentru luna august, o valoare medie de 812 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o scădere de 1,3% înregistrată în ultimele treizeci de zile, evoluţia preţurilor apartamentelor din Ploieşti se înscrie în trendul naţional, dar a fost atins, totodată, un nou prag minim de la începutul crizei încoace. În comparaţie cu luna august 2011, preţurile solicitate în prezent sunt mai mici cu 5,8%.

Ce este indicele imobiliare.ro
Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.

Indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari. Este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 30 zile faţă de ziua de raportare. La nivel de oraşe, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara şi Ploieşti.
Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite