Cel mai „tare“ robot clujean la sumo: Bazinga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul clujean câştigător la sumo
Robotul clujean câştigător la sumo

Studenţii clujeni Bogdan Genis și Bogdan Hopulele au constuit un robot numit Bazinga cu care au câştigat locul I la concursul „BattleLab Robotica", la care au participat alte 17 echipe. Bazinga i-a costat pe studenţi 2.000 de euro

Pentru studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), weekendul acesta a fost unul important deoarece au participat ori au venit să-şi susţină colegii la un concurs de sumo pentru roboţi:  BattleLab Robotica 2012. Amfiteatrul P03 al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a fost plin de curioşi ce au ţinut să-i vadă pe roboţei în acţiune. În „arenă" au intrat 18 echipe de studenţi cu tot atâţia roboţi, inclusiv una compusă în întregime de fete. Ingeniozitatea studenţilor s-a făcut simţită nu numai la proiectarea şi construirea roboţilor, ci şi la numele pe care le-au pus: de la „Machiavelli“, „Ion",„Fatal Error 2.0“, „Falcă" până la „C.I.O.R.B.A" şi „Pufoshenia" (robotul singurei echipe de fete din concurs).

Piese din America

Competiţia a durat aproape şase ore. Practic, roboţii erau puşi spate în spate în un ring în formă de cerc. Stăteau timp de cinci secunde nemişcaţi apoi se căutau cu ajutorul senzorilor. După ce se găseau, fiecare robot încerca să-l scoată pe celălalt în afara ringului. Câştigător era cel care reuşea să-şi împingă contracandidatul în afara cercului.

Robotul cel mai „priceput" la sumo s-a dovedit a fi Bazinga, realizat de studenţii Bogdan Genis (22 de ani) şi Bogdan Hopulele (24 de ani).  Primul e în anul IV la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, iar al doilea, masterand la aceeaşi facultate. Ei povestesc că se aşteptau să câştige având şi experienţa întrecerii de anul trecut, dar şi a etapei europene a „BattleLab Robotica" - unde au ocupat locul al patrulea. Proiectarea, procurarea materialelor şi construirea maşinăriei le-au luat cam patru luni şi jumătate. „Toate piesele le-am comandat din Statele Unite ale Americii. Robotul ne-a costat 2.000 de euro, bani pe care i-am primit dintr-o sponsorizare", explică Bogdan Genis.

Numele robotului, Bazinga, e o exclamaţie a unui personaj dintr-un serial de televiziune numit „Big Bang Theory". „Bazinga se numea şi primul robot pe care l-am construit. Cel cu care am concurat la Cluj e al treilea", adaugă Genis. El vrea ca la anul să se califice la etapa internaţională a concursului şi să ajungă în patria roboţilor, în Japonia, unde liceenii construiesc roboţi de pe băncile liceului.

„Mă gândesc ca pe viitor să-mi pornesc propria afacere. Poate voi pleca din ţară. Cert e că vreau să-mi termin studiile şi să-mi iau doctoratul", afirmă Bogdan Genis.

Formula succesului

Coechipierul său, Bogdan Hopulele, spune că un robot care să fie bun la sumo trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: programe simple, motoare bune şi rapide, respective senzori rapizi. „Bazinga atingea 5 metri pe secundă. Aceasta înseamnă că era lent faţă de roboţii pe care i-am văzut la Europene, în urmă cu o săptămână. Acolo am intrat în concurs fără să fi reuşit să testăm robotul Bazinga", explică Hopulele. La a doua ediţie a „BattleLab Robotica", pe locul  al II-lea  s-a clasat echipa ce a construit robotul Mosfet (Mihai Băncişor Mihai și Ciprian Cărbunaru), iar pe locul al III-lea, echipa care l-a construit pe „Max 32" (realizat de Iulian Todoran și Vasile Pop). Echipele de pe podium vor participa la un concurs asemănător numit „Robo Challenge", desfăşurat la București, la care vor concura cu echipe de roboți din întreaga țară. Organizatorii au premiat cele trei echipe de pe podium. Astfel, realizatorii robotului Bazinga, clasaţi pe primul loc, au primit câte o tabletă PC Myria, cei de pe locul doi, câte un aparat foto Sony, iar cei de pe ultima treaptă a podiumului, câte un iPod Shuffle.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul UTCN în parteneriat cu BEST Cluj-Napoca. „În Japonia, întrecerile cu roboţi la sumo sunt ceva obişnuit. Elevii construiesc roboţi din liceu, din clasa a XI-a", afirmă Vadim Tudor Popa, coordonatorul BattleLab Robotica 2012.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite