Cel mai bogat clujean şi-a început afacerile cu un „non-stop“ alimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Vuza
Ştefan Vuza

„Adevărul" a aflat de la Ştefan Vuza cum şi-a început afacerile, dar şi ce ar face acum, dacă ar lua-o de la zero. Până să ajungă la „imperiul" numit Serviciile Comerciale Române, el a fost şi administrator de cabană şi a deschis mai multe centre comerciale. 

Ştefan Vuza, de loc din Piatra Neamţ, dar stabilit la Cluj, a început afacerile la 3 ani după Revoluţie, când şi-a deschis un magazin de produse alimentare cu program non-stop. Disciplina deprinsă la Liceul Militar- Aviaţie la Craiova şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi -Tancuri la Piteşti i-a prins bine în afaceri. După ce a terminat cu studiile militare s-a apucat de Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi de Drept, ambele în Bucureşti. În plus, are un doctorat în tehnici de negociere în afaceri, finalizat la Cluj-Napoca.

La numai câteva luni de la deschiderea firmei şi-a dezvoltat mica afacere şi a orientat-o către serviciile turistice, în masivul Ceahlău. El a fost într-o perioadă administrator al unei cabane montane, Dochia, din acestă zonă. Atunci a reuşit să îmbine pasiunea pentru munte şi escaladă, pe care a dobândit-o la 13 ani, cu afacerile.

La început au fost centrele comerciale

În 1993 alături de patru asociaţi a înfiinţat Grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), el având 45 la sută din acţiunile grupului. Activitatea companiei s-a concretizat prin înfiinţarea mai multor centre comerciale în Suceava, Păltiniş, Târgu Jiu, Paşcani, Roman şi Sibiu.  În şapte luni societatea a depăşit primul milion de lei cifră de afaceri. La numai un an de la înfiinţarea societăţii, Ştefan Vuza înfiinţează primul centru comercial „Favorit Roman", din Roman, cu 35 de standuri. În 1999 Grupul a achiziţionat prima fabrică Crinul, din Alexandria, unde se produceau tricotaje din bumbac.

Tot în 1999, Grupul mai cumpără fabrica Contactoare, care produce echipamente electrice, din Buzău, şi Sinterom, unde se produc bujii pentru maşini, din Cluj.

Au umat fabricile

Până astăzi, SCR a inclus în portofoliu fabrica Uzuc Ploieşti, Chimcomplex Borzeşti, Someş Dej, Caromed Caransebeş, Iaşitex, Novatextile Piteşti şi Inav Bucureşti. În acest moment, SCR are 3.000 de angajaţi. În acest moment, omul de afaceri clujean a început negocieri cu o mare companie chinezească pentru salvarea de la faliment a combinatului de celuloză şi hârtie Someş Dej.  

„Nu vreau să fiu considerat cel mai bogat clujean"

„Topul Forbes nu s-a dorit o evaluare la centimă a averii oamenilor de afaceri. Top 500 nu a spus că vinde modele morale, deşi personal cred că 300 din oamenii de afaceri prezentaţi şi-au câştigat averea cinstit. Ceilalţi 200 constituie o categorie aparte, de speculanţi, de exemple imorale sau de oameni care au dat realmente tunuri în economia românească. De aceea mi-ar plăcea dacă aş fi considerat mai degrabă unul din modelele umane ale Clujului şi nu cel mai bogat om din zonă", afirmă Ştefan Vuza.  Este evident un top afectat de criză, în opinia omului de afaceri clujean. Afacerile din domeniul energetiei nu au fost afectate de criză, pentru că oamenii au nevoie de confort în acest secol 21 şi poate că renunţă la maşini, dar nu la curentul electric sau la gazele naturale. „Producţia industrială a avut, însă de suferit, am asistat la o cădere a pieţei cu 20 %, iar în construcţii s-a putut vedea o cădere a pieţei cu 80%", a mai adăugat Ştefan Vuza.

„Nokia a făcut o greşeală tactică"

„S-a tot vorbit despre plecarea investitorilor străini din Romania, dar în opinia mea e greşită această interpretare. Nokia a plecat pentru că au făcut o greşeală tactică în Finlanda şi se văd rezultatele. S-a retras pentru că cei de la  Apple au fost mai creativi. Practic cei de la Nokia sunt demodaţi", a spus omul de afaceri clujean. În plus acesta consideră că mediul de afaceri românesc e unul toxic pentru investitori, pentru că la noi băncile sunt scumpe, iar fiscalitatea e stufoasă şi greu de aplicat.

„Aş putea face orice afacere dacă aş lua-o de la zero"

„Criza e bună pentru că arată cine sunt amatorii şi cine sunt profesioniştii în afaceri. Perseverenţa e un cuvânt necunoscut pentru români, dar e un cuvânt pe care pofesioniştii îl ştiu foarte bine. Eu aş putea face orice afacere dacă aş lua-o de la zero. Gândiţi-vă că în '90 oamenii au început cu consignaţii, dar au lucrat serios şi au câştigat. Acum nu se mai lucrează serios. Noi dacă nu am găsit în industria noastră români buni sudori sau vopsitori, am luat din Serbia. E ca şi în fotbal. Fotbaliştii noştri sunt mediocri, iar cei aduşi din afară sunt buni şi fac performanţă", a precizat Ştefan Vuza.

În plus el a mai adăugat faptul că România nu are capacitatea de a atrage investitori pentru că este ca o fată urâtă pe care prinţii n-o vor. „România trebuie să se concentreze pe investiorii locali pe care îi are, cei care râmân ca nişte prizonieri datorită faptului că au familii aici, pentru că altfel ar fi plecat deja din ţară", a arătat omul de afaceri. O altă mare problemă este, conform lui Vuza, lipsa infrastructurii. „Nu avem autostrăzi, dar avem un aparat bugetar făcut din aroganţi, avem primari cărora lumea le spune fifty- fifty, dar nimeni nu face miting din cauza asta. Aeroportul din Cluj e ca o hală. Dacă Consiliul Judeţean  ar fi ştiut că are o Universitate de Artă la Cluj ar fi ieşit o bijuterie. Stadionul e frumos, dar e fără parcare. E ca şi când ai vinde un apartament care n-are uşă", spune Ştefan Vuza. În 2009, omul de afaceri avea o avere estimată la 175 milioane de euro.

Citiţi în „Topul Forbes 500 Miliardari" ce avere are acum Ştefan Vuza, cel mai bogat clujean

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite