Cei mai bogaţi clujeni. Cine îi suflă în ceafă lui Ştefan Vuza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Ciorcilă
Horia Ciorcilă

Topul celor mai bogaţi clujeni numară 33 de oameni de afaceri cu averi cuprinse între 9 şi 135 de milioane de euro. În topul pe Cluj conduce Ştefan Vuza, urmat de Horia Ciorcilă, Teofil Mureşan şi Bela Urasi.

Horia Ciorcilă, preşedintele şi unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, a ieşit cu bine din scandalul - un adevărat şoc pen­tru întreaga piaţă - declanşat de trimiterea în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru aşa-zisa „manipu­lare a pieţei de capital". Nu numai bine, ci şi des­tul de repede, adică după mai puţin de un an. Atât Ciorcilă, cât şi celelalte persoane puse sub acuzare, printre care s-au numărat şi Claudiu Silaghi - un alt membru fondator al băncii, decedat între timp - şi soţia acestuia, au fost achitate. Procurorii îl acuzaseră pe Ciorcilă de manipulare a pieţei de capital şi utilizarea de informaţii privilegiate în legătură cu o serie de tranzacţii derulate pe bursă în 2009 cu acţiuni­le Băncii Transilvania, la care este acţionar cu un pachet de circa 5%.

Ciorcilă a susţinut întotdeauna că acuza­ţiile sunt nefondate, ceea ce s-a şi dovedit de altfel. Situaţia i-a adus însă prejudicii de ima­gine, motiv pentru care a trebuit să-şi dea demisia de onoare din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1). Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul lui Claudiu Silaghi, un apropiat al lui Ciorcilă la acea vreme. Banca Transilvania este în prezent cea mai mare instituţie de credit cu acţionariat majoritar privat românesc, după ce a reuşit să-şi păstreze independenţa în ultimii 16 ani finanţându-se prin intermediul pieţei de capital. Banca are un capital social de 1,59 mld. lei (371 mil. euro). În primul trimestru, banca a raportat un profit net de 31,7 milioane de lei, dublu faţă de rezultatul din aceeaşi perioadă a lui 2010, în condiţiile reducerii provizioanelor aferente creditelor neperformante.

Ciorcilă mai este acţionar la compa­nii din domeniul construcţiilor, precum Omniconstruct (deţine 37,9% din acţiuni), ACI Cluj (membră a unui grup mai mare de firme ACI, cu acţionariat tip listă) sau la pro­ducătorul de utilaje pentru industria alimen­tară Tehnofrig (19,4%). ACI, printre acţiona­rii căreia se află şi alţi oameni de afaceri renu­miţi în zonă, precum Ioan Aşchilean sau Dorin Goia, este una dintre companiile care au par­ticipat la construcţia noului stadion din Cluj - Arena Cluj.

Teofil Mureşan  şi Electrogrup

Omul de afaceri Teofil Mureşan conside­ră că cea mai grea decizie luată în cali­tate de antreprenor este strâns legată de zona de resurse umane. Pe fondul scăderii afacerilor grupului pe care îl conduce, în pri­măvara lui 2009 a aplicat o reducere de perso­nal de 10-15%, cu toate că ulterior a reangajat majoritatea personalului. Decizia de a recurge la restructurări a fost luată ca urmare a dimi­nuării cifrei de afaceri cu 7,5 milioane de euro în 2009, de la peste 20 de milioane de euro, în anul anterior. În 2010, afacerile Electrogrup au ajuns la 22,12 milioane de euro. În strategia de business a familiei Mureşan, deciziile impor­tante legate de companiile din grup au fost lua­te aproape în permanenţă de către proprie­tari, lucru pe care Teofil Mureşan îl conside­ră o mare eroare. Din acest motiv, în 2010, el a început să delege din atribuţii managerilor săi. Crede că cea mai bună decizie pe care a luat-o a fost să investească în zona de telefonie mobilă, ca suport. Astfel, Electrogrup a ajuns unul din­tre cei mai mari constructori de infrastructu­ră de telefonie mobilă din ţară. Fraţii Mureşan sunt antreprenorii care au adus în România primele soluţii de fibră optică aeriană şi pri­mul cablu dielectric. Electrogrup a fost prima firmă care a instalat un cablu de fibră optică pe linii de medie tensiune în România. Împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj au brevetat primul site de telefonie mobilă instalat pe un stâlp de înaltă tensiune, în localitatea Vâlcele. Electrogrup derulează la nivel naţional proiecte de infrastructură energetică şi de telecomuni­caţii, având o experienţă de peste 13 ani în acest sector. Planurile de dezvoltare ale fraţilor Teofil şi Simion Mureşan includ investiţii inclusiv în ţările din Europa de Sud-Est.

Bela Urasi si Astral Telecom

Bela Urasi este unul dintre milionarii din grupul Astral Telecom, companie vân­dută în 2005 cu suma de 420 de milioane de dolari, către UPC. Omul de afaceri deţinea 3,95% din companie şi era asociat cu alţi milio­nari „Forbes România" din Cluj: Horia Ciorcilă, Sorin Ghiţe, Nicolae Pop Baldi, Valentin Nicola şi Dorel Goia. Pentru partea sa de acţiuni, antre­prenorul clujean a încasat atunci 16 milioane de dolari, pe care i-a investit în imobiliare.

Bela Urasi a investit şi în acţiuni la Banca Transilvania (deţine circa 4% din acţiuni) şi în afacerea Codec, cunoscută pentru ampla­sarea de radare fixe pe drumurile publice. În prezent, are în portofoliu acţiuni la companii listate pe Bursa de Valori Bucureşti, majorita­tea în SIF-uri, precum şi terenuri şi păduri, în Timiş, Constanţa şi Cluj.

Aflaţi cât de mare este averea miliardarilor Horia Ciorcilă, Teofil Mureşan şi Bela Urasi din noul TOP Forbes 500 Miliardari pe care îl gasiti la chioscurile de ziare!

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite