Cea mai bună medicinistă din Cluj se specializează în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Crişan, şefa de promoţie de la specializarea Medicină, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu", a trimis o  aplicaţie la „King"s College" din Londra.

Are 24 de ani, a terminat medicina cu 9,90, ştie din copilărie ce înseamnă să faci de gardă la un spital şi să participi la o conferinţă internaţională de profil. Vorbeşte fluent cinci limbi străine, engleza, franceza, germana, italiana şi spaniola. Este descrierea, pe scurt, a Dianei Crişan din Cluj-Napoca, unul dintre şefii de promoţie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu". De la specializărea Medicină, mai precis. „Nu nota e totul. Contează mult cea ce faci şi cum te implici", este de părere Diana Crişan. În toamnă va susţine licenţa la UMF. A studiat în paralel şi ştiinţele economice la FSEGA.

În drum spre cea mai veche universitate din Anglia

Clujeancă get-beget, proaspăta absolventă spune că se va specializa pe dermatologie, ca şi mama sa. „Voi face rezidenţiatul, care va fi de 4 ani, în Cluj-Napoca şi voi depune aplicaţii pentru specializări în străinătate, în Germania şi Elveţia. O aplicaţie am trimis-o deja la King"s College din Londra, unde mi-aş dori să fac un stagiu deoarece au un centru de dermatologie foarte profesionist", povesteşte Diana Crişan. Colegiul King din Londra este una dintre primele 30 de universităţi din lume, conform unui clasament mondial. A fost declarată „Universitatea anului 2010/11" şi este cea mai veche din Anglia, potrivit http://www.masterstudies.com.

În timpul facultăţii a participat la numeroase conferinţe internaţionale de medicină adresate studenţilor în ţări precum Italia, Spania, Canada, Suedia, Olanda, Germania. La conferinţele susţinute în ultimele două state enumerate a obţinut premii pentru lucrările prezentate. A mai fost, cu o bursă Erasmus, de un an, la Milano. Despre acea perioadă spune că a fost o experienţă din care a învăţat multe, atât datorită colectivului de medici foarte profesionişti, dotărilor de ultimă oră, cât şi datorită căldurii oamenilor.

„Vreau să mă specializez în străinătate pentru că vreau să acumulez experienţă, să mă formez ca medic dermatolog", adaugă Diana Crişan. Ea regretă că medicii din România sunt prost plătiţi şi că e trist ca, după atâţia ani de studii, să fii medic pe bani puţini. „Sistemul este de vină", afirmă absolventa.

Cu medicina în casă

Clujeanca îi calcă pe urme mamei sale, medic dermatolog. „Părinţii mei sunt amândoi doctori. Mama e dermatolog, tata - neurochirurg în Germania. Ei şi-ar fi dorit să aleg altă profesie, însă medicina m-a atras dintotdeaună. Am crescut cu medicina în casă", spune Diana Crişan. Mama ei o lua când făcea de gardă şi când participa la conferinţele internaţionale. Diana mărturiseşte că, în 2002, când avea 14 ani, în urma unei conferinţe de dermatologie de la Barcelona şi-a dat seama că medicina o defineşte.

Mii de medicinişti şi rude pe Cluj Arena


Promoţia 2012 a UMF - peste o mie  a avut festivitatea de absolvire sâmbătă seara, 7 iulie, pe stadionul Cluj Arena. Rudele, prietenii și ceilalți invitați la eveniment au umplut o treime din tribunele stadionului. Pe lângă obişnuitele felicitări, aproape în fiecare discurs ţinut de profesori şi-a făcut loc şi tema plecării din ţară a tinerilor medici. "O treime dintre colegii mei de la specializarea medicină au anunţatdeja că vor pleca în străinătate să-şi continue studiile", a susţinut şefa de promoţie Diana Crişan.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite