Ce putem vedea la Noaptea Muzeelor în Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei instituţii muzeale din Cluj-Napoca îşi vor deschide porţile mâine noapte până duminică dimineaţa la ora 4.00. Obiecte dacice scanate 3D, prezentarea unor vieţuitoare din Cretacic sau cărţi poştale vechi sunt câteva din atracţii.

Noaptea Muzeelor, eveniment organizat la nivel naţional, va fi marcat în Cluj-Napoca prin mai multe expoziţii inedite sau în premieră. În capitala Ardealului vor fi deschise până la ora 4.00 Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, muzeele Universităţii Babeş-Bolyai şi Muzeul de Artă.

Dacii în varianta 3D

Cel dintâi organizează, la Bastionul Croitorilor, un eveniment care îmbină obiecte vechi de mii de ani cu tehnologia mileniului III: „Dacii în era virtuală“. E vorba de vizitarea unei expoziţii de obiecte dacice din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, piese ce deja au fost scanate în format 3D şi proiecţii cu imagini ale ruinelor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, precum şi cu reconstituirile 3D ale acestora.

Expoziţia va fi deschisă începând cu ora 22.00 şi va putea fi vizionată până a doua zi dimineaţa, la ora 4.00. De asemenea, participanţii vor avea ocazia de a vedea cum se realizează o scanare 3D a unui obiect şi cum poate fi reconstituit un obiect fragmentar.

Dinozauri şi vieţuitoare marine

Nu vor lipsi nici dinozaurii din tabloul nopţii de sâmbătă. Muzeul de Paleontologie organizează expoziţia temporară „Rudiştii-dinozaurii mărilor“, între orele 17.00 - 22.00. În cadrul acţiunii vor fi prezentate unele vieţuitoare marine aberante (rudişti, amoniţi, inocerami) mai puţin cunoscute publicului larg, care au trăit în apa mărilor la sfârşitul Cretacicului.

Tot aici, publicul are ocazia de a vizita colecţii cu caracter permanent: Colecţia sistematică de Paleontologie, Colecţia Bazinului Transilvaniei, Colecţia de vertebrate terţiare din Bazinul Transilvaniei, Colecţia de amoniţi jurasici.

Muzeul Universității „Babeș-Bolyai“ vine în întâmpinarea celor pasionaţi şi nu numai, dela ora 18.00, cu o expoziţie de documente școlare, cărți poștale, fotografii, medalii și alte obiecte, donate de către familii ale universitarilor clujeni și nu numai, ori achiziționate de către muzeu. Expoziţia va fi prezentată publicului pentru prima dată. Intrarea este gratuită la toate muzeele.   

Noaptea europeană a muzeelor la Dej

Noaptea europeană a muzeelor, ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, va fi sărbătorită şi în Dej. La muzeul din oraş vor avea loc două vernisaje semnate de artiştii Dan Emilian şi Vasile Dorolti. Între aceste expoziţii, obiceiul Moşuţu’ de Anul Nou va fi prezentat de elevii Colegiului Naţional “Andrei Mureşanu”. Trupa de teatru “Caracteres” a Liceului “Alexandru Papiu Ilarian”  va interpreta piesa “Mademoiselle Pomme”, în regia Ligiei Clinciu şi Olimpiei Buhăţel. Noaptea se va încheia cu proiecţii de filme de scurt metraj, realizate de studenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. (Răzvan Căucean)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite