VIDEO Ce invenţii puteţi vedea la Expo Transilvania: roboţi, noi specii de animale şi plante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salonul de invenţii de la Cluj
Salonul de invenţii de la Cluj

Curioşii pot vedea la „Pro Invent" diverse invenţii precum lămpi care se mişcă, robotul care păzeşte casa şi hrăneşte câinele, proiectul primei rase de iepuri din România şi a unor noi specii de plante, instalaţie de avertizare a cutremurelor etc.

Expo Transilvania găzduieşte de azi şi până vineri, 30 martie, Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT", ajuns anul acesta la o ediţie jubiliară, a X-a. Târgul este deschis până pe 29 martie între orele 10.00 şi 18.00, respectiv până pe 30 martie, între orele 10.00 şi 16.00. La eveniment participă inventatori din toată ţara, de la universităţi, centre şi institute de cercetare din ţară şi străinătate.

Robotul care îţi hrăneşte câinele

Doctorandul Vasile Tompa de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a venit la Salonul de Inventică cu un robot ingenios care poate fi folosit în medii ostile precum centrale nucleare, pază la diverse firme şi hale industriale, dar îţi poate hrăni şi câinele, animalul de casă.  

Salonul de invenţii de la Cluj

Click pe imagini pentru a vedea ce invenţii găzduieşte Expo Transilvania

Maşinăria se numeşte Skipper, e un robot de tip Explorer, ce poate fi controlat de la distanţă. Are o busolă digital,cu GPS şi senzori de temperatură.

Lămpile care îşi schimbă forma

Masterandul Bod Ádám de la Universitatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca a creat lămpi interactive a căror forme pot fi modificate. Acestea sunt dintr-un plastic flexibil şi cu ajutorul unor inele pot să-şi schimbe forma. Tânărul designer a vândut deja câteva lămpi unor prieteni la 100 de euro bucata.

La salon, USAMV a venit cu proiectul primei rase de iepuri din România, numit Uriaşul de Transilvania, dar şi cu noi soiuri de plante furajere şi de decor (gladiole).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite