Ce invenţii a mai făcut prefectul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, vrea să aducă „invenţii“ şi în administraţia publică
Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, vrea să aducă „invenţii“ şi în administraţia publică

Profesorul universitar Gheorghe Vuşcan este singurul prefect al Clujului care se poate lăuda cu mai multe invenţii pentru care a primit medalii de aur la saloane de inventică din România şi din străinătate.

Clujul are, pentru prima dată după Revoluţie, un prefect inventator, Gheorghe Vuşcan. Acesta are brevete înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi medalii de aur şi argint obţinute la saloane de inventică din ţară şi din străinătate. Prefecţii Clujului au fost ingineri, profesori, avocaţi sau medici, dar nu inventatori. Şuruburi fără filet, motoare speciale pentru structura roboţilor industriali şi un dispozitiv de publicitate cu acţiune eoliană sunt creaţiile prefectului de Cluj.

Medalii de aur

Inginerul Gheorghe Vuşcan (57 de ani) este profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la Facultatea de Construcţii de Maşini, catedra Tehnologia Construcţiilor de Maşini. Acesta a obţinut, la alegerile din 10 iunie, al treilea mandat de consilier local, la care a renunţat pentru a fi prefect.

În lucrarea sa de doctorat, prin 1995, a plecat de la ideea de a crea ceva nou, practic şi original. Astfel, au apărut şuruburile fără filet, în mai multe variante, reglabile, după cum se cere. Aceste tipuri de şuruburi pot fi folosite  la unelte şi echipamente tehnice. „Aceste modele de şuruburi fără filet, care diferă şi prin randamentul pe care îl dau, sunt foarte importante pentru specialişti", afirmă Vuşcan.

Aceste şuruburi, dar şi crearea a două tipuri de motoare speciale care pot fi utilizate în structura roboţilor industriali i-au adus inventatorului medalii de aur la saloane de inventică în ţară şi străinătate.

Prefectul, în trendul eco

Ultima sa creaţie, din 2011, recunoscută de OSIM, e un dispozitiv de publicitate dinamică cu acţiune eoliană, adică un panou care se montează pe un stâlp, în oraş sau în afara lui, şi transformă curenţii de aer în energie. „Pe acel panou poate fi lipită o imagine publicitară precum Vizitaţi Clujul", adaugă Vuşcan. Aceste invenţii sunt  proiecte de diplomă/doctorat ale studenţilor.

 „Am acum în minte o idee care nu am spus-o la nimeni. E o idee atât de deşteaptă, încât mi-e teamă să v-o spun, le-am zis studenţilor. De ce? Pentru că ideile se fură! Nu am depus-o încă nici ca şi cerere pentru brevet", afirmă Vuşcan.

Este vorba despre un proiect de a face turbine eoliene din materiale regenerabile. Construcţia lor este foarte simplă, dă asigurări prefectul, care speră ca această invenţie să fie de mare impact, nu numai naţional. „Şi fiecare îşi poate face o asemenea turbină în propria-i gospodărie, din materiale reciclabile. Energia obţinută poate fi utilizată pentru consumul casnic. Vorbim de consumuri mici", explică prefectul.

„Invenţii" şi în administraţie

Invenţii se pot fac şi în administraţia publică, crede prefectul. Cum?  „Trebuie să găsim acel traseu foarte scurt şi sigur al documentelor de la intrare până la ieşire", susţine prefectul. Adică, găsirea unei metode de reducere a birocraţiei, explică el.

Face parte din Senatul UTCN şi e membru în mai multe asociaţii cu profil tehnic: Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR), Asociaţia Universitară de Ingineria Fabricaţiei (AUIF) şi Asociaţia de Roboţi Industriali din România.

Bilanţul lui Vuşcan

Gheorghe Vuşcan se poate lăuda cu 7 brevete de invenţii, 4 depozite de brevete de invenţii înregistrate la OSIM, dar şi 7 diplome şi medalii de aur ş argint obţinute la Saloane de Inventică Naţionale şi Internaţionale, respectiv la Expoziţii Europene ale Creativităţii şi Inovării. Actualul prefect a scris 10 cărţi şi monografii în calitate de unic autor sau coautor, peste 120 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste, buletine ştiinţifice şi volume ale unor manifestări ştinţifice din ţară şi străinătate. A participat la 18 contracte de cercetare ştiinţifică naţionale sau în colaborare cu unități economice din industrie și servicii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite