Ce îi motivează pe români la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 350.000 de români aplică lunar pentru un job
Peste 350.000 de români aplică lunar pentru un job

Un studiu făcut de o firmă clujeană de recrutări în domeniul resurselor umane şi de platforma online iVox arată că aproape jumătate dintre persoanele angajate din ţară ar părăsi compania unde lucrează în prezent.

„44% dintre persoanele angajate ar părăsi organizația în care lucrează în prezent. Cei mai mulți români ar prefera să muncească într-o companie mică (66%), în mediul privat (74%), la sediul firmei (69%) și în România (71%) arată studiul "Ce îi motivează pe români la locul de muncă" realizat de Integra HR, companie specializată în domeniul resurselor umane, pe platforma de cercetare online iVox.ro.

Sondajul a urmărit identificarea aspectelor care-i motivează și care îi demotivează pe români la locul de muncă și a principalelor caracteristici luate în calcul în selectarea jobului potrivit.

Întrebați cât de mulțumiți de locul de muncă actual, peste 40% dintre angajați au ales varianta de mijloc "Așa și așa".

O treime dintre angajați sunt mai degrabă mulțumiți, iar foarte mulțumiți sunt 11.45% dintre ei. La polul opus, sunt doar 4.11% care se declară deloc mulțumiți, iar o zecime sunt mai degrabă nemulțumiți (10.9%)", se arată în respectivul studiu.

Răspunsuri online din toată ţara

Oana Gaidos de la Integra HR spune că studiul a fost făcut, pe toată luna iunie, pe 6.004 de respondenţi din marile oraşe ale ţării - peste 21% sunt din Bucureşti, peste 7% din Cluj şi peste 6% din Iaşi.

Chestionarul a fost completat online. 61% au deja un job, iar 39% sunt studenţi sau nu au un loc de muncă. „Majoritatea respondenţilor au studii superioare - 41,17% şi postuniversitare - masterat - 12,84%. 39% au absolvit un liceu sau o şcoală profesională, iar 4,4% o şcoală generală", afirmă Oana Gaidos.

Ce nu îi motivează

Colectivul şi atmosfera de lucru contează înproporţie de circa 43%, orarul - circa 40%. Ce îi demotivează sunt lipsa posibilității de promovare (consideră 38,77% dintre respondenţi), nerecunoaștere a muncii depuse (36,08%), supraîncărcarea cu sarcini și ambiguitatea lor (27,87%), dar şi lipsa echității în distribuirea sarcinilor sau a recompenselor (27,79%).

Ce caută viitorii angajați

Când aleg un job, românii ţin cont cel mai mult de contează pachetul salarial atractiv (pentru 81,33%), mediul și atmosfera de lucru (50,52%), dar şi siguranța locului de muncă (39,24%). Alte criterii secundare sunt: posibilităţile de promovare (21,23%), de învățare și dezvoltare personală (21,36%) și programul de lucru flexibil (20,33%). În topul beneficiilor extra-salariale sunt asigurările medicale și de viață, preferate de peste jumătate dintre respondenți (52,09%).

Aproape 16% dintre români nu apelează la site-uri specializatre de joburi în căutarea unui loc de muncă, potrivit studiului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite