Ce are în rucsac un explorator din secolul XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Călin Vodă, care va explora alături de alţi cinci români şi cinci francezi una din ultimele zone virgine din lume, în Laosul Central, şi-a strecurat în rucsac şi o sticlă de palincă, pe lângă echipamentul de ultimă generaţie.

Expediţia a început vineri, 4 februarie şi se va încheia în 22 februarie. Fiecare membru al echipei se deplasează pe cont propriu până la Bangkok, în Thailanda, unde românii şi francezii se întâlnesc pentru a pleca împreună spre destinaţia finală, Laos. Echipa de speologi, scufundători, fotografi, topografi, geologi şi căţărători va ajunge în tabăra expediţiei din Asia de Sud-Est cu avionul, autobuzul,, barca, un camion, şi apoi pe jos.

„Transportul e destul de lung. Zburăm cu două avioane până la Bangkok, în jur de 20 de ore, timpul de tranzit, în funcţie de varianta aleasă de fiecare, apoi avem un autobuz care traversează Thailanda de la sud la nord-est, timp de aproximativ 12 ore, apoi vom traversa cu barca Mekongul şi după aceea încă un drum cu camionul, pe drumuri asfaltate sau neasfaltate, încă 5-6-7 până la nouă ore. Practic, după trei zile vom ajunge în zona de tabără, în zona în care o să începem explorările”, a declarat înainte de plecare Tudor Marin, coordonatorul expediţiei. Cu alte cuvinte, expediţia va începe propriu-zis abia de mâine.

Tehnică şi cadouri

Singurul clujean care face parte din această expediţie, Călin Vodă, a explicat pentru „Adevărul” ce conţine un rucsac de explorator. „Nu poate lipsi costumul de neopren, pentru scufundări în ape calde, două detentoare pentru tubul de oxigen folosit la scufundări, casca de protecţie cu lumină frontală, încărcătoare solare pentru acumulatori, telefoane, pentru că acolo nu este electricitate, două lanterne subacvatice, echipamente de cartare (busolă, clinometru, lasermetru). Nu am uitat nici cadourile pentru localnicii din Laos la care campăm: albume din peşteri, albume cu România şi palincă“, spune Călin Vodă. Pe lângă echipamentele necesare explorării, clujeanul şi-a luat şi haine, însă nu foarte multe: doar două schimburi, unul de peşteră şi unul de exterior. „Le voi spăla acolo“, mai spune exploratorul.

Fiecare membru al echipei va consuma, zilnic, patru-cinci litri de apă pe zi, pentru a evita deshidratarea, având în vedere că în această perioadă a anului temperaturile în Laos variază între 25 şi 45 de grade Celsius. Doi-trei litri de apă sunt îmbuteliaţi, iar restul apei va fi făcută potabilă prin filtrarea cu cărbune şi adăugarea pastilelor dezinfectante, a mai spus Călin Vodă.Exploratorii s-au şi vaccinat, înainte de plecare, împotriva febrei tifoide, febrei galbene, heptatitei, meningitei, tetanosului. Profilactic, au luat şi tratamente împotriva malariei şi leptospirozei.De nelipsit din trusa exploratorilor sunt spray-ul şi plasa anti-ţânţari. „Vom dormi într-un templu budist destul de rudimentar, fiecare avem câte un sac de dormit şi o plasă de ţânţari“, a mai spus Călin Vodă.

Caută surse de apă potabilă
Gheorghe Ponta, un alt român din echipa de exploratori, de meserie hidrogeolog, va duce cu el, în Laos, aparatura necesară analizării calităţii apei din izvoarele pe care membrii expediţiei le vor descoperi şi carta. „Vrem să facem o hartă a surselor de apă, care ar putea alimenta satele izolate“, explică unul dintre scopurile expediţiei, Călin Vodă. La final, speologii vor redacta un raport detaliat. Fiecare peşteră din zonaă va avea o descriere, o hartă a galeriilor explorate în premieră, dificultăţile întâlnite, materialele şi tehnicile folosite, fotografii pentru ilustrare şi diverse studii hidrogeologice, biospeologice sau arheologice.
Expediţia este organizată de Asociaţia „Geokarst Aventure“ sub egida Federaţiei Române de Speologie şi a celei franceze. În Laos au mai fost făcute astfel de explorări şi în anii trecuţi, pentru a pregăti terenul pentru această expediţie.

Serial „Adevărul de Seară”
Reporterii Adevărul de Seară vă vor ţine, săptămânal, la curent cu modul în care decurge expediţia românilor şi francezilor în Laos. Veţi putea vedea şi fotografii făcute de exploratori acolo, pe cluj.adevarul.ro

Cât costă echipamentele de explorator
-    Costum de neopren: 250 de euro
-    Detentor: 250 de euro
-    Cască dotată cu lumină frontală: 200 de euro
-    Lanternă subacvatică: 30 de euro
-    Staţie radio 250 de euro
-    Echipamente de cartare: 800 de euro

Unde se afla Masivul Khammouane
Masivul Khammouane se află în provincia cu acelaşi nume din zona centrală a Laos-ului. Provincia se întinde pe 16.000 de kilometri pătraţi, din care 39% sunt arii naturale protejate. Laosul este situat în Asia de Sud-Est, învecinându-se cu Thailanda, Vietnam, Birmania , China şi Cambodgia. Laos este unul din ultimele state comuniste din lume. (Click pe imagine pentru mărire)

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite