Cazul jandarmilor-bucătari clujeni ajunge la Inspectoratul General al Jandarmeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmi
Jandarmi

Curtea de Apel Cluj a cerut Inspectoratului General al Jandarmeriei Române detalii despre angajările ilegale de la Cluj. 15 jandarmi acuză Inspectoratul Judeţean de Jandarmi că pus bucătari, mecanici şi instalatori în posturi de agenţi de teren .

Un nou episod al conflictului dintre 15 jandarmi clujeni disponibilizaţi în iunie 2011 şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) s-a consumat, zilele trecute, la Curtea de Apel Cluj. Instanţa judecă recursul formulat de IJJ la hotărârea Tribunalului, care a decis reangajarea celor 15 jandarmi. Cu această ocazie, judecătorii clujeni au cerut juristului IJJ Cluj să prezinte lista cu cei trecuţi de la departamentul Logistică la detaşamentele unităţii. Unul dintre jandarmi a declarat pentru „Adevărul“ că IJJ i-a trecut pe angajaţii de la Logistică, adică bucătari, mecanici, instalatori, pe posturi de jandarmi de teren, iar angajaţii care ocupau aceste funcţii au fost daţi afară. De asemenea, cei 15 jandarmi s-au arătat nemulţumiti că după ce au fost reangajaţi, conform deciziei Tribunalului, nu au fost repuşi pe vechile posturi, care fuseseră ocupate de colegii de la Logistică.

Instanţa solicită informaţii de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române

La încheierea şedinţei de la Curtea de Apel Cluj, judecătorii au cerut unităţii de la Cluj să specifice funcţiile reclamanţilor avute înaintea de trecerea în rezervă şi punerea la dispoziţia comandantului unităţii şi să arate cine este acum pe aceste funcţii. De asemenea, judecătorii au cerut o listă cu cei trecuţi de la Logistică, de la tehnic şi de la birouri la detaşamentele unităţii.
„IJJ Cluj are probleme mari după prima înfăţişare din recursul formulat de ei împotriva sentinţei de suspendare a actelor administrative de trecere în rezervă din primul dosar în care am dat în judecată unitatea. Este cu atât mai grav pentru conducerea unităţii, cu cât aceste întrebări solicitate de instanţă sunt adresate Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru că toate aceste mutări au fost decise la Cluj, ceea ce înseamnă că au umblat la organigramă de la ei putere, fapt interzis de lege. Şi un alt aspect important: instanţa nu i-a întrebat dacă aceste posturi sunt radiate, ci i-a întrebat cine le ocupă în aceste momente”, a precizat unul dintre jandarmii care a câştigat procesul împotriva IJJ Cluj.

„Bucătăreasa face pază la Curtea de Apel Cluj“

Juristul IJJ, Cosmin Feher, nu a fost de acord cu solicitarea instanţei de a transmite aceste solicitări la Bucureşti.
Potrivit jandarmilor reclamanţi, dacă se va da curs cererilor invocate de instaţă, se va vedea că funcţiile lor sunt şi în prezent în organigramă, dar sunt ocupate de alţi subofiţeri de la logistică şi departamentul tehnic.
„Se minte mult la proces. Conducerea Inspectoratului nu dă prea multe declaraţii la instanţă sub pretextul că unele chestiuni sunt secrete de serviciu. Încearcă să obstrucţioneze actul justiţiei. Toate cele trei judecătoare care au judecat recursul au văzut atitudinea lor. Judecătorii au rămas surprinşi când au aflat că, de fapt, bucătăreasa face pază la Curtea de Apel Cluj. Juristul nu a fost de acord cu demersul instanţei, cum să meargă la Bucureşti să ceară aceste liste, când mutările acestea nu au fost aprobate de la Bucureşti. Au fost efectuate de la Cluj şi nu aveau voie. Au mutat oamenii fără să anunţe pe nimeni pentru că ştiau că vor urma disponibilizări. Cred că regretă enorm că au făcut recurs”, a mai precizat jandarmul.
Conducerea unităţii de jandarmi a precizat că în momentul în care vor primi o solicitare din partea Curţii de Apel Cluj vor pune la dispoziţie aceste documente. „Noi nu am primit nicio solicitare în acest sens de la Curtea de Apel. Vom depune documentele solicitate în termenele legale”, s-a limitat să precizeze Mariana Tecar, purtător de cuvânt la IJJ Cluj.

Unii jandarmi îşi vor prezenta demisia

Chiar dacă sunt convinşi că vor avea câştig de cauză şi la Curtea de Apel Cluj şi la Tribunalul Militar, unii jandarmi vor să părăsească haina militară după ce procesele se vor încheia, deoarece spun ei „uniforma nu-i mai reprezintă” după tot ce se întâmplă în interiorul unităţii de la Cluj.
“Instalatorii, electricienii, zugravii, bucătarii, mecanicii auto, în loc să fie în misiune cu noi sau în unitatea militară, îi găsim acasă. Eu ca militar consider că nu e normal să se întâmple aşa ceva. Pe mine nu mă mai reprezintă uniforma militară, indiferent de presiune mergem mai departe. Jandarmeria nu trebuie să fie o instituţie coruptă, trebuie să revină statului. Nu are cum într-o instituţie militarizată să se întâmple astfel de lucruri. După ce vom câştiga procesul voi părăsi uniforma de militar. Nu ştiu ce voi face, dar aici nu mai rămân”, a precizat un alt jandarm.

Cum a început războiul între jandarmi şi conducerea unităţii de la Cluj

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj a fost dată în judecată anul trecut de 15 jandarmi, după ce aceştia au fost trecuţi în rezervă, cu ocazia restructurărilor făcute în iunie 2011. Tribunalul Cluj le-a dat câştig de cauză şi a obligat unitatea să-i reangajeze pe aceleaşi posturi, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj a explicat că în urma restructurărilor de anul trecut posturile acestor jandarmi au fost radiate şi acele funcţii nu mai există în organigrama unităţii.
Totodată, jandarmii au depus o plângere şi la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. Ei cer tragerea la răspundere penală pentru abuz în serviciu a întregii conduceri a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite