Câteva zeci de clujeni au serbat Hanuka la sinagogă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinagoga de pe strada Horea a răsunat de cântecele interpretate de corul comunităţii evreieşti
Sinagoga de pe strada Horea a răsunat de cântecele interpretate de corul comunităţii evreieşti

Sărbătoarea evreiască Hanuka a debutat anul acesta în 1 decembrie şi va ţine, conform tradiţiei, 8 zile. Clujenii adunaţi la sinagoga de pe strada Horea au cântat şi au aprins lumânările din menora.

Comunitatea evreiască din Cluj, dar şi invitaţii acesteia s-a adunat pentru a serba împreună această sărbătoare. La Cluj au sosit delegaţii de la mai multe comunităţi evreişti din ţară.

Hanuka, “Sărbătoarea inaugurării" sau "Sărbătoarea luminilor" marchează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa. Este o sărbătoare în timpul căreia munca şi alte activităţi nu sunt interzise.
Conform tradiţiei, în fiecare seară de Hanuka se aprinde menora (un sfeşnic cu 9 lumânări).

Talmudul spune că obiceiul aprinderii menorei are drept scop să amintească public minunea. În timpul revoltei împotriva elenilor, Menora a stat aprinsă 8 zile - miracolul de Hanuka - iar această tradiţie este perpetuată prin aprinderea a 8 lumănări pe menora. De aceea, în antichitate, sfeşnicul era aşezat în prag ori chiar pe stradă, în faţa casei.

În zilele noastre Hanuka este şi un prilej de serbări cu cântece şi jocuri, în special pentru copii. Cel mai răspândit este jocul cu titirezul. Copii primesc, cu această ocazie mici sume de bani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite