Scandal la primărie: zeci de proprietari de gherete au ocupat Consiliul Local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de proprietari de gherete din Cluj, care erau vizaţi de majorarea taxelor pentru spaţiile ocupate, s-au prezentat astăzi în şedinţa de Consiliu Local. În cele din urmă s-a hotărât păstrarea vechilor taxe şi luarea unor măsuri doar în cazul chioşcurilor amplasate ilegal.

Din cauza prezenţei în sala de şedinţe a câtorva zeci de clujeni nemulţumiţi, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local care prevedea majorarea taxelor pentru gheretele deţinute în municipiu, deşi ocupa locul 26 pe ordinea de zi, a fost adus în faţă, fiind dezbătut primul. La intervenţia unor consilieri din opoziţie şi în urma recunoaşterii de către primar a unei erori în ceea ce priveşte calcularea taxelor, proiectul a fost rediscutat şi amendat astfel încât să fie vizaţi doar cei care deţin amplasamente ilegale.

Dacă proiectul ar fi devenit Hotărâre în forma iniţială, unii dintre proprietari ar fi trebuit să achite cu peste 800% mai mult pentru gheretele lor. Astfel, unii s-au plâns că trebuie să achite taxe în valoare de 8.500 de lei anual, în loc de 1.200 ca până acum.

„Noi din aceste chioşcuri trăim. De pe urma lor câştigăm banii cu care ne ţinem familiile. În mâna voastră se află viitorul nostru. Avem copii de întreţinut, o ducem şi aşa destul de greu cu vremurile astea. Când am construit chioşcurile le-am construit cu acordul primăriei“, a declarat în plen unul dintre proprietari, adresându-se consilierilor.

Primarul Sorin Apostu a propus într-o primă fază amânarea proiectului astfel încât să se reanalizeze taxele precizate. Mulţimea a fost nemulţumită de faptu că se încearcă alegerea unei alte dăţi, în care, probabil, nu se vor mai putea prezenta la şedinţă. Consilierul PSD Claudia Anastase a punctat faptul că la o şedinţă anterioară se promisese păstrarea taxelor la nivelul celor de anii trecuţi şi a propus amendamentul prin care taxele să nu fie majorate, decât în cazul gheretelor ilegale. Pe de altă parte, Steluţa Cătăniciu, consilier PNL a acuzat municipalitatea că încearcă desfiinţarea chioşcurilor prin impunerea unor taxe imposibil de achitat.

“Nu suntem împotriva gheretelor. Prin viitorul PUG (Plan Urbanistic General, prin care se stabileşte cum şi ce se construieşte în oraş, n.r.) va stabili reguli clare pentru chioşcurile din Centru. În ceea ce priveşte cartierele, încă negociem”, a replicat primarul.În completare, viceprimarul Radu Moisin a spus că primăria nu are de gând să demoleze aceste amplasamente, întrucât în cartierul Grigorescu municipalitatea a finanţat construirea unor tarabe de acest gen şi are în plan amplasarea altora în alte zone.

Varianta finală a hotărârii, cea care a fost aprobată în cele din urmă în plen, stabileşte faptul că taxele vor rămâne la nivelul celor de anul trecut, cu excepţia celor pentru ocuparea abuzivă a domeniului public.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite