Cătălin Florian Perţicaş, asul din spatele calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Merge la olimpiadele de informatică în fircare an, din clasa a IX-a. Atunci a început să ia ore de informatică în particular, din cauza unor „antecedente” din familie. Anul acesta şcolar, s-a calificat în lotul naţional de informatică şi la Olimpiada Central Europeană.

Fratele Lui Cătălin, care este cu cinci ani mai mare decât el, nu se prea descurca la „info”, astfel că atunci când a intrat la liceu, părinţii i-au dat mezinului, preventiv, ore particulare la această materie. Rezultatul a fost că elevului a început să-i placă atât de mult, dar mai ales să se priceapă atât de bine, încât a început să participe la olimpiade, dar mai ales să obţină rezultate.

Chiar de la prima competiţie s-a întors cu menţiune, îşi aduce aminte Cătălin. „Eu nu fug după note. Adică pentru mine e mai important cum ajung la o perfomanţă, decât performanţa în sine”, spune Cătălin despre pasiunea sa.

De atunci, în fiecare an şi măsoară cunoştinţele la olimpiada la informatică. În niciun an nu a venit acasă cu mâna goală. Anul acesta şcolar, s-a calificat în lotul naţional de informatică şi la Olimpiada Central Europeană. Acolo a gâştigat doar experienţă. Însă, în toamnă a fost la Olimpiada Balcanică, unde a luat medalia de bronz. La ultima olimpiadă naţională de informatică a luat locul patru pe ţară şi medalia de aur.

Informatica e ca matematica


Acum face şapte ore de informatică pe săptămână, la şcoală, la care se adaugă pregătirea individuală. „Informatica pe care o faci la şcoală este un fel de matematică, un mod de a gândi algoritmic, nici nu ar trebui să-i zică informatică”, este de părere olimpicul.

„Toate resursele pe care le are calculatorul şi tot ce poate face el trebuie controlate de cineva. Cheia e cum controlezi aceste resurse. Contează să faci un progam bun, care rezolvă treaba în cel mai scurt timp. Cam pe asta se axează olimpiada de informatică: optimizarea programelor”, mai spune Cătălin.

El crede că după ce faci informatică mult timp, eşti foarte bun şi la matematică. La rândul ei, matematica l-a ajutat să fie bun şi la informatică.

Facultate în străinătate

Cătălin este conştient că are multe şanse să îşi găsească uşor un loc de muncă la o firmă de sofware, atât din România, cât şi din străinătate. I-ar plăcea să facă şi cercetare în acest domeniu.

Dacă s-ar putea, ar dori să le combine, adică să facă cercetare, într-o firmă de software. Ca plan de viitor, Cătălin vrea să dea admitere la Facultatea de Informatică, din cadrul UBB. Însă nu vrea să stea prea mult acolo, pentru că la anul va da admitere la mai multe facultăţi de profil din străinătate.

Se gândeşte la una din Germania, dar şi la MIT (Massachusetts Institute of Technology, SUA). Anul acesta nu îşi depune dorasarele, pentru că nu a avut timp să-şi dea examenele necesare.

Născut. 14 iulie 1991, Cluj-Napoca
Studii. Elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, profil real


Ce-i place: Pe lângă matematică şi informatică, îi place arta. Când are timp, mai şi pictează, dar n-a mai pictat de ceva vreme. Dintre pictorii clasici, îi place Caravaggio (pictor italian considerat precursor al stilului baroc - n.r.). Îi mai plac maşinile. Este fericitul posesor al unul Golf V, primit cadou de la mama sa, când a împlinit 18 ani.

Ce nu-i place: Nu-i plac cei care se axează numai pe rezultat. Sunt unii care după terminarea competiţiilor se lasă de ceea ce au făcut, ceea ce dovedeşte că au alergat doar după rezultate, eventual bani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite