Cât mai costă un om ucis de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pensionar se judecă cu statul pentru despăgubiri, invocând faptul că tatăl său a fost executat de fosta Securitate întrucât a refuzat să predea cota de produse. Augustin Chira (75 de ani) a obţinut, anul trecut, despăgubiri morale, însă statul a făcut recurs. Ultima etapă a procesului s-a desfăşurat ieri, la Cluj.

Augustin Chira s-a născut în localitatea sătmăreană Odoreu, într-o familie modestă. „Aveam cinci fraţi, tatăl meu lucra la CFR, iar mama era casnică. Am trăit vremuri grele pe atunci, ai mei au luptat din răsputeri să nu ne lipsească cele necesare pentru a avea un trai cât de cât decent", povesteşte bătrânul.

Citiţi şi:

Cum era urmărită elita militară a Basarabiei de poliția politică sovietică

Tatăl pensionarului care locuieşte, în prezent, în Baia Mare, Geza Tira, a fost ridicat de acasă de către comunişti în dimineaţa de 15 august 1949, pentru că a refuzat categoric să achite cota către stat, constând în produse agroalimentare care luau calea fostei Uniuni Sovietice.„Nu aveam cine ştie ce gospodărie. Trăiam la limita sărăciei. Ca să dea acea cotă statului, tatăl meu ar fi trebuit să cumpere produsele res­pective de la localnicii din Odoreu. El abia dacă reuşea să ne pună nouă zilnic mâncare pe masă", îşi aminteşte Augustin Chira. Ca urmare a refuzului de a da cota la stat, Geza Tira a fost dus, alături de alţi 119 bărbaţi din comuna Odoreu, în beciurile Securităţii din Satu Mare, torturat şi, două zile mai târziu, împuşcat ca un câine la marginea satului, fără să fi fost măcar judecat.

„Aveam doar 14 ani pe atunci. Au fost ucişi, alături de tatăl meu, alţi trei oameni din comună. Însă tatăl meu a fost considerat de securişti un fel de lider anticomunist, care a îndrăznit să ia atitudine pentru a-şi apăra drepturile şi a-i ajuta pe consătenii săi", continuă Augustin Chira.

Fiul celui împuşcat povesteşte că familia sa a fost anunţată abia câteva ceasuri mai târziu de moartea lui Geza Tira, iar motivul oficial invocat de autorităţi a fost acela că „încercase să fugă din arestul Securităţii din Satu Mare şi, urmăriţi fiind, acesta nu s-ar fi supus somaţiilor repetate venite din partea oamenilor legii". „M-am dus la morgă împreună cu mama mea. Săraca, abia se ţinea pe picioare. Tatăl meu zăcea pe o masă cu capul crăpat în două, pe trup avea urmele gloanţelor care l-au ucis. Imaginea aceasta nu am reuşit să o şterg din minte nici după 62 de ani", spune, cu lacrimi în ochi, bătrânul.

Ani de teroare

Familia Tira, rămasă fără tată şi soţ, a avut de înfruntat ani de teroare greu de spus în cuvinte. „Din cauza stigmatului de duşmani ai poporului şi ai comunismului, eu şi fraţii mei nu am putut urma vreo facultate. Am fost chiar daţi afară de la serviciu din această cauză", spune fiul ceferistului împuşcat în 1949. Bătrânul îşi aminteşte şi acum cu strângere de inimă anii ce au urmat după ce tatăl său a fost executat. „Casa noastră a fost în permanenţă filată de securişti. Încet, nimeni nu ne-a mai călcat pragul, de frică. Trăiam permanent cu frica în sân, terorizaţi, persecutaţi", arată bătrânul. După Revoluţie, Augustin Chira a cerut Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să i se aprobe studierea dosarului tatălui său. „Mi s-a spus că dosarul era de negăsit. În schimb, am aflat atunci că existau două dosare - unul de filaj şi altul de interceptare a convorbirilor telefonice - pe numele meu. Ani la rând am fost urmărit, fără ca măcar să fi ştiut asta", spune, revoltat, bătrânul.

Cere să i se redea tatălui său demnitatea

Pentru reabilitarea post-mortem a numelui tatălui său şi acordarea titlului de luptător anticomunist, Augustin Chira a dat în judecată, în anul 2009, statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice. „Nu am făcut asta mai repede, pentru că am aşteptat verdictul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICC), care a decis deshumarea tatălui meu", explică Chira. Raportul întocmit de IICC a confirmat faptul că Geza Tira a murit torturat şi, în cele din urmă, împuşcat de securişti.

După doi ani de proces, Tribunalul Maramureş i-a dat, în martie 2010, bărbatului câştig de cauză, obligând statul la plata a 300.000 de euro - daune morale. „Hotărârea a fost dată în martie anul trecut. E strigător la cer! Statul recunoaşte că tatăl meu a fost împuşcat, pe urmă tot statul face apel la Curtea de Apel!", se revoltă pensionarul. Augustin Chira a adresat în 2007 un memoriu către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România. Experţii institutului au efectuat cercetări la faţa locului, confirmând cele relatate de Chira.

Sentinţa, în pronunţare

Augustin Chira a fost prezent, ieri, la Curtea de Apel Cluj, la cea de-a treia înfăţişare a procesului, după ce ministerul a făcut apel la decizia Tribunalului Maramureş. Bătrânul s-a reprezentat singur, fără avocat. Sentinţa a rămas în pronunţare.„Curtea de Apel Cluj a decis că apelul Ministerului Finanţelor Publice a fost făcut în termen. Instanţa va decide, în cele din urmă. Urmează să se stabilească şi dacă Ordonanţa 62/2010 se va aplica şi în cazul reclamantului Augustin Chira", a declarat Claudia Ilieş, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj.

Ordonanţa 62/2010, care plafona la 10.000 de euro valoarea despăgubirilor morale acordate celor care au fost condamnaţi în regimul comunist, a fost declarată neconstituţională în octombrie.

ÎNGROPAT FĂRĂ AUTOPSIE

Trupul neînsufleţit al lui Geza Tira a fost înhumat fără să i se fi făcut autopsia, pentru că judecătorul de instrucţie de pe lângă Tribunalul Satu Mare a concluzionat, atunci, că nu existau bănuieli de crimă.

"Hotărârea a fost dată în martie anul trecut. E strigător la cer! Statul recunoaşte că tatăl meu a fost împuşcat, pe urmă tot statul face apel la Curtea de Apel!"
Augustin Chira persecutat de Securitate

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite