Cât câştigă rectorii universităţilor din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Pamfil, rectorul USAMV
Doru Pamfil, rectorul USAMV

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, prof. univ. dr. Doru Pamfil, are cele mai mari venituri dintre rectori: circa 313.000 de lei.

Fără a judeca dacă e mult sau nu, ediţia de Cluj a ziarului„Adevărul" vă prezintă în acest număr care au fost câştigurile realizate anul trecut de către rectorii universităţilor de stat din Cluj-Napoca, în funcţie de salariu, proiectele de cercetare desfăşurate, dar şi activităţile liberale practicate - studiile de specialitate publicate, cărţile apărute, conferinţele susţinute în ţară şi în străinătate etc.

Este vorba de universitarii Doru Pamfil de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), Andrei Marga de la Universitatea „Babeş-Bolyai", Constantin Ciuce de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF), Adrian Pop de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima", Radu Munteanu de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Radu Solovăstru de la Universitatea de Arte şi Design (UAD).

Clasamentul după venituri

La un calcul simplu al veniturilor acestora, făcut după declaraţiile de avere, reiese că cel mai bogat rector este cel de la USAMV din Cluj, prof. dr. Doru Pamfil. În 2010, el a câştigat aproape 314.000 de lei. Cea mai mare parte din câştiguri provin din contractele de cercetare (circa 172.000 de lei) pe care universitatea le derulează, restul - din doctoratelor coordonate la USAMV Timişoara, din indemnizaţia de membru al Academiei Române, valori imobiliare.

Un clasament, după veniturile realizate în 2011, arată în felul următor: Doru Pamfil cu circa 313.000 de lei, Andrei Marga cu aproximativ 255.000 de lei, Constantin Ciuce cu 213.000 de lei, Radu Munteanu cu circa 198.000 de lei, Adrian Pop cu 113.000 de lei, Radu Solovăstru cu circa 60.000 lei.

Cel mai mare salariu de rector câştigat anul trecut este cel al lui Andrei Marga: circa 122.000 de lei. Un top, după salarii, ar arăta astfel: Andrei Marga cu circa 122.000 de lei, Constantin Ciuce cu circa 116.000 de lei, Doru Pamfil cu circa 113.000 de lei, Adrian Pop cu circa 104.000 lei, Radu Munteanu cu circa 99.000 lei, Radu solovăstru cu circa 60.000 lei.

Averile rectorilor

Potrivit declaraţiilor de avere, rectorul care are cele mai mari venituri dintre toţi, Doru Pamfil, are trei terenuri în intravilanul Clujului (unul cumpărat, restul moştenite) şi încă unul în localitatea clujeană Frăsinet. Ca imobile, posedă două case şi două apartamente în centrul Clujului.

Rectorul UBB, Andrei Marga, a câştigat, în total, în 2010, aproape 255.000 lei pe an. Majoritatea provin din salariul de profesor universitar care este de circa 122.000 lei. La acesta se adaugă aproape 99.000 de lei din alte activităţi (cercetare, publicaţii şi susţinerea de conferinţe în ţară şi străinătate), circa 19.000 lei din proiecte, 15.000 de lei din închirierea unui apartament.  

Marga are patru apartamente în Cluj, o maşină marca Volkswagen, două conturi bancare în valoare de circa 66.000 de euro, dar şi un credit ipotecar în valoare de 12.000 de euro. „Nu sunt gelos pe venitul nimănui. Important e ce se face pentru acest venit. În România trebuie să mutăm discuţia pe ceea ce se face", afirmă rectorul UBB.

O părere similară are şi rectorul UTCN, Radu Munteanu. „Sunt mulţumit de salariul meu. E unul decent pentru care muncesc 12 ore pe zi. Lucrurile nu trebuie văzute doar aritmetic. Contează să faci ce îţi place pentru că atunci faci cu pasiune", spune Munteanu.

Rectorul UTCN deţine două apartamente în Cluj-Napoca, unul în centrul oraşului şi unul în cartierul Grigorescu. Tot în centru are şi un spaţiu comercial de 44,56 de metri pătraţi, obţinuţi prin cumpărare. Are trei conturi bancare şi două depozite în valoare de circa 190.000 de lei.

La salariul său anual de profesor universitar se adaugă circa 47.000 de lei obţinuţi din alte surse - de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome de Termoficare şi al SC Expo Transilvania SA, ca activităţi pe linie de doctorat la universităţi din Craiova, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Iaşi, Petroşani. Ca membru în Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior al Ministerului Educaţiei câştigă circa 24.000 de lei.

Rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", Adrian Pop, are două apartamente în Cluj, un autoturism Volvo cumpărat în 2008 şi şase conturi curente în valoare de circa 45.000 de lei. La acestea se adaugă acţiuni la SSIF Broker în valoare de circa 17.000 lei. Adrian Pop câştigă anual 113.767 de lei, din care salariul reprezintă 104.775 lei, iar diferenţa - venituri din alte activităţi cu drepturi de autor. „Salariul de rector e unul în apropiere de decenţă", susţine Pop.

Rectorul UMF, Constantin Ciuce, deţine două terenuri în intravilanul localităţilor Sălicea şi Băişoara şi unul în extravilanul localităţii Sălicea. Tot în Sălicea are şi o casă, iar în Cluj-Napoca, un apartament. Rectorul UMF mai deţine două autoturisme, din 2006, marca Hyundai şi Nissan. Are două credite bancare de 85.000 de euro. Ca venituri, câştigă un salariu anual de circa 116.000 de lei, la care se adaugă circa 68.000 de lei din cercetare şi circa 29.000 lei din funcţia de şef secţie la Spitalul Clinic Chirurgie I.

Radu Solovăstru, rectorul UAD, este cel „mai sărac" dintre rectorii Clujului, după cum el a declarat, în glumă. Din declaraţia de avere, reiese că Solovăstru are un apartament în Cluj-Napoca, o maşină Seat Toledo şi un depozit bancar de circa 200.000 de lei.

Şi profesorii greşesc


Elena Abrudan, şef de departament la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB, şi-a completat greşit declaraţia de avere pe anul trecut. Din declaraţia acesteia reiesea că avea un câştig anual de 911.194 lei, adică ar fi câştigat mult mai bine decât un rector. Ieri, după prezentarea în mass-media a câştigurilor obţinute, universitarul şi-a corectat greşeala şi a postat o nouă declaraţie. Acolo apărea cifra reală a veniturilor Elenei Abrudan: 91.194 de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite