Cluj: Cât ne costă căldura pe timp de criză?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cât ne costă căldura pe timp de criză?
Cluj: Cât ne costă căldura pe timp de criză?

Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca a deschis robinetul la căldură. În acest an, vom plăti mai puţin, cu sume cuprinse între 16 lei şi 34 de lei pe lună la factura de căldură, în funcţie de tipul de apartament.

Temperatura din ultimele zile, care a scăzut sub zece grade Celsius, a făcut ca Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca să înceapă furnizarea agentului termic locuitorilor şi instituţiilor racordate la sistemul centralizat, fiind pornite toate cele 110 centrale şi puncte termice din municipiu, potrivit directorului tehnic din cadrul regiei, Dan Cupşa.

„Preconizăm o scădere a cheltuielilor la încălzire cu zece procente faţă de anul trecut, odată cu schimbarea furnizorului de gaze naturale, dar şi a investiţiilor pe care le-am realizat”, a spus purtătorul de cuvânt al RAT Cluj, Dorin Racoţi.

Au uitat să deschidă robinetul

Căldura nu a intrat, însă, în toate apartamentele clujenilor. „Sunt cazuri, în ce priveşte unele blocuri, unde administratorii nu au dat încă drumul la robinetele principale. Au existat diverse lucrări pe perioada verii şi au fost închise robinetele, dar au uitat să le mai deschidă”, a precizat acesta.

Factură mai mică

Clujenii vor plăti în acest an cel mai mic preţ pe gigacalorie din ţară. Astfel, locuitorii vor avea facturi cu 10% mai mici faţă de iarna trecută, potrivit lui Racoţi.

Dacă anul trecut, încălzirea unui apartament cu o cameră costa 160 de lei, iar a unuia cu două camere 220 de lei, în acest an vom plăti 144 de lei, respectiv 198 de lei. O scădere semnificativă se va înregistra în cazul apartamentelor cu mai multe camere, unde factura pentru încălzire era, anul trecut, în valoare de 270 de lei pentru trei camere şi 340 de lei pentru patru camere. Astfel, anul acesta preţul va scădea la 243 de lei, respectiv 306 lei.

Clujenii cu venituri mici pot beneficia de ajutoare pentru încălzire, care acoperă între 40% şi  90% din valoarea facturii la energie termică şi reduceri de preţ între 62 de lei şi 262 de lei la gaze naturale.

Ajutoarele vor fi primite de studenţi, persoane singure sau familii care realizează un venit mai mic sau egal cu 425 de lei pe membru de familie.

Formularele se pot ridica de la sediile Primăriei municipiului Cluj-Napoca şi de la casieriile E.ON Gaz România, Sucursala Cluj.

Tip apartament           Valoare factură/lună
                                          Anul trecut    Anul curent
1 cameră                            160 lei             144 lei
2 camere                            220 lei             198 lei
3 camere                            270 lei             243 lei
4 camere                            340 lei             425 lei
Sursa: RAT Cluj

Venituri lunare/membru         Reducere                     Reducere
                                                         energie termică          gaze naturale

     Pînă la 155 lei                               90 %                               262 de lei
      155 – 210 lei                                 80 %                              162 de lei
      210,1 – 260 lei                             70 %                               137 de lei
      260,1 – 310 lei                              60 %                              112 de lei
      310,1 – 355 lei                              50 %                               87 de lei
       355,1 – 425 lei                             40 %                               62 de lei
Sursa: Primăria Cluj-Napoca

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite