Castanii de pe Cetăţuie şi din Parcul Central sunt atacaţi de sute de molii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pomii de pe Cetăţuie şi din Parcul Central sunt atacaţi de insecte din cauza cărora le cad frunzele vara. Biologii spun că aşa-numitele molii miniere atacă în lunile de vară doar frunzele castanului, nu şi copacul, care îşi revine.

Toamna a venit deja, dacă ar fi să ne luăm după castanii de pe Cetăţuie şi cei din Parcul Central al oraşului, ale căror frunze s-au uscat încă din iulie din pricina unui dăunător. Este vorba de o insectă numită Molia Minieră a Frunzelor de Castan Ornamental (Cameraria Ohridella), pe scurt molia minieră, care atacă vara doar castanii. Faţă de restul copacilor de pe Cetăţuie, brazi, nuci şi tise, castanii au o înfăţişare care te pune pe gânduri: frunzele uscate atârnă pe ramuri alături de fructele verzi. Clujenii care obişnuiesc să alerge sau trec periodic pe lângă castanii de pe Cetăţuie spun că au fost surprinşi de zecile de frunze de castan căzute încă din iulie. Ei cred că s-a ajuns în această situaţie deoarece anul acesta Primăria Cluj-Napoca nu a mai dat cu insecticid.

Castani bolnavi şi sute de insecte

„De două săptămâni vin foarte des cu nepoţica mea la plimbare pe Cetăţuia. Am văzut că, şi anul acesta, castanii s-au îngălbenit mai repede. Nu ştiu ce îi atacă, dar nu e prima dată. Acum un an sau acum doi s-a întâmplat la fel", povesteşte Adrian Petrea, un şomer în vârstă de 42 de ani. El spune că autorităţile ar trebui să se îngrijească de castani, mai ales că sunt bătrâni, iar un copac cu o coroană bogată cum e castanul are un  farmec aparte. Petrea a mai observat că doar castanii s-au îmbolnăvit, iar ceilalţi arbori din jurul lor - brazi, tise, nuci etc - nu au nimic. „Copacii sunt ca oamenii, când se îmbolnăvesc trebuie trataţi. Am văzut că aceşti castani sunt atacaţi de o boală. Nu e ceva natural ce se întâmplă cu ei şi trebuie să se facă ceva", spune şi Topoczkoy Margit, o pensionară în vârstă de 66 de ani, care trece săptămânal prin parc.

Decât să facem ceva, aşteptăm

Administratorul Hotelului Belvedere, în jurul căruia se află castanii, spune că anul acesta Primăria Cluj-Napoca nu a mai stropit arborii cu insecticid. „O parte dintre castani sunt ai hotelului, iar restul, ai Primăriei. Ar trebui să avem contract cu o firmă de profil şi nu avem. Tot am sperat că vor veni cei de la primărie şi vor stropi castanii, dar nu şi-au făcut apariţia", susţine administratorul Hotelului Belvedere, Ionel Ghiran. El susţine că în anii trecuţi administraţia locală a dat cu insecticid prin luna iunie, când au început să îngălbenească frunzele.

Au fost trataţi

Reprezentanţii administraţiei locale susţin însă că în fiecare an aplică tratamente specific la începutul verii. „Cei de la Serviciul Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Cluj-Napoca cunosc problema care e de acum 4-5 ani. În fiecare an s-a aplicat un tratament special atât pe Cetăţuie, cât şi în Parcul Central. S-au observat îmbunătăţiri faţă de acum patru ani. Problema aceasta nu se rezolvă de la o lună la alta", a declarar Iulia Perşa, reprezentant al Biroului de Comunicare a Primăriei Cluj-Napoca.

Frunzele mor, copacul trăieşte

Profesorul Teodosie Perju, specialist în protecţia plantelor şi entomologie agricolă, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, spune că în de vină pentru starea castanilor este o insectă numită Molia Minieră a Frunzelor de Castan Ornamental. „Larvele moliei atacă frunzele castanului, face «mine» prin frunze. O astfel de molie trăieşte cam patru săptămâni, deci într-o vară sunt trei generaţii. Prima generaţie de molii nu face multe stricăciuni, însă a doua şi a treia sunt cele care distrug mai mult şi e păcat pentru că castanii sunt foarte bătrâni şi frumoşi", explică Perju. El a adăugat că moliile atacă frunzele, iar arborele îşi revine.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite