Casele ţărăneşti, vechi de sute de ani, conservate de firmele clujene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

Consiliul Judeţean Cluj lansează proiectul "Acasă în Transilvania", care presupune "adoptarea" unor case ţărăneşti, vechi de sute de ani, aflate în Parcul Etnografic "Romulus Vuia", de către firmele sau instituţiile care doresc să se implice în conservarea lor.

"CJ Cluj va lansa proiectul «Acasă în Transilvania» care presupune adoptarea unor case ţărăneşti, aflate în Parcul Etnografic «Romulus Vuia» de către firme sau instituţii care doresc să se implice în conservarea lor. Sunt case de patrimoniu, din lemn, cea mai veche datând din anul 1678 . Dorim ca prin acest lucru, fiecare firmă să facă investiţiile necesare pentru reabilitare, în vederea conservării. Avem în prima etapă nouă astfel de case şi gospodării, iar costurile lucrărilor se ridică între 40.000 şi 90.000 de lei, în funcţie de stadiul de degradare al casei", a declarat într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Potrivit acestuia, casele necesită, printre altele, lucrări de reparaţii la acoperiş, tencuieli în exterior şi interior, zugrăveli, refacerea gardului şi a porţii. Parcul Etnografic "Romulus Vuia" a fost deschis în anul 1929, în inventar figurând 196 de obiective de patrimoniu - case, gospodării, instalaţii tehnice ţărăneşti, ateliere, biserici de lemn.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite