Cascada Cailor: legenda din inima Munţilor Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea de apă din Maramureş este considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România. Zona este greu accesibilă iarna, din cauza stratului gros de zăpadă şi a cărărilor abrupte, dar pe timpul verii se transformă într-o atracţie irezistibilă pentru turişti.

După două ore de mers agale, pornind din oraşul Borşa înspre inima muntelui, prin văi adânci şi pe poteci abrupte, ajungeţi la una dintre cele mai frumoase cascade din România.
Cu secole în urmă, Muntele Piatra Rea era locul preferat al localnicilor, datorită păşunilor sale întinse. Oamenii îşi ţineau hergheliile de cai aici mai bine de jumătate de an. Singurul pericol erau urşii care obişnuiau să atace animalele lipsite de apărare. „Cascada asta a existat de când lumea şi pământu'. Bună-mea mi-a povestit ce a auzit şi ea de la bunica ei, cum, într-o vară, ursul a atacat bietele animale deasupra prăpastiei. Caii nu au avut cale de scăpare, s-au aruncat cu sutele în hău“, povesteşte cum a început legenda Vasile Şteţco, în vârstă de 97 de ani, unul dintre bătrânii locului. De atunci, căderea de apă s-a numit Cascada Cailor.

Raiul pe Pământ

„Iarna, se urcă greu, e nevoie neapărat de echipament adecvat şi de antrenament. Vara, în schimb, acolo e Raiul pe Pământ! Mii de turişti din întreaga lume vin an de an să viziteze Cascada Cailor“, spune Mircea Timiş, inspector de turism în cadrul Primăriei Borşa, potrivit căruia aceasta este cascada cu cea mai mare cădere de apă din ţară: „Are o lungime de 100 de metri, formată din mai multe trepte sau căderi succesive. Prima treaptă măsoară 40 de metri, următoarea, mai abruptă, 20 de metri, iar ultima, din nou, 40 de metri“. Apa cascadei provine din inima Muntelui Cailor, la care se adaugă şi cantitatea rezultată din topirea zăpezii şi din ploi.

Turism de vară

Borşa a ajuns în topul staţiunilor de iarnă autohtone cu mulţi ani în urmă, odată cu amenajarea pârtiilor de schi. Acum, susţin reprezentanţii primăriei, turismul din această parte a ţării tinde să devină unul de vară.

Traseul spre cascadă porneşte din Complexul Turistic Borşa şi continuă pe poteca de sub telescaun până în Poiana Runcu Ştiolului. Turiştii pot face cale întoarsă pe Valea Fântânii. Cărările sunt bătătorite, iar peisajul este de neuitat.

În Borşa sunt peste 100 de pensiuni şi hoteluri. O noapte de cazare costă între 40 şi 80 de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite