Cluj: Cartea pe care nimeni nu ştie să o citească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cartea pe care nimeni nu ştie să o citească
Cluj: Cartea pe care nimeni nu ştie să o citească

La Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca se află un manuscris al volumului persan „Cartea Regilor”, pe care nu l-a descifrat până acum niciun specialist.

Colecţia bibliotecii clujene conţine aproximativ 500.000 de cărţi vechi şi rare, tipărite înainte de anul 1800, au menţionat reprezentanţii instituţiei.

Conform directorului instituţiei, Ioan Chindriş, manuscrisul, care prezintă istoria regilor persani de la începuturile civilizaţiei lor şi până în secolului al XV-lea,  este unic în lume. „Manuscrisul persan este unic în lume”, spune directorul Ioan Chindriş. Acesta a precizat că volumul, al cărui titlu original este „Şah. Name”, prezintă istoria regilor persani de la începuturile civilizaţiei lor şi până în secolului al XV-lea.

„Exemplarul aflat în colecţia noastră reprezintă un manuscris din fondul de carte orientală al lui Timotei Cipariu. Este o copie de provenineţă turcă, de unde şi unicitatea ei, prin faptul că este împodobită cu desene de o calitate excepţională”, afirmă directorul bibliotecii Ioan Chindriş. Originalul acestui volum, scris de poetul persan Ferdousi, se află în capitala Iranului, Teheran.

Valoare imposibil de apreciat

Conform lui Ioan Chindriş, reprezentanţii Bibiliotecii Academiei caută de 60 de ani un specialist persolog care să poată citi volumul. „Au fost numeroşi cercetători aici, însă niciunul nu a reuşit să o descifreze în totalitate. Chiar şi în prezent, există câţiva tineri cunoscători ai limbii arabe care încearcă să o citească, însă faptul că e scrisă în persană reprezintă o problemă pentru aceştia”, a menţionat directorul.

Potrivit lui Ovidiu Câmpeanu, specialist în cărţi rare al Bibliotecii Academiei Cluj, volumul a fost admirat chiar şi de un fost ministru de externe al Iranului, care a rămas impresionat atât de existenţa exemplarului, cât mai ales de modul de prezentare şi păstrare a acestuia. „Mulţi au vrut de-a lungul anilor să cumpere această carte şi sunt convins că mulţi vor şi acum. Doar că nu are valoare în bani”, a spus specialistul. Şi directorul Bibilotecii Academiei din Cluj a precizat că, la ora actuală, este extrem de greu de stabilit un preţ al volumelor rare, întrucât în România singurii evaluatori acreditaţi au competenţe doar în ceea ce priveşte volumele din ţara noastră.

     

image
image

Volum de peste un milion de euro?

Printre „bijuteriile” din colecţia bibliotecii clujene se află şi o ediţie princeps a lucrării „De revolutionibus orbium coelestium, Libri VI”, a lui Nicolaus Copernicus. Conform profesorului de istoria ştiinţei Gheorghe Stratan, cartea tipărită în 1543 valorează un milion de euro, preţ care nu poate fi confirmat, însă, de niciun specialist în domeniu. Singura referinţă cu privire la valoarea aproximativă a volumului este dată de preţul obţinut în iunie 2008, la o licitaţie desfăşurată la New York, unde un exemplar similar a fost achiziţionat cu 2,2 milioane de dolari.

image

„Cartea a fost dovedită ca unicat. Exista o controversă legată de acest fapt, însă pe baza dovezilor prezentate de profesorul Stratan, s-a stabilit că este singura de acest fel din lume”, a menţionat Ovidiu Câmpeanu, specialist în cărţi rare al Bibliotecii Academiei Cluj. Cartea a fost confiscată de la cultul unitarian, în anul 1949, o dată cu decretul care prevedea desfiinţarea cultelor, iar singurii care cunosc date despre ea sunt reprezentanţii Episcopiei Unitariene .
Casetă

Kovacs Sandor, bibliotecarul Episcopiei Unitariene din Cluj, a susţinut că volumul „De revolutionibus orbium coelestium, Libri VI”, al lui Nicolaus Copernicus face parte din patrimoniul bisericii. „Cercetătoarea Biro Gyöngyi a descris toate cărţile confiscate de la cultul unitarian, între care şi aceasta. Nu ştiu dacă o vom putea recupera, dar cu siguranţă şi dacă se va întâmpla acest lucru, nu o vom vinde. E patrimoniul cultulului unitarian”, a declarat acesta. El a mai menţionat că s-au efectuat studii asupra volumului încă din anul 1974.

A doua carte românească, la Cluj

În colecţia bibilotecii clujene se mai află un volum unic în ţară, şi anume a doua carte tipărită în România. „Este vorba de «Octoih», tipărit în anul 1510, la doi ani după apariţia Liturghierului din 1508. Practic, cartea poate fi considerată  ca făcând parte din incunabule (exemplar dintr-o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului, înainte de anul 1500 – n.red)”, a declarat directorul Ioan Chindriş. 

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite