Carol Popp de Szathmary, exilat din Clujul natal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Placa de pe casa natală a fotografului a fost demontată la refaţadizare
Placa de pe casa natală a fotografului a fost demontată la refaţadizare

Niciun monument sau placă memorială nu indică faptul că în oraşul de sub Feleac s-a născut primul fotograf de război din lume

Casa de pe fosta stradă a Sfintei Biserici, azi strada Iuliu Maniu, în care s-a născut Carol Popp de Szathmary nu aminteşte sub nicio formă că acolo s-a născut marele artist fotograf.

O placă memorială a existat pe faţada imobilului de la număul 17, dar aceasta a dispărut fără urmă. Locatarii îşi amintesc că aceasta a fost înlăturată în timpul refaţadizării din anii ’90. „Placa memorială veche nu avea autorizaţie. Aceasta a fost plasată de către un clujean din proprie iniţiativă, care de altfel a mai aşezat plăci asemănătoare şi în alte zone ale oraşului, majoritatea fiind înlăturate”, susţine unul dintre locatarii casei de pe Maniu, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

„Fiind monument istoric, de refaţadizare s-au ocupat autorităţile, iar când s-au finalizat lucrările placa nu mai era de găsit. Nu ştim unde a dispărut. Era haos aici în timpul lucrărilor şi nu ne-am dat seama de lipsa plăcii până la finalizarea refaţadizării”, a adăugat locatarul.

Vechea placă memorială menţiona doar faptul că Popp de Szathmary a fost pictor. Cu toate acestea el a fost un artist mult mai complex, dedicându-se nu numai picturii ci şi graficii, litografiei şi fotografiei. De când a dispărut acea placă improvizată, alta nouă nu a mai fost aşezată pe clădirea de pe Iuliu Maniu, care este un monument istoric şi figurează pe lista întocmită de Institutul Naţional al Monumentelor Istorice. 

Placa nu avea autorizaţie

Istoricul Gheorghe Bodea ne-a mărturist că placa memorială montată aici a fost instalată de el, în tinereţe, împreună cu profesorul emerit Dumitru Braharu. „În anii ’67-’70-’72 montam noaptea astfel de plăci, fără autorizaţie. Ne ajuta un student de la artă, Ivan, care le vopsea“, a povestit pentru „Adevărul“ istoricul clujean. Placa a dispărut fără urmă la începutul anilor ’90, cum Gheorghe Bodea îşi aduce aminte că s-a întâmplat şi cu alte plăci memoriale.

„Pe Bisericii Ortodoxe ştiu că a mai dispărut una, în casa în care se presupunea că a stat câteva zile Mihai Eminescu“, povesteşte Bodea.
Reprezentanţii Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca nu au putut să dea detalii despre placa memorială care a dispărut de pe casa natală a fotografului. Biroul care răspunde de monumentele istorice a fost înfiinţat doar în urmă cu doi ani, iar unul dintre istoricii instituţiei îşi aduce aminte de modernizarea clădirii din anii ’90, după care placa memorială fără autorizaţie nu a mai fost instalată.

Altă placă, la bicentenar

Lucrurile ar putea fi îndreptate de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), care intenţionează să instaleze o placă în data de 11 ianuarie 2012, zi când se va sărbători bicentenarul naşterii fotografului. Această zi ar urma să fie declarată Ziua Artei Fotografice în România. „Deşi am întâmpinat unele greutăţi în ceea ce priveşte alegerea datei de 11 ianuarie ca Ziua Artei Fotografice, în cele din urmă s-a ajuns la un consens în cadrul asociaţiei noastre, astfel încât ne gândim deja să venim chiar noi în Cluj-Napoca pentru a plasa o placă memorială pe casa artistului, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea sa”, a declarat Ştefan Toth, preşedintele AAFR.

Cu laboratorul mobil pe front, în Războiul Crimeei

Carol Popp de Szathmary s-a născut în 1812 la Cluj, într-o familie de nobili. În 1840 devine pictorul de curte al domnitorului muntean Alexandru Dimitrie Ghica. Szathmary ajunge primul fotograf de război prin documentarea Războiului Crimeei prin fotografie şi litogafie. În urma acestor fotografii şi a altora, realizate aproape în toate colţurile lumii, el a primit în 1855 medalia „Pentru Artă şi Ştiinţă” din partea Împăratului Austriei.

În acelaşi an a primit alte trei medalii, de la Regina Angliei, Napoleon al III-lea al Franţei şi Regele Spaniei. În 1881, anul încoronării primului rege al României, Carol I, Szathmary a fost prezent la ceremonie cu aparatul „Luxograf”, pentru a ilustra marele eveniment.

„Carol Popp de Szathmary este o personalitate importantă pentru arta fotografică din România, care trebuie să se bucure de recunoaştere naţională. A fost totuşi primul fotograf de război din lume, primul care a ieşit pe front cu un laborator mobil de fotografie. Nu sunt multe ţări europene care se pot mândri cu o asemenea personalitate”, a declarat Ştefan Toth, preşedintele Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR). Carol Popp de Szathmary a murit în 1887, la Bucureşti.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite