„Carmen” a conectat Clujul cu Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capodopera lui Georges Bizet a fost transmisă aseară, în Piaţa Unirii, în direct din Valencia. Aproximativ 500 de clujeni au participat, în total, la ineditul eveniment, în pofida condiţiilor meteo nefavorabile. Spectacolul a fost transmis simultan în alte 43 de pieţe publice din toată Europa.

Piaţa Unirii s-a transformat aseară în scenă de operă, unde a fost prezentat spectacolul „Carmen”.

Reprezentaţia a fost una total neconvenţională, nu doar din prisma spaţiului de desfăşurare, o piaţă publică, ci şi datorită faptului că aceasta a fost urmărită simultan de câteva mii de melomani din nu mai puţin 43 de oraşe, din 16 ţări europene.

Opera „Carmen”, de Georges Bizet, a fost transmisă în direct prin intermediul unui ecran de la Palatul Artelor „Regina Sofia” din Valencia.

Celebrul Zubin Mehta a dirijat orchestra


Clujenii nu au ţinut cont de condiţiile meteo nefavorabile şi, înarmaţi cu umbrele, au ţinut morţiş să participe la ineditul eveniment cultural. Cele aproximativ 200 de scaune amplasate în Piaţa Unirii au fost ocupate cu circa o jumătate de oră înaintea începerii evenimentului, care a debutat fără întârziere, la ora anunţată, 21.00.

Spectacolul a avut ca invitaţi personalităţi artistice de marcă, precum celebrul Zubin Mehta, unul din cei mai valoroşi dirijori din lume, directorul artistic Helga Schmidt sau scenograful Carlos Saura, dar şi muzicienii Orchestrei din Valencia.

Cunoscătorii au criticat la început demersul artistic al spaniolilor, însă s-au arătat mulţumiţi de calitatea spectacolului, la final.

Dirijor celebru, distribuţie anonimă


„La început nu am apreciat deloc, datorită calităţii transmisiei, a conexiunii slabe. Însă sunt extrem de surprinsă de implicare lui Zubin Mehta în proiect”, a declarat She Wan Jou, o studenta din Taiwan, masterandă la Cluj. Rolul lui Carmen a fost interpretat de Elīna Garanča, o mezzo-soprană letonă de renume internaţional, care a debutat în Bucureşti, în 1997.

Chiar dacă după prima pauză la Cluj a început să plouă, aproximativ o sută de clujeni au urmărit până la final spectacolul, chiar şi în aceste condiţii. Ineditul eveniment a avut loc în cadrul proiectului „Viva Europa 2010”, eveniment ce s-a desfăşurat simultan în spaţii publice din 43 de oraşe din Europa.

Printre oraşele participante s-au numărat Atena, Zagreb, Riga, Stockholm, Aarhus, Frankfurt, Eindhoven, La Valetta sau Novi Sad. Pe parcursul pauzelor dintre cele patru acte au fost prezentate spoturi despre toate oraşele participante.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite