Carantină de carton la spitalele clujene (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accesul interzis impus de instituirea carantinei în spitalele clujene este doar o măsură trecută pe afişele de pe uşă. Pe strada Clinicilor, pacienţii internaţi şi restul trecătorilor se plimbă umăr la umăr, cu toate că în spitale ar trebui să se respecte carantina.

Spitalele şi cabinetele medicale sunt locurile unde gripa nouă, alături de alte infecţii sezoniere, colcăie nestingherită, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii a impus carantină în toate spitalele, nu numai în clinicile ce tratează bolile infecţioase. Cu toate acestea, afişele lipite pe uşile spitalelor, pe care scrie cu litere de-o şchioapă „Carantină” şi „Accesul interzis!” sunt, de multe ori, ignorate.

Ora 13.00, Spitalul CFR, Cluj-Napoca. După ce treci prin cabina portarului, fără ca măcar să te întrebe pe cine cauţi, drumul până la saloanele bolnavilor este liber. Măsurile de carantină se reduc, aici, la o simplă coală A4 multiplicată pentru fiecare uşă de la intrările principale, care te înştiinţează de faptul că accesul este interzis. Dincolo de intrare, nici urmă de vreun angajat care să se asigure că accesul în spital este limitat vizitatorilor, aşa cum a dispus, în urmă cu trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii. În curte este linişte, cîţiva pacienţi internaţi au ieşit în pijama să ia o gură de aer proaspăt, iar câteva infirmiere şi asistente se delectează cu o ţigară, într-un colţ mai ascuns al curţii. Un bărbat îmbrăcat în halat gros, tocmai ieşit din salon, spune că nu e nicio problemă să intri în spital. Aşa şi este. La saloanele de la etajul III ajungi dintr-o răsuflare, iar pentru personalul medicalc vizitatorii sunt asemeni unor fantome, pe care le vezi doar dacă vrei. 

La pas, cu porcina

Pe strada Clinicilor, bolnavii internaţi în spitalele din zonă se plimbă ca pe bulevard, în halate şi papuci de spital, în căutare de medicamente de la farmacie ori de mâncare de la Alimentara din colţ. Sunt scoşi de pe secţie ori de foame, ori de durere. Dacă unii se mulţumesc cu supa de orez, lungită cu puţin lapte, alţii nu au încotro, şi trebuie să apeleze la farmacia din apropiere, pentru a-şi cumpăra medicamentele pe care Spitalul nu are de unde să le scoată. Maria Timiş, o femeie puţin trecută de 60 de ani, iese pe poarta spitalului, înfofolită într-un falat, încălţată în şlapi. Parcurge câţiva zeci de metri până la farmacie, unde stă la rând cu o reţetă în mână. „Am luat trei fiole de Venofer”, asta mi-a prescris profesorul Dumitraşcu”, spune femeia venită din Borşa, judeţul Maramureş. Cu greu, scoate din buzunar 44 de lei pentru tratamentul ce-i ajunge până în următoarea zi. „Am pensie de urmaş trei milioane jumate. Noroc că mă ajută un frate de-al meu”, spune pensionara, înainte de a se face nevăzută printre trecătorii grăbiţi de pe strada Clinicilor. Nici urmă de mască, ori altă măsură de izolare faţă de cei pe lângă care se plimbă în plin centrul Clujului.

O sută de noi infectaţi cu AH1N1 pe zi

Din 3 noiembrie, spitalele din întreaga ţară au intrat în carantină, odată cu răspândirea pandemiei de gripă nouă.     Aproape 2.000 de români au fost diagnosticaţi, până acum, cu virusul AH1N1, iar potrivit Ministerului Sănătăţii,  o dată la 24 de ore, între 70 şi o sută de persoane contactează virusul. În judeţul Cluj, p\n[ acum au fost confirmate 12 cazuri de gripă nouă . Printre ei se numără şi baritonul Gheorghe Mogoşn, care a decedat în 13 noiembrie, după ce făcuse unele complicaţii pulmonare. Medicii au exclus, însă, drept cauză a decesului gripa nouă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite