Cluj: „Cântăreaţa Cheală", ultima premieră a stagiunii la Teatrul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa regizată de Tompa Gabor va fi jucată în premieră, sâmbătă, de la ora 19.00, în Sala Mare, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. „Cântăreaţa cheală” are programate trei reprezentaţii - sâmbătă, duminică (28 iunie) şi marţi (30 iunie).

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca îşi ia la revedere pe stagiunea 2008-2009 de la publicul său printr-o premieră ce promite. Piesa „Cântăreaţa cheală”, de Eugène Ionesco, a fost tradusă de Vlad Russo şi Vlad Zografi. Ea va fi jucată de actorii Teatrului Naţional de trei ori - sâmbătă, duminică (28 iunie) şi marţi (30 iunie), de fiecare dată la ora 19.00, în Sala Mare.
Regizată de Tompa Gábor, câştigătorul premiului UNITER în 2009 pentru „Cel mai bun spectacol” (cu piesa Trei Surori de la Teatrul Maghiar), piesa „Cântăreaţa cheală” are o scenografie semnată de Judith Dobre-Kóthay.

În distribuţie se regăsesc Cătălin Herlo (în rolul lui Domnul Smith), Elena Ivanca (Doamna Smith), Adrian Cucu (Domnul Martin), Angelica Nicoară (Doamna Martin), Irina Wintze (Mary, menajeră), Ionuţ Caras (Căpitanul de Pompieri), Silvius Iorga (Arlechinul) şi Paul Basarab (Proprietarul cutiei cu iluzii).

Asemănată cu o simfonie
Tompa Gábor revine la „Cântăreaţa cheală” pentru a treia oară, după Teatrul Maghiar din Cluj în 1992 şi Teatrul Athenee din Paris, în 2000. Regizorul aseamănă reîntoarcerea la Ionesco cu reîntoarcerea la simfonie, „o structură muzicală pe care un dirijor o dirijează cu o altă orchestră”.

„Forma pe care o are «Cântăreaţa cheală» este o formă perfect muzicală, are 11 părţi în care, deşi fiecare replică în sine este un non-sens, este imposibil să tai ceva din acest text, pentru că este ca şi cum ai sări o notă muzicală dintr-o partitură”, a afirmat Tompa Gábor, citat de Mediafax.

„Spectacolul nu este copia celor mai vechi, ci recrearea, împreună cu actorii, a ideii date de text, a repetitivităţii, a mecanicizării mişcărilor, acţiunilor, vorbelor noastre de zi cu zi”, spune Tompa Gábor, care precizează că este prima dată când revine cu acest text în limba română.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite