Cluj: Omul de la Cannes care poartă noroc românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Omul de la Cannes care poartă noroc românilor
Cluj: Omul de la Cannes care poartă noroc românilor

Gilles Duval, omul din spatele premiilor „Un certain regard” de la Cannes explică succesele cineatografiei româneşti din ultimii ani.

Gilles Duval, preşedintele  Fundaţiei Groupama Gan, cea care acordă anual premiul „Un certain regard” la Cannes, a fost prezent în oraşul de sub Feleac cu ocazia festivalului „Comedy Cluj”. El a acordat un interviu pentru „Adevărul”, în care vorbeşte despre noul val din cinematografia românească, creaţie indirectă a perioadei de sfârşit a dictaturii comuniste.

Ce părere aveţi despre cinematografia actuală românească?
În ceea ce priveşte România, cred că vorbim acum despre un nou val de cineaşti. Aveţi câţiva regizori cu foarte mult talent. Acesta este un lucru comun pentru ei şi îi defineşte, chiar dacă sunt foarte diferiţi în ceea ce priveşte proiectele pe care le iniţiază. Nu sunt foarte multe ţări care se laudă cu premii precum Palme D`Or şi câteva premii la Cannes în mod succesiv.

Cum se explică succesul filmelor româneşti de la Cannes?
Este destul de dificil să explici de ce se nasc mai mulţi cineaşti buni într-un anumit spaţiu. Cinema este în toate ţările din lume, nu există ţări care să nu aibă cinema, însă există ţări care nu oferă mijloace pentru a-şi dezvolta cineaştii, îi împiedică să lucreze, nu sunt şcoli competitive unde să înveţe.

Citeşte interviul integral acordat de Gilles Duval mâine în Adevărul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite