FOTO Candidaţii la funcţia de rector al UBB: Trebuie să atragem mai mulţi tineri de la alte universităţi din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua dezbatere a candidaţilor pentru funcţia de reactor al UBB, care a avut loc aseară, la Facultatea de Sociologie, i-a adus faţă în faţă pe academicianul Ioan Aurel Pop, psihologul Daniel David şi Enikő Vincze, adică aceeaşi formulă ca şi săptămâna trecută.

image

Click pe poze pentru a vedea imagini de la dezbaterea publică

A doua dezbatere a candidaţilor pentru funcţia de rector al UBB, organizată de www.democratieubb.ro şi transmivă online, a adunat câteva zeci de persoane în amfiteatrul de la etajul patru al Facultăţii de Sociologie. Moderator a fost Mihnea Măruţă. „Salutăm prezenţa celor trei candidaţi, aceiaşi ca şi la prima dezbatere, şi regretăm absenţa celorlalţi doi, Decebal-Radu Ciurchea şi Cristina Ciumaş. Tema din această seară este racolarea, pardon recrutarea, selecţia şi ascensiunea cadrelor didactice tinere", a afirmat Măruţă.

Andrei Marga a făcut portretul-robot al viitorului rector al UBB

Părerile celor trei universitari legat de modul în care trebuie atraşi tinerii în sistemul preuniversitar au fost, evident, diferite. Toţi au plecat de la ideea că un tânăr ce lucrează la UBB trebuie să aibă un venit decent, cum nu prea sunt acum. „Nu cred că veniturile pe care le au acum profesorii universitari sunt mari. În schimb, lectorii şi conferenţiarii au venituri mici. Ar trebui evitate decalajele financiare între secţii şi facultăţi", susţine academicianul.

Cristina Ciumaş, candidat la funcţia de rector al UBB: „Sunt o persoană independentă“

Dacă I.A.Pop este adeptul promovării stagiilor de pregătire în străinătate pentru cadrele tinere, Daniel David a exemplificat cu ceea ce este în departamentul pe care îl conduce, unde sunt lectori la 28 şi 29 de ani, ce au deja stagii de pregătire la universităţi de prestigiu în străinătate, iar media de vârstă este 37 de ani. „Trebuie să atragem mai mulţi tineri de la alte universităţi din ţară şi din Europa, din diaspora, la fel şi cu studenţii. În urma ultimului recensământ s-a aflat că sunt puţini germani în România, deci pentru a menţine linia germană trebuie să atragem studenţi şi din afară", crede psihologul.

3 în 1: taxe, granturi şi prestigiu

Unele departamente/facultăţi aduc multe venituri la bugetul UBB din taxele sudenţilor, altele din granturi, iar altele oferă prestigiu ştiinţific. „În Universitate nu am întâlnit o facultate care să le îndeplinească pe toate", susţine I.A. Pop.

Candidat la fotoliul de rector al UBB: „Stăm prea mult cu capul în pământ şi nu luăm atitudine“

Acesta a fost contrat de psihologul Daniel David care, plecând de la experienţa departamentului în fruntea căruia se află, că a afirmat se poate. „Orice departament poate să le dezvolte pe cele trei la acelaşi nivel dacă folosim o politică deşteaptă. Luăm exemplu Facultăţii de Psihologie, este una de tip A în clasamentul făcut la nivel naţional, serviciile sale sunt tot de tip A, ca şi prestigiul ştiinţific. Facultatea de Psihologie are o clinică unde oferim, contra cost, diverse servicii comunităţii", argumentează David.

O altă problemă punctată a fost modul în care se organizează concursurile pentru catedre. „Nu mi se pare normal ca la o facultate să se scoată la concurs mai multe posturi doar la insistenţele cuiva. Sunt multe feude prin care se ocupă posturile. Ar trebui alcătuite comisii de concurs cu profesori din afara UBB. Astfel ajungem la competiţii echitabile şi creştem prestigiul universităţii", acuză I.A. Pop.

Enikő Vincze a deplâns mobilitatea redusă existentă în universităţile din România, care ridică şi probleme de natură economică. Spre exemplu, dacă un universitar din Iaşi vrea să ocupe un post la Cluj trebuie să-şi facă rost de un loc unde să stea, să-şi asigure cheltuielile etc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite