VIDEO Candidat la fotoliul de rector al UBB: „Stăm prea mult cu capul în pământ şi nu luăm atitudine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima dezbatere publică pentru funcţia de rector al UBB
Prima dezbatere publică pentru funcţia de rector al UBB

Dezbaterea de ieri seară dintre trei candidaţi la funcţia de rector al UBB a scos în evidenţă atât ideile pe care aceştia vor să le pună în practică dacă vor câştiga alegerile, cât şi critici voalate la adresa actualului rector al Universităţii, Andrei Marga.

Ieri seară, la prima dezbatere publică pentru funcţia de rector a UBB, transmisă şi live de către site-ul www.democratieubb.ro, au participat doar trei dintre candidaţii înscrişi în cursă. Mai precis, prezenţi au fost academicianul Ioan Aurel Pop, psihologul Daniel David şi Enikö Vincze de la Facultatea de Studii Europene. Absenţi - prorectorul Cristina Ciumaş şi fizicianul Decebal-Radu Ciurchea.

Fiecare dintre cei trei candidaţi şi-au punctat ideile principale din programul de management. Daniel David a vorbit despre dorinţa sa de a reorganizare universitatea şi de a o transforma într-una internaţională, competitivă cu renumite instituţii de învăţământ superiro din Europa. „UBB trebuie să fie în Liga Internaţională din necesitate şi din oportunitate. Spun necesitate pentru că cifra de şcolarizare scade şi trebuie să atragem studenţi mai mulţi din străinătate. Vom avea probleme serioase dacă nu vom face ceva în acest sens. Iar oportunitate pentru că putem fi competitivi", susţine Daniel David.

Prima dezbatere publică pentru funcţia de rector al UBB

Imagini de la prima dezbatere publică pentru funcţia de rector al UBB

Academicianul I. A. Pop a avut în schimb o altă părere afirmând că încercarea de a inova poate fi riscantă. „Trecutul înseamnă viaţă trăită. Într-o universitate nu se pot măsura toate în bani", afirmă academicianul.

Cum se împart banii în UBB

Daniel David spunea că 51,5% dintre fondurile UBB sunt din venituri extrabugetare. El crede că ar trebui aplicată o descentralizare totală în rândul facultăţilor şi departamentelor. „Descentralizezi, dar răspunzi. În plus, la fiecare cinci ani trebuie făcută o evaluare a departamentelor şi a resurselor umane, iar dacă după acest interval ai programe vechi, atunci trebuie să-şi pui un semn de întrebare", crede acesta.

Bugetul UBB e compus din venituri din partea Ministerului Educaţiei şi venituri extrabugetare. În cele din urmă intră granturile, donaţiile, sponsorizările, taxele etc. „Mulţi nu înţeleg ce se întâmplă cu veniturile extrabugetare. Ele se distribuie la facultăţi în funcţie de indicatorii de calitate", adaugă David.

Contracandidatul său, I.A. Pop, e de părere că fondurile trebuie aplicate cu sprijinul legii şi că mecanismele autonomiei nu sunt puse la punct, sarcină ce îi revine UBB-ului.

Enikö Vincze a accentuat faptul că sunt specializări în cadrul universităţii care nu se pot susţine financiar dacă nu sunt ajutate. „Noua conducere trebuie să ajungă la un consens cu facultăţile pentru folosirea bugetului. Trebuie să avem un sistem transparent de folosire a resurselor bugetare", susţine Enikö Vincze.

Un universitar din sala i-a întrebat pe cei trei dacă au cerut de la rectorat o situaţie actuală a finanţelor UBB. Cel ce a făcut acest lucru, academicianul, a afirmat că, de la rectorat, i s-a  răspuns că „nu are dreptul întrucât e un simplu cetăţean".

UBB în societate

Toţi trei au căzut de acord că politicul trebuie să rămână la uşa universităţii. Tot de acord au fost şi în cazul unei mai mari implicări a UBB în cadrul comunităţii clujene, însă fiecare a văzut altceva în implicare. Dacă Enikö Vincze consideră că e o problemă sensibilă deoarece atinge relaţia cu politicul, academicianul crede că politica UBB trebuie făcută împreună cu universitarii, iar universitatea, fiind singura instituţie ce are specializări în toate domeniile, nu poate trăi fără comunitate şi biserică.

Daniel David a fost mai pragmatic. El vede UBB drept un for de cultură, extrem de activ şi a exemplificat cu conferinţa, găzduită de universitate în 2011, pe tema Roşia Montană, în urma căreia UBB şi-a spus clar poziţia. „UBB trebuie să fie un for critic. Să luăm exemplul Universităţii Columbia care a moderat dezbaterea candidaţilor pentru funcţia de preşedinte a SUA. Întrebările au fost directe şi punctuale, iar unii au ieşit destul de şifonaţi de acolo", zice psihologul.

Atacuri la adresa lui Andrei Marga

Enikö Vincze a dezaprobat faptul că actuala conducere a UBB a uzat de multiculturalism, tema centrală a programului său managerial, ca de un instrument politic şi a învrăjbit ungurii cu românii. David a afirmat că nu i s-a părut corect că Andrei Marga şi Mircea Miclea au avut două funcţii simultane, cea de rector şi cea de ministru al Educaţiei.

„Când îţi asumi funcţia de rector, lucrurile se schimbă şi trebuie să te implicit, nu poţi lipsi. Nu poţi să te suspenzi dintr-o funcţie ca să mergi la alta, cum au făcut domnul Andrei Marga, colegul Mircea Miclea şi acum Cătălin Baba", susţine psihologul. Tot acesta a declarat că o vină pentru faptul că UBB are o conducere excesiv de autoritară o au şi profesorii. „Modelul vechi nu poate susţine UBB într-o competiţie internaţională. Greşeala e şi a noastră că stăm prea mult cu capul în pământ şi nu luăm atitudine", concluzionează Daniel David, ce regretă că acum academicul e subordonat economicului.

Nostalgic, I. A. Pop regretă că în ultimii 20 de ani s-au rispit mulţi oameni de valoare ce puteau ajunge rectori. „Nu suntem o plebe, ci o elită intelectuală", adaugă academicianul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite