Canalul Morii va avea un loc de promenadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul tronson din Canalul Morii, cel dintre Piaţa Mihai Viteazul şi strada Regele Ferdinand, a intrat, astăzi, în reparaţii. Canalul va fi decolmatat, malurile refăcute, iar parcările de pe strada Andrei Şaguna vor fi trasformate în zonă pietonală.

Pentru cele câteva sute de metri din Canalul Morii, cuprins în primul proiect de reabilitare, municipalitatea va cheltui puţin peste 1,6 milioane de lei. Lucrările vor fi executate de firma Concefa, cea care a câştigat licitaţia. „Astăzi facem organizarea de şantier, apoi vom începe decolmatarea albiei. Malurile, fie le vom reface total, fie le vom îmbrăca într-un material mai rezistent, în funcţie de soluţia tehnică pe care o vom găsi potrivită“, a declarat pentru ADS Valentin Coste, inginer-şef la Concefa. Patul albiei va fi şi el refăcut, iar după terminarea lucrărilor pe canal va curge apă curată, spun reprezentanţii Primăriei. „Pe strada Şaguna vor fi desfiinţate locurile de parcare şi va fi amenajată o zonă pietonală, o zonă de promenadă, de 2,5 metri lăţime“, a explicat inginerul Valentin Coste. De asemenea, va fi reconstruită şi balustrada care va delimita canalul.

Subsolurile au fost inventariate

Înainte ca edilii să închidă circulaţia şi ca firma care a câştigat licitaţia să se apuce de lucru, municipalitatea a făcut o inventariere a beciurilor clădirilor de pe strada Şaguna. „La două dintre imobile au fost găsite fisuri, iar propietarii au trebuit să-şi ia angajamentul că vor consolida beciurile respective“, a declarat Oana Buzau, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Circulaţia pe tronsonul cuprins între podul de la intersecţia cu strada David Ferenc şi Piaţa Mihai Viteazul a fost închisă până la sfârşitul lui iunie. Termenul de execuţie a lucrărilor este 31 decembrie 2010.

Doi proprietari au cerut despăgubiri

O altă etapă a reabilităţii şi repunerii în valoare a Canalului Morii va fi descoperirea porţiunilor care în anii ’80 au fost acoperite. Pe cea  cuprinsă între Piaţa Mihai Viteazu şi strada Constanţa vor fi desfiinţate gheretele construite peste vechiul curs. „Consilerii locali au decis anularea contractelor de concesiune cu proprietarii respectivelor gherete. Ei vor primi despăgubiri. Până la data limită, 31 martie, doar doi proprietari de gherete au cerut despăgubiri“, a declarat Oana Buzatu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite