Cluj: Victor Bacalu, elevul care a „salvat” Canalul Morii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Victor Bacalu, elevul care a „salvat” Canalul Morii
Cluj: Victor Bacalu, elevul care a „salvat” Canalul Morii

Clujeanul a demarat alături de Valentin Peştean o amplă campanie de succes, cu scopul a se sensibiliza opinia publică şi autorităţile locale cu privire la “dezastrul” de pe Canalul Morii.

Ideea de a gândi un asemenea proiect a fost inspirată din vizita lui în Austria, în cadrul unui schimb de experienţă la care a participat ca elev al Grupului Şcolar de Chimie Industrială “Terapia” din Cluj.

Acolo a fost impresionat de ordinea şi curăţenia specifică austriecilor. “Acolo totul este curat. Până şi la ţară era un pârâu extrem de micuţ, care avea zid de sprijin, ca să nu cadă pământ în el”, îşi aminteşte elevul.

Canalul Morii: “o imagine şocantă!”

Imaginea opusă care i-a venit atunci în mintea a fost una dezolantă, cea a Canalului Morii din Cluj-Napoca: “Acum încă mai arată cum arată, dar înainte să demarăm campania, imaginea era una şocantă, un miros îngrozitor, gunoaie de câţiva metri. Era inadmisibil, mai ales, având în vedere că vorbim de centrul istoric al Clujului”.

În acest sens alături de colegul său, şi el elev la acelaşi grup şcolar, coordonaţi de profesorii acestora au gândit o amplă campanie de “salvare” a Canalului Morii. Au realizat un filmuleţ în 3D, prin care au arătat cum ar putea arăta Canalul Morii în urma modernizării acestuia şi prin care au scos în evidenţă potenţialul turistic al acestuia, ca zonă pietonală, cu terase şi chiar şi discoteci.

Campanie care a sensibilizat autorităţile

Apoi, au împărţit fluturaşe şi au lipit afişe în tot oraşul, au realizat o petiţie online semnată de peste 3.000 de internauţi, cu scopul de a forma în rândul cetăţenilor un comportament responsabil , de respect faţă de mediul înconjurător, dar şi în dorinţa de a sensibiliza autorităţile locale: “După doar cîteva zile după demararea campaniei primăria a decomatat canalul, iar apoi au organizat licitaţia pentru câştigarea proiectului pentru reamenajarea canalului, nu însă şi a firmei constructoare. Oricum suntem mulţumiţi că demersul nostru voluntar va avea rezultatele dorite”.

Acesta a declarat, că după ce ideea lor va fi materializată, Canalul Morii va deveni unul din punctele principale de atracţie turistică a oraşului, iar clujenii vor scăpa de mirosul insuportabil declanşat de apă acestuia.

Campania lor a fost apreciată atât la nivel naţional, cât chiar şi la nivel internaţional. Cei doi elevi au câştigat medalia de aur în cadrul Olimpiadei Naţionale de Mediu, care a avut loc la Iaşi, dar şi locul al patrulea la Conferinţa Internaţională a Tinerilor de Ştiinţă, care a avut loc în luna aprilie în Polonia.

Reuşita lor este cu atât mai lăudabilă, cu cât în cadrul concursului au participat tineri din 23 de ţări din toată lumea. “Mai avem cel puţin trei idei pentru o nouă campanie importantă de mediu, dar preferăm să nu vorbim despre acestea, până când nu vom fi siguri că una din ele ar putea fi realizabile”, a conchis elevul.

Ce-i place: “Îmi place foarte mult informatica, dar şi să mă joc pe calculator. Părinţii mei nu au fost de acord, însă, cu cea din urmă pasiune, decât dacă aş face ceva constructiv în acest sens, aş învăţa programare sau ceva de genul. Aşa că m-am gândit să îmi fac propriul meu joc, la care lucrez de circa două luni. Condiţia a fost, însă, să nu petrec, totuşi, foarte mult timp în faţa calculatorului”, a explicat Victor Bacalu.

Ce nu-i place: “Nu-mi plac oamenii indiferenţi. Asta a fost , practic, şi ideea campaniei legate de Canalul Morii. Oamenii au fost cei care au dus Canalul Morii la stadiul la care este acum. Nu-mi plac, de asemenea, manele şi cei care le ascultă la volum maxim în maşini”, spune tânărul.

Năcut la: 4.03.1992, la Cluj-Napoca

Studii: Elev în calasa a XI-a la Grupul Şcolar de Chimie Industrială “Terapia”

Familie: Nu are fraţi sau surori

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite