Cluj: Câmpeneşti, un sat de vacanţă devenit „acasă“ (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Câmpeneşti, un sat de vacanţă devenit „acasă“ (GALERIE FOTO)
Cluj: Câmpeneşti, un sat de vacanţă devenit „acasă“ (GALERIE FOTO)

Gândită iniţial ca un sat de vacanţă, localitatea Câmpeneşti din comuna Apahida a devenit reşedinţă permanentă pentru câteva mii de clujeni dornici să locuiască în casă şi nu la bloc.

Aflat la 18 km de Cluj, satul a cunoscut în ultimii doi ani un boom imobiliar, casele pe unu sau două niveluri ridicându-se ca din apă. Motivul? Zona dispune de trei lacuri de pescuit, iar terenurile necesare construcţiilor au putut fi concesionate de cei interesaţi foarte uşor de la Primăria Apahida, de care aparţine satul Câmpeneşti.

„Datorită faptului că satul se află la doar câţiva kilometri de Cluj, s-a dorit modernizarea lacurilor şi crearea unui loc de relaxare pentru clujeni, la sfârşit de săptămână. Eu am vrut să fac un sat de vacanţă, dar oamenii şi-au ridicat aici case ca să locuiască tot anul“, arată Ionel Fărcaş, primarul comunei Apahida.

Taxă nesemnificativă

Ca urmare, din totalul de 2.500 de parcele de 500 de metri pătraţi fiecare, alocate proiectului de concesiune în 2003, doar câteva au mai rămas disponibile. „Săptămâna trecută, spre exemplu, am scos la licitaţie 30 de parcele”, spune primarul. Un astfel de teren se concesionează pe o perioadă de 49 de ani, proprietarul urmând a plăti o redevenţă stabilită în funcţie de preţul pieţii, în 2009 aceasta fiind de aproximativ 60 de lei pe an.

La licitaţii poate participa oricine, chiar dacă nu are buletin de Apahida. „Fiul meu a luat terenul în 2003, şi suntem foarte multumiţi. Unde mai găseşti teren de 500 mp aproape pe gratis?”, spune Vasile M., un pensionar de 60 de ani, ieşit la poartă în sat. La fel gândeşte şi V. Şimon (41 de ani), un clujean de profesie electrician, mutat recent în Câmpeneşti. „Eu sunt mulţumit, deoarece nu as fi avut posibilatea să îmi cumpăr terenul la preţul de pe piaţă“, explică el.

Se finalizează lucrările la utilităţi

Majoritatea caselor se află în stadiul final al construcţiei, titularii parcelelor concesionate obligându-se la dobândirea terenului să înceapă construcţia în cel mult un an. „Pe noi ne-or grăbit să ridicăm casele, dar mai sunt atâţia care au pământ alocat de mai bine de şase ani şi n-au nici fundaţia făcută“, spune Vasile M. 

Singurul inconvenient îl constituia până nu demult lipsa utilităţilor, dar acestea sunt în decurs de finalizare. „Guvernul Tăriceanu ne-a dat 600.000 de euro, pentru apă şi curent electric. În momentul de faţă, nu toate proprietăţile dispun de astfel de utilităţi, dar în maxim două-trei săptămâni lucrările vor fi finalizate“, arată primarul Apahidei.

Locuitorii vor trebui să achite suma de 2.000 lei, taxa pentru racordarea la curentul electric şi apă. „ Nu ştiu cât de legală e taxa, dar sunt foarte bucuroasă că, în sfârşit, au ajuns şi la noi cu curentul şi apa. Până acum foloseam generatorul, pe care îl ţineam în casa“, spune Adriana Tătar (30 de ani), casnică. 

Gratis pentru tineri căsătoriţi

Tinerii căsătoriţi pot primi 500 de metri pătraţi gratis, dacă dovedesc că au buletin de Apahida de cel puţin şase ani. Cei interesaţi îşi pot şi cumpăra teren în zonă, preţul unui metru pătrat în Câmpeneşti variând între 1-15 euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite