Căminul A1, colonia europeană din Hasdeu. Află cum trăiesc la Cluj studenții străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Batel (în tricou verde) a fost sufletul serii multiculturale din oficiul etajului 1
Rafael Batel (în tricou verde) a fost sufletul serii multiculturale din oficiul etajului 1

Germani, portughezi sau polonezi, bursierii Erasmus buchisesc realităţile româneşti odată cu cursurile urmate la Universitatea „Babeş-Bolyai".

Pentru câteva luni, căminul A1 din Complexul Studenţesc Hasdeu înseamnă „acasă" pentru cei 133 de studenţi veniţi să studieze la Universitatea „Babeş-Bolyai" prin programul european Erasmus.

Micul Turn Babel, înălţat pe doar patru niveluri, unde limba principală de comunicare este engleza se trezeşte la viaţă dimineaţa devreme. Cu ochii cârpiţi, studenţii se întâlnesc în oficiile de la fiecare etaj, pentru o cafea bună sau un ceai de fructe fierbinte.

Cea mai bună cafea o fac, fireşte, studenţii italieni - lor le iese cafeaua perfect chiar şi când sunt pe jumătate adormiţi. Cafeaua de dimineaţă e „descântată" cu poveşti despre visele de pe timpul nopţii şi cu planuri pentru ziua care tocmai începe.

Multiculturalism în oficiu

După cursuri, tinerii se întânesc câteodată tot în oficiu, pentru câte o seară „multiculturală". Aşa a fost şi luni seară, când un reporter de la „Adevărul" a asistat la o astfel de întâlnire.

Fiecare găteşte ce ştie mai bine. Pe o masă se pregătesc sniţelele, pe alta se întinde aluatul pentru prăjituri. Dar frumuseţea vine din ceea ce spune fiecare despre el însuşi. Rui Sá e sparge gheaţa şi spune că vine din Portugalia şi studiază Relaţiile Internaţionale la Facultatea de Stiinţe Politice. A avut de ales între Polonia, Turcia şi România şi a preferat ţara noastră pentru multiculturalismul Universităţii „Babeş-Bolyai". Intenţionează să facă un masterat în sociologie în Porutgalia sau Spania.

„Colonia" germană

Pe uşă intră apoi Christian Schmidt, care este din Germania şi e student la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Lui îi place să mănânce la cantina studenţilor, pentru că găseşte mâncare ieftină faţă de preţurile din Germania şi, în plus, sunt foarte multe preparate din care poate alege. „Personal mie îmi place să gătesc spaghete, dar o fac rar pentru că aici la noi sunt 30 de oameni care au nevoie de aragaz în acelaşi timp şi mă oboseşte să aştept la rând", spune Christian râzând.

Tobias Brogger este prieten cu Christian Schmidt şi au fost chiar colegi de liceu în Germania. Tobias a decis să vină în România pentru că unul din profesorii săi preferaţi, Franke Viebach, din Germania, predă şi la Universitatea „Babeş-Bolyai". Tobias tocmai s-a întors din Iulius Mall , locul care îi place cel mai mult pentru că e aproape de centru şi are internet wireless.

Tot din Germania este Rafael Batel, care e student la matematică, mai precis studiază programarea la secţia de  informatică. „Sunt pasionat de matematică pentru că ai nevoie de o bună gândire analitică în această ştiinţă", spune Rafael. Dintre toţi studenţii străini el ştie cel mai bine română şi este cel care de obicei face  traducerea textelor pentru  prietenii săi.

Obsession, clubul favorit

Mateusz Mirch este din Polonia şi a venit într-un stagiu de practică care îl ajută în finalizarea disertaţiei pentru masteratul în economie. Îşi doreşte să deschidă o firmă împreună cu prietenii lui şi ar vrea să devină un bun consultant de afaceri pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Polonia. Poveştile tinerilor continuă în timp ce fetele pregătesc pe aragaz prăjiturile, fierb supa şi prăjesc carnea. Despre Cluj, spun că le plac piaţa Unirii, atmosfera oraşului, mallurile, dar şi cluburile.

La sfârşitul serii, de altfel, se pregătesc de o ieşire în Obsession, care pare să domine în topul preferinţelor. „Are un design asemănător cluburilor noastre, dar intrarea şi consumaţia sunt mai ieftine decât la noi", spune Christian Schmidt.

Fiecare străin are un „ajutor" român

La ora actuală la Universitatea „Babeş-Bolyai" studiază 133 de studenţi veniţi prin programul de mobilităţi studenţeşti Erasmus, pentru stagii care durează între trei şi şase luni, toţi cei 133 sunt cazaţi în căminul A1. „Pentru ei organizăm cursuri gratuite de limba română. Fiecare student străin este repartizat unui student român, care îl ajută să se acomodeze şi îl sprijină dacă apar situaţii nerpevăzute sau dacă se impune cumva spitalizarea sa", a explicat Ramona Onciu, specialist pe relaţii internaţionale în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite