Cămin de bătrâni cu lac şi teren de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Tancia, în vârstă de 81 de ani, traieşte de aproape un an alături de soţia sa în căminul din Sântiona
Gheorghe Tancia, în vârstă de 81 de ani, traieşte de aproape un an alături de soţia sa în căminul din Sântiona

Florin German a cumpărat o pensiune înainte de criză, dar după câţiva ani a transformat-o într-un cămin de bătrâni.

Clujeanul Florin German a achiziţionat pensiunea Rebeca din satul Sântioana, comuna Ţaga, în 2007, înainte de criză. Până anul trecut, a încercat să-şi dezvolte o afacere doar prin intermediul tursimului, dar pierderile erau foarte mari, aşa că a transformat pensiunea în azil de bătrâni. „Cu pensiunea era foarte bine pentru o perioadă foarte scurtă, dar în perioada asta deja nu mai aveam niciun client", spune Florin German. Acesta spune că pensiunea a fost construită de aşa manieră încât nu se putea încălzi pe porţiuni. „Dacă aveam o cameră ocupată, eu trebuia să încălzesc tot şi mergeam pe pierdere. Pierdeam cel puţin 5.000 de lei pe lună, aşa că m-am reprofilat. Momentan nu mai am pierderi, aşa că e bine", explică German.

Servicii all-inclusive

Căminul pentru vârstnici Rebeca, adică fosta pensiune Rebeca, se întinde pe cinci hectare de teren, iar din activităţile puse la dispoziţia clienţilor nu lipsesc plimbările cu hidrobicicleta sau pescuitul. „Investiţia totală e de peste un milion de euro, iar când am văzut că nu merge treaba am transformat totul. Sunt printre clienţi persoane independente, care pot să meargă pe lac cu hidrobicicleta sau să participe la alte activităţi. Le punem câte-o vestă şi sunt supravegheaţi de rude sau de angajaţi", mai spune German.

„Eu am stat 15 ani în Franţa, unde am lucrat la un cămin de bătrâni, pe partea de întreţinere. Nu e mare profitul, dar măcar e speranţa că se poate face ceva. Cu pensiunea ştiam clar că nu mai e nicio variantă, aşa în cinci ani sperăm să devină un business profitabil", mai spune întreprinzătorul.

Guţă, înlocuit de serbări pentru pensionari

Clujeanul spune că pe terasa din mijlocul lacului funcţiona, în urmă cu câţiva ani, discoteca pensiunii. „Era perioada în care mergeau manelele şi venea Guţă. Acum aici se desfăşoară serbările pentru vârstnici. În cazul terenului de fotbal, de obicei vin oamenii din sat şi vârstnicii sunt spectatori, socializează cu jucătorii şi mai trece timpul", adaugă German.

Taxa medie pe care o plăteşte un beneficiar al căminului este de 1.500 de lei pe lună, iar în prezent sunt 37 de beneficiari care stau în camere de două sau trei persoane. Căminul mai poate găzdui încă 15 persoane şi este autorizat de Direcţia de Sănătate Publică.

Din poveştile vârstnicilor nu lipsesc discuţii despre politică sau despre echipele de fotbal clujene. Chiar dacă pensiunea a dispărut cu desăvârşire, restaurantul continuă să funcţionează, iar peştele din lac este de vânzare pentru orice doritor.

„E tare bine aici"

Printre ei se numără şi Silvia şi Gheorghe Tancia, de 77, respectiv 81 de ani „În 20 noiembrie se face un an de când suntem aici. Nu ne mai descurcam singuri. Eu am căzut şi mi-am rupt şoldul, soţul are sondă şi fără cineva care să ne ajute nu ne descurcăm. Am un băiat la Bucureşti care vine când poate, că e greu cu distanţa", spune Silvia Tancia. Cei care locuiesc în cămin sunt din toată ţara, iar căminul mai poate găzdui încă 15 persoane, fie pe perioadă determinată, fie permanent. „La noi clienţii pot să plece şi în concedii sau să vină pentru câteva săptămâni. Atâta timp cât îşi plătesc taxa, noi le oferim ce au nevoie", explică German.

Cinci centre de stat

În judeţul Cluj sunt cinci centre de îngrijire pentru vârstnici aflate în subordinea statului, în Cluj-Napoca, Turda, Mociu şi Gherla şi Recea. În total, capacitatea acestor cămine este de aproximativ 270 de locuri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite