Cluj: Cămătarii din Dej ar putea scăpa din arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cămătarii din Dej ar putea scăpa din arest
Cluj: Cămătarii din Dej ar putea scăpa din arest

Ei ar putea fi eliberaţi din cauza unui viciu de procedură, după ce azi au fost în situaţia de a fi judecaţi simultan de mai multe complete de judecată. 

Citeşte şi
Cămătarii din Dej vor fi judecaţi în stare de arest

Cei cinci tineri din municipiul Dej, trimişi în judecată în luna iulie, pentru constituirea unui grup infracţional organizat au petrecut toată ziua de joi în Palatul de Justiţie. Deşi eu avut parte de asistenţă juridică şi  de mai multe complete de judecată, dosarul lor a fost amânat din nou.

Mandatul expiră în 5 noiembrie

Prima surpriză a fost înregistrată dimineaţă, când magistratul Liana Cociş a afirmat că nu poate să judece în acest dosar, deoarece nu a fost legal desemnată şi a părăsit sala de judecată. După suspendarea şedinţei, dosarul a fost preluat de magistratul Adina Lupea, care ar fi trebuit să judece autosuspendarea judecătoarei Cociş. În final, dosarul a ajuns la un alt magistrat, George Spătaru. Acesta, la rândul său a suspendat procesul, după ce avocatul Răzvan Neamţu l-a recuzat, afirmând că nu este legal desemnat să judece în dosar. Neamţu a susţinut că nu există niciun document prin care dosarul să fie transferat dosarul de la Liana Cociş, primul judecător care a intrat dimineaţă în sala de dezbatere. După circa o oră, Spătaru a  revenit şi a decis amânarea pe vineri a dezbaterii, pentru a se analiza legalitatea învestirii completului.

Procurorul de caz a atras atenţia asupra stabilirii unui termen scurt, deoarece inculpaţii ar putea fi puşi în libertate joia viitoare, pe data de 5 noiembrie, când expirară actualul mandat de arest preventiv.

Citeşte aici totul despre acuzele ce li se aduc dejenilor

Cămătarii au epuizat toţi judecătorii

Situaţia este una fără precedent la Cluj. Potrivit avocatului Răzvan Neamţu, blocajul învestirilor este cauzat şi de lacunele legislative, dar şi de vacanţa judecătorească şi greva magistraţilor. Astfel, dintre cei opt magistraţi disponibili la Secţia Penală a Tribunalului, şase au judecat diferite cereri în acest dosar, în special referitoare la măsura arestului preventiv, începând din luna iulie.  Au mai rămas nedelegaţi până acum în acest dosar doar şefa Tribunalului şi cea a secţiei penale.

Ioana Boiciuc, şefa secţiei penale a Tribunalului ne-a declarat că alegerea completului s-a făcut aleator, conform procedurilor, dar că judecătoarea Cociş avea dreptul să se autosuspende, în cazul în care a constatat o încălcare a regulamentului. „În niciun caz nu ar fi vorba de fugă de răspundere sau de evitarea unui caz deosebit de complex”, ne-a asigurat Boiciuc.

Costel Gaciu, Felician Fărcaş, Tiberiu Boncsină, Marius Mateş şi Ovidiu Stupar au fost reţinuţi în cursul lunii februarie de poliţişti. Împotriva lor au fost depuse un număr de 12 sesizări la poliţia din Dej, ale unor persoane care susţineau că au fost obligate prin violenţă la vinderea unor bunuri, pentru rambursarea creditelor.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite