Călin Haplea, campion naţional la motociclism viteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campion naţional la motociclism viteză şi preşedinte al clubului Moto Racing Cluj, Călin Haplea este primul motociclist clujean care a atins asemenea performanţe.

Prima cursă a tânărului Călin Haplea l-a propulsat direct în topurile  naţionale de motociclism viteză. Aceasta s-a petrecut în anul 2006, la Campionatul Est European (Balcanic)  şi Naţional, clasa de debutanţi, unde a luat locul întâi.

„După primul campionat la care am paticipat, nu m-au mai lăsat să particip la clasa de debutanţi, m-au trecut direct la profesionişti“, spune Călin. Premiile câştigate în următorii ani l-au motivat să continue. „În 2007 am ocupat locul 4 la Campionatul Naţional şi locul 5 la Cupa Turciei. În 2008 am ieşit vicecampion la Campionatul Naţional pe circuit, care a cuprins 6 curse în afara ţării pe circuite internationale, iar în 2009 am ieşit campion naţional“, enumeră Călin.

A dat pianina bunicii pe o motocicletă

Călin şi-a descoperit pasiunea pentru motociclete încă de mic, de când se juca cu Mobre-ului tatălui său. Când a crescut, Călin şi-a cumpărat prima motocicletă cu banii primiţi din vânzarea pianiei primite de la bunica lui. „Prima motocicletă am cumpărat-o din banii de pe pianina primită de la bunica.

După ce mi-am cumpărat motocicleta, a stat timp de un an în garaj pentru că aveam doar 17 ani şi nu puteam să-mi iau carnetul“, povesteşte sportivul.
În 2002, Călin a plecat să lucreze în America pentru a-şi putea achiziţiona prima motocicletă de viteză. Zis şi făcut! În 2003,  a adus acasă o motocicletă profesionistă de viteză, pe care, din cauza riscurilor, a renunţat destul de repede să o mai conducă pe străzi.

Cu o putere si viteză ridicate, Călin şi-a păstrat motocicleta pentru cursele special organizate. „Mersul pe pistă nu este atât de periculos ca şi pe stradă. În general, nu poţi păţi nimic grav la curse, pentru că sunt bine organizate şi sunt asigurate cu centre medicale. Căzături sunt, însă te ridici, te ştergi de praf şi cam atât“, spune optimist tânărul.

Preşeditele la „Moto Racing Cluj“

În 2007, Călin Haplea împreună cu alţi câţiva prieteni pasionaţi de motoarele pe două roţi au pus bazele primului club de motociclism viteză din Cluj-Napoca . „L-am înfiinţat în 2007, dar abia în 2008 l-am afiliat la Federaţia Română de Motociclism. Scopul clubului este promovarea motociclismului sportiv din Cluj, în condiţii maxime de siguranţă, prin participarea la competiţii interne şi internaţionale“, spune Călin.


Rezultatele obţinute de membrii clubului în 2008 l-au clasat pe un onorabil loc trei într-un clasament al cluburilor din ţară. În prezent, clubul are 9 membri activi ale căror rezultate se încadrează şi ele în top. Pe viitor, Călin îşi propune să găsească cât mai mulţi piloţi care să fie dispuşi să li se alăture şi care să poată ţine pasul cu el şi cu restul membrilor din club.

 Ce-i place: „Cel mai mult şi cel mai mult îmi plac motocicletele şi să merg pe ele. Faptul că sunt inginer m-a ajutat foarte mult, pentru că ştiu să o repar singur şi să o întreţin, lucru care îmi place să-l fac. În plus, ca şi hobby, am şi un service moto“, spune motociclistul.
Ce nu-i place: „Nu-mi place dezinformarea. Motocicliştii sunt văzuţi foarte prost la noi în ţară . Probabil de aici porneşte şi acel dispreţ faţă de noi. Într-adevăr, mulţi motociclişti fac prostii, mai ales în trafic, dar consider că nu trebuie generalizat“, este de părere Călin.

Ţi-ai dori să schimbi ceva din prezent?
Sincer, nu aş schimba absolut nimic. Eventual, aş schimba perioada în care am început să practic acest sport la nivel profesionist. Aş fi vrut să încep mai repede, dar nu au fost posibilităţi.

Ce-ţi propui să faci pe viitor?
Vreau să particip la campionatul naţional pe circuit în continuare şi să încerc să găsesc mai mulţi sponsori să pot participa la campionatul european . În ceea ce priveşte clubul, vreau să găsesc piloţi care să se alăture echipei şi să ţină pasul cu noi.

Născut: 29 martie 1980, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Mecanică, secţia automobile rutiere
Familie: Căsătorit, viitor tătic

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite