CU OCHII LARG ÎNCHIŞI Povestea gemenelor care n-au ieşit de 10 ani din casă. Vecinii: „Nu e treaba noastră“ (FOTO/VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că Ioana şi Paula Murza (35 de ani) din Cuzdrioara nu au mai părăsit casa părintească de un deceniu nu a pus pe gânduri pe nimeni din comunitate. Abia săptămâna trecută, autorităţile au fost sesizate cu privire la situaţia ciudată din familia Murza. Atât pentru poliţie, cât şi pentru primărie, totul pare normal.

Sătenii din localitatea clujeană au sesizat, zilele trecute, autorităţile în legătură cu un caz straniu care se petrece în casa familiei Murza. De peste 10 ani, părinţii celor două tinere, Ioana şi Paula, nu au lăsat aproape pe nimeni să treacă poarta veşnic încuiată a gospodăriei. Mai mult, în toată această perioadă se pot număra pe degete cei care le-au văzut pe cele două fete de 35 de ani, fapt care i-a făcut pe unii săteni să creadă că gemenele se află în „captivitate" - autoimpusă sau forţată de părinţi, nu ştie nimeni. În plus, actele de identitate ale tinerelor sunt de mult expirate,  iar acestea nu au fost înregistrate la un medic de familie. Părinţii gemenelor refuză să dea declaraţii cu privire la acuzaţiile potrivit cărora şi-ar fi sechestrat propriii copii. „Lăsaţi-ne cu problemele noastre!", au fost singurele cuvinte rostite, la poartă, de mama fetelor, Maria Murza.


Paula, la 21 de ani, şi Ioana, la 16 ani.

Paula, la 21 de ani, şi Ioana, la 16 ani.

Florica Ilieş, sora tatălui celor două gemene, susţine că ceea ce se petrece dincolo de poarta încuiată este „o nebunie" şi arată acuzator spre mama fetelor. „Personal, nu le-am văzut pe fete din 1995, când au fost la noi în curte, la nunta fiului meu. Şi atunci erau lipite una de alta, nu vorbeau şi erau îmbrăcate în negru. Mereu au fost mai retrase. De atunci nu mai ştiu nimic de ele. De vreo cinci ani, fratele meu s-a retras şi el cu totul, nu ţinem legătura, deşi locuim în acelaşi sat. Cred că de la mama lor a pornit totul", a precizat mătuşa gemenelor.

De mici au fost retrase

Vecinii spun că foarte rar le-au zărit pe gemene în curte, în ultimii ani. „O singură dată le-am văzut stând pe bancă. Asta a fost anul trecut. Au fugit mâncând pământul atunci când le-am salutat", a declarat vecinul Nicolae Rus. Mai mult, fetele nu au apărut nici la înmormântarea bunicilor, lucru care a ridicat semne de întrebare în rândul vecinilor. „Nici măcar rufe nu au văzut la uscat prin curte, în ultimii ani", a arătat un alt vecin, Vasile Mureşan. Pe de altă parte, Teodor Murza, tatăl gemenelor care este paznic de noapte la un liceu din Dej, este văzut ca un om gospodar. „Tatăl fetelor este un om harnic. Ne înţelegem bine, dar niciodată nu l-am întrebat despre familie. Fiecare are probleme, nu este treaba mea", a mai spus Nicolae Rus.

Ioana a lucrat la Primăria Cluj-Napoca

Fetele au urmat facultatea de management la Cluj-Napoca. Ioana şi-a luat licenţa, dar Paula a avut probleme cu examenele. „Ioana a reuşit după licenţă să se angajeze la Primăria Cluj-Napoca. Dar a lucrat doar vreo cinci luni. Probabil că s-a simţit vinovată faţă de sora sa ori nu a rezistat departe de ea. S-a întors acasă, ca să fie lângă Paula", a spus unchiul fetelor, Ioan Mârza. Acesta locuieşte chiar lângă casa fratelui său şi susţine că i s-a interzis să intre în curte. „Nu am fost nici măcar la înmormântările părinţilor cumnatei mele. Locuiesc gard în gard cu fratele meu, dar mare lucru nu vă pot spune. De la etaj, mai văd umbra fetelor pe la geamuri", a afirmat bărbatul.

Autorităţile ridică din umeri

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Cluj, în urma verificărilor, nu a reieşit că problema semnalată ar avea vreun caracter penal. „Fetele au declarat că stau în casă de bunăvoie. Nu se poate spune că ar fi bolnave, deoarece nu au fost consultate de un medic", a arătat Alma Brehariu-Bruja, purtător de cuvânt al IPJ Cluj. Primarul de Cuzdrioara, Nicolae Bătinaş, spune că fetele au ales singure să se retragă. „Nu este nicio problemă cu fetele. Ele au decis să trăiască departe de ochii lumii. Poliţiştii au stabilit că nu există o latură penală în acest caz", a spus primarul.


Pozele fetelor pentru albumul de la terminarea liceului: Ioana (stânga) şi Paula (dreapta).

Comunitatea locală se pare că a închis ochii, până acum, la tragedia gemenelor. „De mici au fost retrase. S-a zvonit că erau duse în străinătate, dar a fost o minciună. Numai Dumnezeu ştie ce e, de fapt, cu ele. Eu nu le-am văzut de ani buni. Dar ce să fi putut face? Nu avem noi dreptul să ne amestecăm în casa omului", a spus un alt vecin, Vasile Mureşan.

Principalul suspect - mama gemenelor

Mama fetelor, Maria Murza, s-a retras de la locul de muncă în urmă cu vreo 10 ani. „A lucrat la o fabrică în Turda. Cam de când s-au închis fetele în casă, a rămas şi ea cu ele. Rar mai merge până la magazin", a adăugat unchiul fetelor. Mai mult, vecinii povestesc că nu o dată capul familiei, Teodor Murza, a fost nevoit să sară gardul casei sale, deoarece când meargea până la magazinul din apropiere soţia sa încuia poarta. Unii vecini sunt de părere că o mare influenţă în decizia fetelor de a se izola a avut chiar mama lor. „Ea este ortodoxă, dar de mulţi ani a trecut la catolicism. A umblat pe la mănăstiri, pe la preoţi. La un moment dat, se zvonea că a vrut să le călugărască şi pe fete", a mai spus Mureşan. Cei patru membri ai familiei Murza trăiesc dintr-un singur salariu, şi acela mic, al tatălui. Fraţii acestuia au încercat să dea o mână de ajutor familiei, însă s-au izbit de un refuz categoric. „Am vrut să-i ajut măcar la înmormântările părinţilor cumnatei, dar nu m-au lăsat să le trec pragul. M-au refuzat", a mai arătat Ioan Murza.

„Sechestrare psihică"

În opinia preşedintelui Ligii Apărării Drepturilor Omului, filiala Cluj, Ana Luduşan, este vorba de un caz straniu, care aduce a „sechestrare psihică". „N-am mai auzit de aşa ceva. Este clar că există nereguli în această familie. Acele tinere nu mai relaţionează cu semenii, cu comunitatea. Mă gândesc că ar fi nevoie de o măsură radicală, care să le scoată din această situaţie imposibilă", a opinat Luduşan. Ea a susţinut că o astfel de măsură ar fi amendarea fetelor pentru că nu îşi refac actele de identitate. „Ele trebuie să conştientizeze că nu duc o viaţă normală acum", a mai spus Ana Luduşan.

Verdictul psihologului: fobie socială

Preotul greco-catolic din sat, Călin Găldean, crede că „s-a făcut din ţânţar armăsar", însă recunoaşte că faptul că doi oameni au ales sau au fost determinaţi să aleagă să se rupă complet de societate este departe de normalitate. „Nu le-am văzut niciodată pe fete. După ce poliţia a făcut verificări, săptămâna trecută, am mers personal la familie, dar gemenele dormeau. I-am sfătuit pe părinţi să şteargă totul cu buretele şi să privească scandalul iscat ca pe un lucru benefic pentru fete. Este momentul ca ele să se integreze în societate, să înceapă să ducă o viaţă normală", a spus preotul. Potrivit acestuia, mama fetelor ar putea să aibă o influenţă asupra fiicelor sale. „Este foarte credincioasă, într-un fel habotnică. Se ghidează după credinţa fermă că toate problemele îşi găsesc rezolvarea în mâinile lui Iisus", a adăugat Găldean. Acesta admite că „întreaga situaţie a acestei familii poate părea, pentru noi, cei din afară, sinistră".

Psihologul Cristian Delcea este de părere că tinerele suferă de o fobie socială. „Este concluzia pe care o pot trage din toată această poveste. Fobia socială, dublată de o gândire aberantă din perspectivă religioasă, a condus la decizia, voluntară sau nu, a fetelor de a se izola de societate", a explicat psihologul. Acesta a mai precizat şi că acest caz este cu atât mai straniu, cu cât se cunoaşte că femeile sunt mult mai sociabile decât bărbaţii. „Când spun perspectivă religioasă mă refer la refuzul acestor femei de a se «spurca» cu lumea de afară. Oricum, cazul tinde spre patologic, este clar nevoie de o anchetă socială, psihologică, dar şi de o consiliere psihologică pentru ca gemenele să se poată reintegra în societate", a adăugat Cristian Delcea.

Mesaj pentru diriginte

Fostul  diriginte al fetelor, profesorul Dumitru Vălcan, spune că nu a auzit de scandalul creat în jurul gemenelor, dar că la întâlnirea de 10 ani de la terminarea liceului (Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian" din Dej, n. red.) „parcă au intrat în pământ". „Nimeni nu mai ştia nimic de ele. Niciodată nu au fost prea sociabile, însă a fost ciudat să nu mai ştim nimic despre soarta lor", a spus profesorul.

Dumitru Vălcan a mai arătat că, în timpul liceului, fetele nu i-au creat niciun fel de probleme. „Erau eleve de mijloc, ca să spun aşa. Nu au excelat la nicio materie, dar nici corigente nu au fost. Pe tatăl lor nu l-am cunoscut, nu l-am văzut niciodată, pentru că doar mama lor venea la şedinţele cu părinţii. Mie mi s-a părut o femeie normală", a adăugat fostul diriginte, actualmente profesor universitar la Cluj. Acesta păstrează şi acum albumul clasei a XII-a A, promoţia 1993 - 1994. Dintre cele două surori, doar Ioana i-a scris un mesaj de bun rămas fostului diriginte, la încheierea liceului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite