COD ROŞU ÎN MEDICINĂ Institutul Inimii nu va mai opera decât urgenţe, pentru că nu mai are bani UPDATE Ministrul Sănătăţii: Institutul va primi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca va sista, de mâine, operaţiile care nu sunt cazuri de urgenţă, din cauza lipsei banilor, situaţia fiind apreciată drept "critică" de către medici.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Traian Scridon, a declarat, luni, jurnaliştilor, că situaţia la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" este "fără ieşire", nemafiind bani pentru materialele sanitare şi pentru salarii.

"Situaţia la Institutul Inimii este critică, printr-un program cronic de subfinanţare am ajuns la capătul puterilor. Nu mai avem materiale cu care să operăm. Situaţia este fără ieşire, nu mai avem bani pentru materiale, pentru salarii. Va trebui să sistăm, de marţi, programul de operaţii cronice şi să păstrăm materiale pentru urgenţe, dacă apar. Pacienţii vor fi reprogramaţi pe nişte liste de aşteptări. Se poate agrava situaţia cardiacă a unora", a spus Scridon.

Potrivit acestuia, suma alocată de Ministerul Sănătăţii pentru operaţiile efectuate la Institut în acest an este jumătate decât cea din 2010. Scridon a spus că s-au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii şi la CNAS pentru alocarea de fonduri şi se aşteaptă suplimentarea banilor.

Situaţie „dezastruoasă“

Deputatul PNL Horea Uioreanu va depune o interpelare la adresa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, după ce medicii de la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj au reclamat lipsa finanţării şi au avertizat că instituţia ar putea fi închisă.

Uioreanu a spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că situaţia de la acest institut este gravă şi că se impune intervenţia Ministerului Sănătăţii şi a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj pentru reglementarea situaţiei.

"Voi depune o interpelare la adresa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, după ce mai mulţi medici de la Institutul Inimii «Niculae Stăncioiu» din Cluj-Napoca au reclamat lipsa finanţării şi au avertizat că această unitate medicală de prestigiu s-ar putea închide în perioada următoare. Situaţia este gravă şi se impune intervenţia Ministerului Sănătăţii şi a CJAS Cluj, care are datorii mari faţă de Institut, pentru reglementarea situaţiei”, a spus deputatul PNL.

UPDATE Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca va primi bani pentru că în prima parte a anului 2011 a avut un buget mai mic, astfel că medicii ar putea continua intervenţiile pe cord, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

"Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru ca Institutul Inimii din Cluj să primească banii necesari pentru continuarea intervenţiilor. Există mai multe propuneri pentru alocarea banilor, fie prin rectificare bugetară, din fondul de rezervă al MS sau din alte zone unde nu au fost cheltuiţi banii", a precizat Oana Grigore pentru Mediafax. Potrivit acesteia, specialiştii MS verifică situaţia fondurilor pentru ca institutul din Cluj să îşi poată desfăşura activitatea normal.

Anul trecut, bani pentru 700 de operaţii, anul acesta doar pentru 200

Chirurgul Manuel Chira, medic primar chirurgie vasculară pediatrică în cadrul Institutului Inimii "Niculae Stăncioiu”, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că dacă actuala situaţie din domeniul sănătăţii va continua, "toate clinicile de chirurgie cardiovasculară se vor închide pentru că nu mai există finanţare”.

Acesta a susţinut că la Institutul Inimii din Cluj s-au alocat în acest an bani pentru 200 de operaţii pe cord deschis, la adulţi şi copii, în condiţiile în care numărul de astfel de operaţii era de circa 700 pe an.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor Cluj, "situaţia asistenţei medicale clujene este dezastruoasă”. "CJAS Cluj este datoare spitalelor pentru prestaţiile efectuate în primul trimestru din 2011, astfel încât majoritatea spitalelor din judeţ nu pot să îşi acopere cheltuielile obligatorii, iar bolnavii vor fi obligaţi să îşi cumpere medicamentele necesare şi materialele sanitare”, se arată în documentul citat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite