CLUJ S-au depus candidaturile la parlamentare. Află cine sunt candidaţii şi unde se vor da cele mai grele „bătălii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul I, atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor, va fi cel mai disputat la alegerile din acest an. La Senat se vor „lupta" fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe (PDL), şi deputatul Mircia Giurgiu (USL). La Cameră, lupta se dă în trei: Adrian Papahagi (PDL), Adrian Oros (USL) şi Liviu Alexa. 

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Cluj a înregistrat, până marţi la miezul nopţii, termenul limită, 83 de candidaturi pentru cele 14 colegii uninominale din judeţ, una singură aparţinând unui independent. Au fost depuse liste complete sau parţiale de candidaţi din partea a şapte partide, uniuni sau alianţe politice.

Tişe şi Giurgiu se bat pentru colegiul I Senat

Cea mai disputată competiţie la Senat este pe Colegiul I (Zorilor - Mănăştur - Grigorescu) unde candidează Alin Tişe (PDL), fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi Mircia Giurgiu (USL), deputat independent, cunoscut dreptul unul dintre cei mai activi parlamentari din judeţ. Atuurile lui Tişe în această luptă sunt legate de obiectivele realizate în Cluj în timp ce a condus Consiliul Judeţean între 2008 şi 2012: Cluj Arena, modernizarea Aeroportului, demararea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă, proiectul de reabilitare a 400 de kilometri de drumuri judeţene.

Totuşi, Tişe vine după un eşec în alegerile locale, în cadrul cărora a candidat pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, însă a pierdut, la mustaţă, în faţa candidatului liberal Horea Uioreanu. De asemenea, popularitatea lui Tişe a scăzut pe fondul scandalului de corupţie din jurul unuia dintre apropiaţii lui, Radu Bica, ex-vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

Pe de altă parte, Mircia Giurgiu a fost ani la rând parlamentarul cel mai harnic din Camera Deputaţilor şi, de departe, cel mai activ din judeţul Cluj. El şi-a sporit notorietatea în timpul alegerilor locale, când a candidat pentru un mandat de primar al oraşului. Mircia Giurgiu -(USL - PSD)  a intrat în Parlament în anul 2004, pe listele PRM, care a semnat un protocol cu Blocul Naţional Sindical, Giurgiu fiind anterior lider de sindicat.

În 2008, a fost ales deputat pe listele PDL, partid din care a fost exclus în martie 2011, de atunci activând ca independent. Giurgiu şi-a negociat candidatura direct cu conducerea centrală a PSD, fapt care a creat animozităţi în organizaţia locală, care ar putea să-l saboteze pe fostul independent. preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan susţinea cu circa o lună în urmă: „Nu susţinem candidatura lui Mircia Giurgiu pentru Camera Deputaţilor în Colegiul nr. 1. Motivele sunt mai multe şi ţin de faptul că la alegerile locale domnul Giurgiu nu s-a alăturat construcţiei noastre pentru Primăria Cluj-Napoca, în sensul că nu a renunţat la candidatura pentru Primărie şi să susţină candidatul USL, Marius Nicoară. De asemenea, nu putem susţine un politician care a trecut prin două partide, iar acesta să intre în Parlament în dauna unui membru al PSD care a activat ani de zile pentru filiala clujeană", a precizat Lăpuşan.

Luptă în trei pentru Colegiul I la Camera Deputaţilor

La Colegiul I pentru Camera Deputaţilor (zona Mănăştur - Grigorescu), lupta se dă între Adrian Papahagi (ARD - PDL), Adrian Oros (USL-PNL) şi Liviu Alexa (independent).
Adrian Papahagi candidează pentru prima dată la parlamentare. Este filolog şi eseist român, fiul criticului literar Marian Papahagi. Este lector la catedra de engleză a Facultății de Litere, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj după ce a obţinut mai multe diplome în străinătate - master în studii medievale la Universitatea Paris IV-Sorbonne (1999) și doctorat în studii medievale („summa cum laude") la aceeași universitate. Din 2010 a fost consilier al Ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, vicepreședinte al Fundației Creștin-Democrate și director adjunct al Institutului de Studii Populare. Papahagi este de ani bun un apropiat de-al PDL, el ţinând mai multe cursuri de comunicare pentru politicienii portocalii.Totuşi, candidatura lui nu a fost lipsită de surprize.

Fostul ministru al Educației, Mihail Hărdău, prim-vicepreședinte al organizației PDL Cluj, a renunţat la candidatura la parlamentare şi la funcţia în partid din cauza lui Papahagi. "Îmi menţin punctul de vedere că în Colegiul 1 Cluj-Napoca de la Camera Deputaţilor este normal să candideze un membru al Partidului Democrat Liberal care a participat şi contribuit în ultimii 10 ani la construcţia organizaţiei municipale şi judeţene din Cluj", a arătat Hărdău, care l-a acuzat pe Papahagi că ar fi fripturist. Totuşi, Papahagi este susţinut de Alin Tişe, cei doi realizându-şi afişe electorale împreună.

Astfel, lângă fotografia lui Tişe, personaj care timp de 4 ani s-a făcut cunoscut prin prisma funcţiei, apare şi Papahagi, care a apărut doar de câteva luni în mass-media. Contracandidatul din partea USL este Adrian Oros, prodecan la USAMV, consilier judeţean şi preşedintele al PNL Cluj-Napoca. Oros a devenit de curând şeful filialei municipale a PNL, după alegerile locale din acest an. El stă prost la capitolul notorietate, fiind mai degrabă un tehnocrat (a fost şeful Direcţiei Sanitar Veterniare) decât un politician. De asemenea, el este cunoscut drept protejatul lui Marius Nicoară - peşedintele PNL Cluj şi fost preşedinte de Consiliu Judeţean. O candidatură interesantă pentru colegiu I Camera Deputaţilor este cea a jurnalistului Liviu Alexa.

Unul dintre cei mai tineri candidaţi, are 32 de ani, şi singurul independent, Alexa mizează pe campania agresivă de implicare în problemele oraşului, derulată în ultimele luni. Alexa a fost iniţiatorul unui proiect prin care s-a cumpărat o ambulanţă, care va deservi doar colegiul I, în care candidează.

De asemenea, el a strâns semnături pentru declararea Anamariei Prodan drept persona non grata la Cluj-Napoca, speculând conflictul dintre managerul clubului Universitatea Cluj şi suporteri. Liviu Alexa a avut o carieră de jurnalist, apoi a înfiinţat siteul regional de ştiri citynews, primul pas spre realizarea unui mic trust de presă, care conţinea o televiziune locală, un cotidian şi a unui săptămânal, dar şi un post de radio. Extinderea masivă a afacerilor lui Alexa este pusă, de surse din piaţa de presă clujeană, pe seama sprijinului pe care l-ar fi primit de la un important om de afaceri local. În urmă cu an, jurnalistul a vândut întregul trust şi s-a concentrat pe celelalte afaceri, o agenţie de publicitate şi mai multe săli de fitness.

Cine sunt cei 83 de candidaţi şi pe ce colegii candidează

"BEJ Cluj a înregistrat, până marţi la miezul nopţii, când a fost termenul limită de depunere a candidaturilor, 83 de candidaturi, din care una singură aparţine unui independent care a adunat 2.950 de semnături. Au fost depuse liste de candidaţi, parţiale sau complete, din partea a şapte partide, uniuni sau alianţe politice.

Astfel, au depus liste ARD, USL, UDMR, PPMT, PPDD, PRM şi PER", au precizat reprezentanţii BEJ Cluj.
Lista ARD îi cuprinde, în ordinea colegiilor pentru Camera Deputaţilor, pe Adrian Papahagi (PDL), Daniel Buda (PDL), Petru Călian (PDL), Adrian Gurzău (PDL), Felicia Gheorghiu (FC), Mihaela Suciu (PDL), Rareş Rusu (PDL), Mircea Irimie (PDL), Alexandru Coroian (PDL) şi Gabriela Leş (FC), în timp ce la Senat candidează Alin Tişe, Ovidiu Călin, Ramon Moldoveanu şi Cristian Haiduc, toţi de la PDL.

Pe lista USL, pentru Camera Deputaţilor, candidează: Adrian Oros (PNL), Steluţa Cătăniciu (PNL), Aurelia Cristea (PSD), Irimie Popa (PSD), Radu Zlati (PNL), Cornel Itu (PSD), Ilarie Ivan (PSD), Vasile Grumaz (PNL), Elena Uioreanu (PNL) şi Leonard Horvath (PC), iar pentru Senat Mircea Giurgiu (PSD), Şerban Rădulescu (PC), Marius Nicoară (PNL) şi Alexandru Cordoş (PSD).

La UDMR şi-au depus candidatura, pentru Camera Deputaţilor, Olah Emese, Peter Istvan, Csoma Botond, Kinizsi Zoltan, Torok Balint, Szasz Ştefan Rudolf, Hegedus Csilla, Balogh Andras, Okos Rigo Denes şi Mate Andras, iar pentru Senat - Eckstein Kovacs Peter, Laszlo Attila, Lorinczi Zoltan şi Vakar Istvan.
Din partea PPDD vor candida la Camera Deputaţilor Alexandru Ţermure, Mihai Ionuţ Platon, Rozalia Crişan, Letfalvi Hunor, Vasile Kepiro, Petre Gîdăr, Ioan Moldovan, Lucian Nemeş, Sorin Costea şi Sorin Igna, iar la Senat Iuliu Mirel Ţăgorean, Augustin Dănilă, Ligiana Ianchiş-Gheţe şi Ioan Niculescu.

Lista PRM îi cuprinde, la Camera Deputaţilor, pe Dan Nicoară, Cornel Maja, Ioan Ciorca, Ioan Conţ, Valeri Toderici, Nicolae Hitian, Alexandru Tulai, Dan Vasile Zmolea, Alexandru Dima şi Cristian Sopon, iar la Senat pe Gheorghe Funar, Ioan Avram, Ion Pavel Danciu şi Mihai Iurian.

Pe lista PPMT, care este parţială, sunt cuprinşi, la Camera Deputaţilor, Ilyes Szilard Zoltan, Matis Jeno, Sandor Krisztina, Soos Sandor, Filep Alexandru, Moldvoy Akos şi Szocs Sandor, iar la Senat Vekov Karoly, Gergely Balazs, Bitay Levente şi Szasz Peter.

Pe lista PER figurează un singur candidat pentru Colegiul nr. 5 Camera Deputaţilor, Marius Florin Hangan. Singurul candidat independent este Liviu Alexa, care candidează în Colegiul 1 Camera Deputaţilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite