CLUJ: Pietrele funerare de la Polus au ajuns în epoca migraţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele trei ringuri funerare din Epoca Bronzului amplasate în apropierea Polus Center Cluj a fost mutat din loc. Mutarea monumentului vechi de 4.500 de ani a fost făcută pentru a permite ridicarea unei hale de 1.350 de metri pătraţi, în care se vor creşte şi comercializa flori.

Cele trei ringuri funerare de Epoca Bronzului sunt considerate valori deosebit de importante pentru istoria Transilvaniei. Dacă iniţial ele se aflau chiar lângă şoseaua carea leagă complexul comercial de Cluj-Napoca, acum, unul dintre acestea a fost mutat lângă pista de karting din parcare. Pe locul ringului mutat se lucrează la amenajarea halei, unde, începând cu luna iulie, se vor comercializa plante de grădină.

„Pietrele funerare au fost mutate împreună cu specialiştii de la «monumente istorice» (Comisia Naţională a Monumentelor Istorice - n.r.). Am început lucrările la hală, în urmă cu două luni. Va fi un Garden Center numit «Flower Time», unde se vor creşte şi se vor comercializa plante. Oricum, avem de gând să amenajăm o grădină în faţa halei, respectiv să încadrăm şi pietrele în peisaj“, a spus Gabriel Molnar, constructorul halei.

Sub supraveghere

Molnar a mai arătat că mutarea pietrelor funerare s-a făcut sub supravegherea arheologilor. „Ne-au cerut ca pietrele să fie puse la vedere. Locul în care erau amenajate, nu era locul original pentru că acolo s-a construit mallul. Au venit specialiştii care au ştiut cum să le aşeze“, a mai spus Gabriel Molnar.

Vechi de peste 4.500 de ani

Mihai Rotea, arheologul care s-a ocupat cu studierea vestigiilor descoperite pe şantierul de la Polus Center, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că ringurile datează din perioada 2.500 - 2.000 în. Hr. „Noi le-am încadrat în cultura arheologică a grupului Copăceni. Este un monument extrem de important care, de fapt, este reprezentat de acele ringuri funerare, ce înconjoară o movilă sub care se află morminte. În vârful movilei se află un menhir (bloc de piatră care înfăţişează o zeitate - n.r.). Părţi din aceste statui au fost transportate la muzeu“, a spus arheologul.

image

În total, sub cele trei ringuri funerare, istoricul afirmă că s-au descoperit 40 de morminte care datează din Epoca de Bronz timpurie. „Zona în care se află Polus, este una încărcată cu foarte multă istorie de valoare. E greu să mai găseşti un alt astfel de loc. Consider oportună aşazarea actuală a pietrelor funerare, şi voi propune un referat pentru amplasarea unei tăbliţe informative cu privire la acestea“, a spus Mihai Rotea

„Monumentul nu a fost afectat“

Şi potrivit lui Adrian Oancea, responsabil cu relaţiile publice al Polus Center, mutarea care s-a făcut în vederea deschiderii Garden Center nu a afectat monumentul. „Pietrele ce formau ringul funerar nu au fost afectate în niciun fel, ci doar au fost mutate în aceeaşi zonă a parcării centrului comercial (Zona A), putând fi admirate de vizitatorii noştri. Descoperirile arheologilor pot fi admirate de orice vizitator al nostru, atât în Zona A, sub cupola de sticlă, cât şi pe latura dinspre Cluj-Napoca“, a arătat reprezentantul Polus.

Locuire intensă

Pe lângă ringurile funerare şi intens mediatizatele morminte gepide, în zona Polus s-a descoperit şi o aşezare romană, căreia încă nu i s-a aflat denumirea. „Este o locaţie foarte bună din toate punctele de vedere. Aproape e pădurea unde se găsea vânatul, mai jos e Someşul, unde se putea pescui. Era şi un loc strategic din punct de vedere militar, dar şi ferit de inundaţii“, a explicat Mihai Rotea bogăţia şi diversitatea descoperirilor de la Polus Center.

Parcul arheologic mai aşteaptă

În preajma inaugurării Polus Center, în 2007, reprezentanţii centrului comercial spuneau că ringurile funerare urmau să fie puse în valoare în cadrul unui parc arheologic, lucru care nu s-a întâmplat până acum. „Proiectul referitor la amenajarea unui parc arheologic este în desfăşurare. Specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei lucrează la proiectul care prevede amenajarea unui complex care să cuprindă o parte din vestigiile ce au fost descopeite de către arheologi în timpul amenajării Polus Center Cluj”, a declarat Adrian Oancea, reprezentantul Polus.

La rândul său, arheologul Mihai Rotea a spus că parcul este încă la stadiul de proiect.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite