CLUJ: Primarul care a spus „nu” fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Feleacu se poate lăuda cu o „realizare” unică: este singura localitate din judeţul Cluj care nu a cerut bani de la UE. Din toate cele 74 de comune din judeţul Cluj, Feleacu este singura care nu a depus niciun proiect de finanţare prin Programul Operaţional Regional, chiar dacă prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) existau fonduri pentru introducerea canalizării şi a apei potabile.

În total, pentru perioada 2007-2013, pentru Regiunea Nord-Vest valoarea alocărilor financiare este de 488,28 de milioane de euro. Dintre acestea, până acum au fost contractate 117 proiecte care beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 194,101 milioane de euro.

Primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea, membru PDL spune că nici măcar nu a încercat să obţină aceste fonduri pentru că „deja cărţile sunt făcute“.

„Nu am depus până acum niciun dosar pentru obţinerea finanţării pentru că ştiam că nu o voi primi. Cărţile erau făcute dinainte. Colegi de-ai mei din alte primării care au făcut studii de fezabilitate şi au pregătit proiectele au primit avize cum că acestea nu ar fi eligibile“, arată Balea.

Acesta a ţinut să menţioneze că la Cluj fondurile europene se dau pe criterii politice, respectiv finanţarea merge la primăriile în care „la putere“ sunt primari membri ai PNL sau PSD.  „De ce să dau milioane pentru studii de fezabilitate şi proiecte la firmele de consultanţă, pentru ca în final acestea să-mi fie respinse. De ce să cheltui banii oamenilor. Sunt prea mic pentru un război atât de mare“, a mai precizat primarul comunei aflate la doar câţiva kilometri de Cluj-Napoca.

Responsabilii agenţiei neagă însă aceste acuze. „Într-adevar, condiţiile de urmat pentru a obţine finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional sunt complexe, dar acest lucru nu i-a oprit pe potenţialii beneficiari  din Transilvania de Nord să solicite aceste finanţări“, a declarat Andreea Atanasiu, expert comunicare din cadrul ADRNV.

A ieşit din metropolă

În luna septembrie a anului trecut, comuna Feleacu s-a retras de pe lista comunelor care vor alcătui viitoarea Metropolă Cluj. Primarul Nicolae Balea a explicat retragerea din Metropolă prin lipsa vreunui beneficiu pentru comuna pe care o conduce.

În prezent, la nivelul Consiliului Local al comunei Feleacu se discută dacă Primăria Feleacu va aloca un teren destinat creării parcurilor industriale Tetarom IV şi Tetarom V, aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Iniţial, consilierii locali din Feleacu s-au arătat deschişi pentru deschiderea parcurilor industriale, însă ulterior au început să dea pasul înapoi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite