CLUJ: Patru morţi, niciun proces pe rol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de trei ani de când o directoare din Cluj a ucis patru persoane într-un accident de circulaţie, procesul încă nu a început. Clujeanca Claudia Hărănguş este cercetată penal pentru ucidere din culpă, însă nici după trei ani de la comiterea unui accident în care au murit patru oameni poliţia nu a trimis dosarul la parchet. Despre proces, încă, nici vorbă.

În dimineaţa zilei de 28 mai 2007, Ioan Coţan (34 de ani), Cristian Alex Preda (20 de ani) şi Marian Tamaş (32 de ani), toţi din Jucu, aşteptau „la ocazie” în Cluj. Preda şi Tămaş mergeau spre casă după ce lucraseră de noapte la o spălătorie, în timp ce Coţan pleca la Jucu pentru a-şi ajuta fratele la construcţia casei.

Cel care i-a luat la ocazie a fost bucureşteanul Marian Voicu (63 de ani), aflat la volanul unei Dacii 1310. Într-o curbă din Apahida, maşina în care se aflau cei patru bărbaţi a fost făcută praf de un Renault Clio, care, venind pe contrasens, s-a izbit frontal de Dacie. Conducătoarea Renaultului, Claudia Maria Hărănguş s-a ales cu piciorul rupt, în timp ce toţi cei aflaţi în Dacie şi-au pierdut viaţa.

Acul, oprit la 120 km/oră

În momentul producerii accidentului rutier, şoseaua se afla în lucru, iar limita de viteză maximă admisă pe porţiunea de drum era de 30 de km/oră. Acul vitezometrului de la Renault s-a oprit însă la 120 de km/oră.

Poliţiştii au început atunci cercetările şi încă le continuă. Potrivit biroului de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, dosarul penal al Claudiei Hărănguş nu a fost finalizat de poliţiştii de la „rutieră”, adică dosarul nici nu a ajuns la procurori.
Conform procedurilor, după ce aceştia vor continua ancheta, vor decide dacă o vor trimite sau nu pe clujeancă în judecată. Până la o hotărâre a instanţei, Claudia Hărănguş este în continuare deţinătoare a permisului de conducere.

IPJ Cluj: „S-a cerut o contraexpertiză”

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, Gina Pop, a declarat că în cauză s-a început urmărirea penală, iar prima expertiză s-a realizat în 10 noiembrie 2007.  „A durat cam un an de zile, iar după obţinerea concluziilor, doamna (Claudia Hărănguş - n.r.) a cerut o contraexpertiză la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC). Dosarul e deschis. Sunt mai multe expertize care trebuie făcute“, a spus Pop.
Claudia Hărănguş locuieşte în Dej şi este director zonal al companiei de catering Eurest, firma care asigură masa angajaţilor Nokia din Jucu.

Clujeanca nu a dorit să răspundă întrebărilor reporterilor „Adevărul”. „La proces se lucrează. Nu vorbesc nimic, iar dacă vreţi, luaţi legătura cu avocaţii mei pe care din această cauză i-am angajat”, a spus aceasta. Avocatul Lucian Cristea a susţinut că o cauză a întârzierii soluţionării dosarului o reprezintă volumul de muncă mare al Poliţiei. „Prima expertiză a creat anumite controverse. Vrem să chemăm şi administratorii drumului în instanţă, pentru că atunci locul era nesemnalizat. Trei din cele patru familii au fost despăgubite cu câte 100 de milioane“, a precizat avocatul.

Vieţi pierdute şi destine distruse

Ca o coincidenţă nefastă, accidentul rutier a fost doar primul din necazurile care s-au abătut peste familiile celor trei jucani morţi în urma accidentului. Sofica Preda, mama lui Alex Preda, cel mai tânăr dintre cei care şi-au pierdut viaţa, spune că s-a îmbolnăvit de leucemie. „La o lună de la accident, m-am îmbolnăvit de leucemie. Sunt mai tot timpul prin spitale. De supărare, tatăl meu  s-a spânzurat. Era un băiat despre care nimeni nu ar fi putut spune ceva rău…  Ea (Claudia Hărănguş - n.r.) are o droaie de bani şi nu cred că o va mai pedepsi cineva pentru ce a făcut”, povesteşte plângând mama tânărului.

image

FOTO: Alina şi Sofica Preda, mama şi sora lui Alex Preda, cea mai tânără victimă a accidentului rutier din 2007

Maria Tamaş, mama lui Marian, la şapte luni de la pierderea unicului fiu, şi-a pierdut şi soţul. „Am 56 de ani şi nu primesc pensie. Am datorii la facturi şi nu am cu ce să le plătesc. Doamne ce băiat a fost! Unicul meu băiat…”, spune femeia, în timp ce se uită la o poză cu Marian. Totuşi, Maria Tămaş a ţinut să menţioneze că o iartă pe Claudia Hărănguş, dacă va continua să o ajute cu mâncare.

Nu a acceptat despăgubirile

Ioan şi Monica Coţan urmau să sărbătorească opt ani de căsnicie la doar câteva zile după accident. Văduva a rămas să aibă grijă de una singură de fetiţă, care atunci avea cinci ani, şi este singura care se mai interesează de anchetă. „Lucrez ca vânzătoare la un magazin şi primesc un salariu de 617 lei, cu care trebuie să-mi îngrijesc fiica. Hărănguş mi-a oferit 3.000 de euro să renunţ la a o acţiona în instanţă, însă eu i-am refuzat. Atunci soţul ei ne-a spus că vrem să-i jupuim de bani“, arată clujeanca. „În cazul accidentului cu mătuşa lui Boc, în trei luni se dă hotărârea, la mine au trecut trei ani deja şi tot se fac cercetări”, a încheiat soţia victimei.


3.000 de euro a oferit Claudia Hărănguş fiecărei familii a victimelor. Trei au acceptat, una nu.

„În cazul accidentului cu mătuşa lui Boc, în trei luni se dă hotărârea, la mine au trecut trei ani deja şi tot se fac cercetări”

Monica, văduva lui Ioan Coţan

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite