CLUJ: Palatul Copiilor, spart pentru căutarea unor eroi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un perete aflat la subsolul Palatului Copiilor din Cluj a fost spart de arheologii care caută rămăşiţele umane a 13 partizani. Căutările au început azi dimineaţă, iar din primele rezultate reiese că şansele de a-i găsi pe eroi, sunt mari. Mai mult, arheologii se aşteaptă să descopere şi alţi foşti deţinuţi persecutaţi în fostul sediu al Securităţii clujene.

Arheologii din cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) au început, astăzi, căutările celor 13 partizani ucişi fără urme de Securitatea din Cluj. Potrivit unei ipoteze apărute în urma mai multor mărturii a foştilor angajaţi ai Casei Pionierilor, actualul Palat al Copiilor, la susbolul imobilului s-ar mai fi aflat o cameră, care însă a fost ulterior zidită. Arheologii CICCR au înaintat ideea că tocmai aici ar fi fost aruncate trupurile neînsufleţite a celor 13 partizani, motiv pentru care azi dimineaţă, începând cu ora 10.00, au fost demarate lucrările de spargere a zidului.

Înainte de demararea lucrărilor de spargere a peretelui, locul a fost investigat de poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic şi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. La faţa locului au fost prezenţi şi membri ai filialei clujene a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.

Indicii temeinice

Arheologul Marius Oprea, coordonatorul CICCR a spus înainte de începerea săpăturilor că sunt şanse de aproximativ 50% ca tocmai aici să fie îngropaţi cei 13 partizani. „A fost o crimă premeditată aşa cum au fost multe altele. Cei 13 partizani făceau parte din două grupuri mari de rezistenţă: grupul Dabija şi Maxim. O galerie care ducea de la o celulă la altă, aflată la subsolul acestui imobil, a fost zidită. Dacă găsim acum această celulă, e posibil să găsim şi cadavrele celor 13 partizani. S-ar putea afla acolo pentru că nu există o altă evidenţă unde ar putea fi îngropaţi", a declarat arheologul Marius Oprea, coordonatorul CICCR.

După aproximativ o oră de la începerea lucrărilor, muncitorii au identificat un gol unde arheologii bănuiesc că s-ar afla acea cameră de formă dreptunghiulară de mărimea 7,5 x 3 metri. „După spargerea zidului am găsit un gol. Practic e un dreptunghi care ascunde ceva. Dacă înainte de a începe lucrările şansele de a găsi cadavrele erau de 50%, acum acestea au crescut simţitor. Vom vedea ce ascunde acel dreptunghi", a declarat Marius Oprea, imediat după descoperire.

Pământ afânat în cameră

Peste alte câteva zeci de minute, în spatele peretului a fost descoperit pământ afânat cu care e posibil să fi fost acoperite victimele. Din cauza pământului, dar şi a faptului că zidul are o grosime de aproximativ 50 de centimetri, „vânătorii de securişti” sunt de părere că lucrările de căutare s-ar putea prelungi pe durata a 2-3 zile. În acest moment intrarea în subsol este sigilată, urmând ca mâine lucrările să fie reluate. „Cum se explică existenţa pământului acoperit cu beton din subsolul fostului sediu al Securităţii? Tasarea acestuia e posibilă datorită putrezirii cadavrelor. Dacă e adevărat în acel dreptunghi e un osoar“, spus Marius Oprea.


Ucişi din ordinul Securităţii

Cei 13 partizani, 12 bărbaţi şi o femeie, despre care se crede că ar fi zidiţi în subsolul Palatului Copiilor, au fost ucişi în zilele de 2 şi 5 aprilie 1950, deşi iniţial au fost condamnaţi de Tribunalul Militar Sibiu la pedeapsa cu închisoarea cuprinsă între 15-25 de ani. Partizanii au fost capturaţi în anul 1949, ca urmare a unor lupte dintre aceştia şi Securitate la Muntele Groş din apropierea Câmpeniului.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite