CLUJ: Moţii se strâng la sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La a 37-a ediţie a festivalului „Crucea Iancului“, organizatorii se aşteaptă la peste 20.000 de participanţi. Zeci de interpreţi de muzică populară şi membri ai ansamblurilor folclorice din judeţ sunt aşteptaţi în această duminică la Fântânele, comuna Mărişel, pentru a participa la tradiţionala sărbătoare a moţilor lui Avram Iancu.

„Ne aşteptăm la cel puţin 20.000 de persoane pentru că oamenii vor ieşi din casă după atâtea zeci de zile de ploi. Vor veni moţi din toată zona munţilor Apuseni şi va fi un spectacol deosebit“, promite Ioan Mariş, primarul comunei Mărişel.

Evenimentele dedicate sărbătorii „Crucea Iancului“, organizată cu ocazia celebrării a 161 de ani de la victoria armatei lui Avram Iancu asupra maghiarilor, vor debuta începând cu ora 10.00, când e programată primirea invitaţilor. Ulterior, în intervalul 11.00-12.00 se va oficia slujba religioasă care va fi continuată cu depunerea de coroane şi flori la troiţa din Fântânele, pentru ca mai târziu, începând cu ora 13.00, să fie deschis festivalul folcloric.

Printre artiştii care şi-au anunţat prezenţa se numără Famila Petreuş, Maria Marcu, Aurel Şuteu, Amalia Codorean-Chindriş, Mariana Morcan, dar şi orchestra profesionistă „Cununa Transilvană“, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. De asemenea, recitalurile vor fi susţinute şi de ansamblurile folclorice „Cununa Munţilor“, „Cununa Apusenilor“ şi Fanfara Militară a Garnizoanei Dej.

Din 1924

„Am pregătit şi surprize. Serbările se organizează începând cu anul 1924 când a fost ridicată troiţa din lemn, iar acum suntem oficial la a 37-a ediţie. Nu contează cum va fi vremea, nu vom anula nimic. Moţii nu dau niciodată înapoi“, spune primarul din Mărişel.

Pentru evenimentul din acest an, Consiliul Local şi Primăria Mărişel au obţinut fonduri în valoare de aproximativ 7.000 de lei din partea Consiliului Judeţean prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dar şi alte surse financiare din partea sponsorilor. „Din bugetul local nu am dat niciun leu pentru că nu avem bani. Sperăm ca în câţiva ani festivalul să devină cel mai mare pe zona Apusenilor. În fiecare an, în această zi, fii satului se întorc acasă. Vă aşteptăm la un pahar de ţuică fiartă cu sarmale şi balmoş, pe munte“, mai spune Ioan Mariş.

Anul trecut, la eveniment au participat în jur de 8.000 de persoane.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite