CLUJ: Magazinele de vise, interzise începând de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză generică
Poză generică

Primăria Cluj-Napoca interzice, începând de astăzi, comercializarea, deţinerea şi distribuţia produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, pe o rază de doi kilometri faţă de unităţile de învăţământ, lăcaşurile de cult şi instituţiile religioase.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat, marţi, la şedinţa Consiliului Local, care a decis interzicerea vânzării produselor etnobotanice, că măsura a fost luată în urma sesizărilor primite din partea cetăţenilor în cadrul întâlnirilor desfăşurate în cartierele din municipiu, arată Mediafax.

„Începând cu data de 1 decembrie, în Cluj-Napoca se interzice comercializarea, deţinerea şi distribuţia produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, pe o rază de doi kilometri faţă de unităţile de învăţământ, lăcaşurile de cult şi instituţiile religioase din municipiu. Măsura a fost luată după ce am primit numeroase sesizări de la cetăţeni în cadrul întâlnirilor în cartiere. Am decis să intervenim pentru că aceste substanţe pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică", a spus Apostu.

Potrivit acestuia, începând de miercuri vor avea loc controale la magazinele cu produse etnobotanice de pe raza municipiului pentru a se verifica dacă acestea respectă distanţa de doi kilometri faţă de unităţile şcolare, biserici şi instituţii religioase, urmând să fie aplicate amenzi cuprinse între 2.000 şi 2.500 de lei pentru cei care încalcă hotărârea Consiliului Local.

„Inspectorii Primăriei pot dispune şi sesizarea organelor competente în vederea derulării procedurii de confiscare a produselor etnobotanice şi distrugerea acestora. De asemenea, se poate ajunge şi la închiderea magazinului", a afirmat primarul Clujului. Hotărârea Consiliului Local a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, le-a cerut prefecţilor, luni, să analizeze „cu toată atenţia" situaţia magazinelor etnobotanice din judeţe şi să vină cu propuneri care să ducă la interzicerea vânzării acestor produse.

În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate „droguri legale".

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe. În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate, iar unele autorităţi locale au decis deja interzicerea acestora.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite