CLUJ: Condamnări cu închisoarea în dosarul „Mită la Bac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre inculpaţii trimişi în judecată de procurorii DNA Cluj au de executat fiecare peste doi ani de închisoare. Judecătorii Tribunalului Cluj au stabilit ca alte două persoane să primească pedepse cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare şi, respectiv, dare de mită.

Cei patru inculpaţi din dosarul „Mită la Bac“ condamnaţi, astăzi, de judecătorii Tribunalului Cluj, sunt Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza“, Ioan Văidăhăzan, directorul adjunct al Colegiului „Edmond Nicolau“, Dorel Avram, directorul şcolii „Didactica Nova“ şi Horaţiu Matiş, unul dintre candidaţii care au plătit pentru a trece examenul de Bacalaureat.

Consilierul judeţean şi profesor universitar al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj,  Ilie Cornoiu, având calitatea de director al Comisiei de Examen în momentul susţinerii Bac-ului, nu şi-a recunoscut faptele pentru care este acuzat, motiv pentru care în cazul său instanţa a rămas în pronunţare.

Pedepse reduse considerabil

Ioan Rus a fost condamnat de judecătorii Tribunalului la doi ani şi trei luni de închisoare cu executare. Iniţial, Rus a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru luare de mită în sesiunea de vară a Bacalaureatului din 2009, un an de închisoare pentru sesiunea din acest an, un an şi trei luni pentru fals material, respectiv un an şi trei luni pentru distrugere de înscrisuri oficiale. Pedeapsa cumulată i-a fost redusă cu o treime pentru că Rus a recunoscut faptele, iar pentru că în faza de urmărire penală a fost cooperant, aceasta i-a mai fost redusă la jumătate.

Ioan Văidăhăzan a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, distrugere de înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri, ca şi în cazul lui Rus, pedeapsa fiindu-i redusă. Dorel Avam s-a ales cu un an şi două luni cu suspendare pentru trafic de influenţă, termenul de încercare fiind de trei ani. Horaţiu Matiş, acuzat că a plătit pentru a trece examenul, a fost condamnat la 11 luni cu suspendare pentru dare de mită. Hotărârea judecătorilor Tribunalului Cluj poate fi atacată cu recurs.

Venituri de mii de euro

Ca urmare a cercetărilor efectuate de procurorii DNA, în luna iunie a acestui an, a reieşit că suma totală a câştigurilor obţinute de inculpaţi ar fi de 30.000 de euro. Pentru „aranjarea“ unei probe de Bac, tariful mediu practicat de condamnaţi varia între 250 şi 350 de euro. Frauda a fost descoperită de inspectorii IŞJ Cluj, după identificarea celor 42 de lucrări xerocopiate la proba de limbă română. Inculpaţii au fost arestaţi în iulie, iar în septembrie au fost trimişi în judecată.

30.000 de euro sunt câştigurile obţinute de inculpaţi, potrivit procurorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite