CLUJ: Călăţele, comuna în care apa a „înghiţit“ 3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul final al Prefecturii Cluj cu privire la pagubele produse de inundaţiile de acum trei săptămâni, arată că în Călăţele, pierderile au fost de circa 3 milioane de euro. Clujenii de acolo spun că nu vor primi vreun ajutor. De vină e criza.

În urmă cu trei săptămâni, Clujul era lovit de căderi masive de precipitaţii soldate cu viituri şi importante pagube materiale produse, în special, în zona Huedinului. Potrivit bilanţului final privind evaluarea pagubelor, întocmit de Instituţia Prefectului Judeţului Cluj după câteva săptămâni de evaluări, în topul localităţilor afectate de căderile masive de apă se află comuna Călăţele, care a înregistrat pagube de 12,9 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro), oraşul Huedin – 7,21 milioane de lei (aproximativ 1,7 milioane de euro) şi comuna Apahida – 5,3 milioane de euro (1,25 milioane de euro).

CLICK PENTRU GALERIE FOTO!

Potrivit purtătorului de cuvânt Anca Stănescu, reprezentanta Prefecturii Cluj, evaluarea pagubelor a fost realizată pe baza rapoartelor întocmite de diferite instituţii, respectiv s-a luat în considerare valoarea bunurilor declarate şi valoarea de impozitare. „În cazul locuinţelor afectate de inundaţii s-a luat în considerare valoarea impozabilă declarată, în cazul drumurilor, aprecierea a fost făcută de lucrătorii Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, iar în cazul animalelor decedate, calculele au fost făcute de lucrătorii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV)“, a spus Stănescu. Per total, în judeţ, inundaţiile au provocat pagube de 56,2 milioane de lei în 65 de localităţi. Două persoane au decedat.

La Călăţele, oamenii îşi revin după „stihie“


În comuna Călăţele, cea mai afectată de viituri, oamenii încă mai vorbesc despre proporţiile „potopului“. „Am 64 de ani şi pot spune că niciodată în viaţa mea nu am văzut o apă atât de mare. A ajuns să măsoare peste trei metri. A fost groaznic. Toată lumea era foarte speriată“, povesteşte clujeanul Ştefan Cozea. Călăţeanul arată că în cazul său, apa i-a inundat doar curtea şi beciul.

image

Mărioara Bethlendi, una dintre persoanele afectate de viituri

Mărioara Bethlendi, o altă clujeancă afectată de viiturile de la sfârşitul lunii iunie, spune că abia acum a reuşit să-şi scoată apa din beci. „Mulţumesc lui Dumnezeu că nu mi-a intrat apa în casă. În beci era plin. În prima zi când a venit viitura am început să scot apa cu pompa, însă a doua zi a venit una şi mai mare. Drumul l-a distrus complet şi nu a fost circulabil timp de vreo două săptămâni. De vină sunt cei care nu fac canalele“, arată femeia.

Aceasta mai spune că nu a primit niciun ajutor din partea Primăriei şi nici nu crede că va primi. „Nu mi-a zis nimeni de despăgubiri şi probabil că nici nu vom primi nimic. Nu sunt bani“, mai spune păgubita.

„Bine că nu a fost ca în Moldova“

O altă clujeancă, Mărioara Todea, spune că apa i-a intrat în casă şi a lucrat timp de două zile pentru a scoate apa. „Sunt văduvă şi singură am scos apa cu găleata, din casă. Cred că avea jumătate de metru. Mi-a luat puii, iar vaca nu am putut să o scot din curte. În faţa porţii era o gaură foarte mare“, povesteşte femeia care se arată mulţumită de faptul că dimensiunile dezastrului nu au fost egale celor de acum, din zona Moldovei.

Primarul interimar al comunei Călăţele nu a putut fi contactat, acesta fiind plecat în concediu de odihnă. Biroul de Presă al Prefecturii Cluj arată că raportul detaliat privind pagubele produse de viituri va fi transmis, luni, Guvernului, urmând a fi promovate proiectele de Hotărâri de Guvern privind acordarea despăgubirilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite