CLUJ: Biciclete cu chirie pentru studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului a fost primul care a testat bicicletele pentru studenţi / Foto: Thomas Câmpean
Ministrul Mediului a fost primul care a testat bicicletele pentru studenţi / Foto: Thomas Câmpean

Studenţii din Cluj au la dispoziţie 100 de biciclete pe care le pot închiria gratuit. Două puncte de unde studenţii îşi pot închiria biciclete gratuit au fost amplasate în oraş, unul vizavi de Facultatea de Ştiinţe Economice, în Gheorgheni, celălalt în campusul Hasdeu.

Studenţii care doresc să se plimbe cu bicicleta trebuie doar să se prezinte cu buletinul şi legitimaţia pentru a dovedi că frecventează cursuri la una dintre universitățile din oraș.

„Bicicletele pot fi închiriate pentru cel mult o zi şi trebuie aduse înapoi în aceeaşi condiţie în care au fost luate. Îi rugăm doar să aibă grijă de ele“, spune Corneliu Belciug, directorul de programe al Asociaţiei Green Revolution, care coordonează proiectul.

La sfârşit de săptămână, bicicletele pot fi închiriate pe toată durata weekendului, ele trebuind să fie aduse până duminică seara. Dacă ceva se strică în timp ce bicicleta este închiriată, persoana respectivă plăteşte. Proiectul se desfăşoară până toamna viitoare.

Programul de închiriere a bicicletelor va fi de 10 ore pe zi şi se va face în funcţie de nevoile studenţilor. Pe timpul iernii (decembrie – februarie) bicicletele vor fi depozitate, urmând ca programul să se reia din luna martie.

Biciclete româneşti

Bicicletele de închiriat sunt de producţie românească, fiind făcute la Deva. O bucată costă undeva la 500 de lei pe piaţă. „În ultimii ani astfel de iniţiative s-au înmulţit, lucru care nu poate decât să ne bucure. Bicicletele sunt tot mai mult folosite şi ca materiale promoţionale de către firme“, spune Lucian Contraş, vicepreşedinte al firmei Eurosport DHS, care a furnizat bicicletele.

În prezent, clujenii – nu doar studenţii – pot închiria gratuit biciclete şi pe malul Someşului, în zona Sălii Sporturilor.

„Două linii albe nu înseamnă o pistă“

La evenimentul de astăzi au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, reprezentanţi ai firmelor implicate, dar şi ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély şi studenţi mai puţin.

„Pentru ca mersul cu bicicleta să devină un obicei în oraşe, este nevoie de sprijin din partea autorităţilor. Trebuie, cu siguranţă, mai multe piste de biciclete, adevărate. Nu este destul să tragi două linii albe şi să zici că ai o pistă“, a spus ministrul. El a mai adăugat că în scurt timp primăriile vor putea scrie proiecte pentru finanţări de la Ministerul Mediului, pentru construirea de piste.

Potrivit viceprimarului Radu Moisin, prezent şi el la lansarea proiectului, primăria lucrează la o reţea continuă de piste de biciclete şi un sistem de bike sharing, realizat cu bani europeni şi care va costa 16,9 milioane de lei. Potrivit primelor estimări, formalităţile pentru începerea lucrărilor ar urma să fie terminate în martie, la anul.

Potrivit Primăriei, pe banda RATUC de pe Memorandumului şi cea de pe B-dul 21 Decembrie, de la P-ţa Unirii pînă la intersecţia cu str. Petofi Sandor, se permite accesul cu bicicleta. Există şi alte trasee unde banda este comună cu autovehiculele. Ele sunt semnalizate cu indicatoare!

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite