CLUJ: Arheologii au găsit oase în timpul căutărilor (UPDATE) Lucrările au fost oprite. Ipoteza nu se confirmă.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul căutărilor de astăzi, arheologii din cadrul CICCR au descoperit în subsolul Palatului Copiilor, mai multe oase. Dacă iniţial se credea că acestea ar aparţine partizanilor căutaţi, după examinarea medico-legală, se pare că acestea ar fi de provenienţă animală. În jurul orei 16.00, lucrările au fost oprite definitiv.

Arheologii din cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din lucrează la spargerea zidului de la subsolul Palatului Copiilor din Cluj, în spatele căruia se bănuieşte că s-ar afla osemintele a 13 partizani executaţi de Securitate. La scurt timp de la începerea lucrărilor de azi, arheologii au descoperit un os care a fost preluat de legişti.

După examinare, însă, s-a ajuns la concluzia că în proporţie de 80%, acesta ar fi de origine animală. După reluarea lucrărilor, arheologii au găsit şi alte oase. La această oră pământul aflat în spatele zidului e încărcat într-un camion.

UPDATE: Arheologii au oprit săpăturile deoarece au dat de pământ despre care ei spun că nu a fost săpat niciodată. E posibil ca ipoteza potrivit căreia aici ar fi îngropate 13 persoane să nu se confirme.

UPDATE 2: Arheologii din cadrul CICCR au spart zidul de la subsol pe o înălţime de aproximativ 1,60 x 40 de centimetri. Ca urmare a cercetărilor aceştia au ajuns la concluzia că ipoteza conform căreia în spatele peretului s-ar afla o cameră în care au fost aruncate corpurile neînsufleţite a partizanilor, nu se confirmă. Lucrările au fost oprite definitiv. Mâine, arheologii vor face măsurători şi fotografii, urmând ca raportul complet să fie depus la dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.

Marius Oprea, coordonatorul CICCR a spus că acum are certitudinea că partizanii nu au fost îngropaţi în subsolul Palatului Copiilor, fost sediu al Securităţii din Cluj.

image

„Noi ne-am făcut datoria să verificăm informaţiile care ne-au fost furnizate. Continuăm doar să facem curat, fotografii şi schiţe. Am dat peste pământ viu, neumblat, unde nu avem ce să găsim. Sigur, aici nu s-a săpat niciodată“, a declarat arheologul.

Marius Oprea a explicat că odată cu extinderea clădirii construite în secolul 18, în anul 1955 s-a renunţat şi la extinderea subsolului, golul descoperit ieri de arheologi fiind locul unde s-a aruncat pământ. „Sub boltă era pământul lăsat şi am hotărât să facem această deschidere. Nu am găsit podea la nivelul unde trebuia să o găsim, de fapt, dacă aici s-ar fi aflat celule. Se vede foarte clar că pământul e neumblat“, a mai spus Oprea.

Cazul va fi însă anchetat în continuare de procurori. Viorel Siserman, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj a declarat că investigaţiile vor continua. „Sigur că vom continua căutările partizanilor“, a declarat acesta.

Fraţii Şuşman, căutaţi în septembrie

Pentru luna viitoare, arheologii din cadrul CICCR vor demara săpăturile în vederea găsirii rămăşiţelor umane a fraţilor Şuşman. Teodor şi Avisalon Şuşman vor fi căutaţi în localitatea Traniş din comuna Poieni. „Vrem ca înaintea iernii să reunim familia Şuşman, iar toţi să fie înmormântaţi creştineşte unii lângă ceilalţi“, a spus Marius Oprea. Teodor Şuşman, fostul primar al comunei Răchiţele a fost deshumat în luna iunie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite